Serena Williams je tudi po porodu v sijajni fromi. V finalu bo velika favoritinja. Foto: Reuters
Serena Williams je tudi po porodu v sijajni fromi. V finalu bo velika favoritinja. Foto: Reuters
Julia Görges je v preteklih petih letih vedno izpadla v prvem krogu Wimbledona. Letos je naredila velik korak naprej in dosegla uspeh kariere. Foto: Reuters
Angelique Kerber je v karieri osvojila dva turnirja za grand slam, leta 2016 je bila najboljša v Avstraliji in v ZDA. Foto: EPA
Jelena Ostapenko je razočarala. Nikakor ni našla prave igre, neizsiljene napake so se kar vrstile. Foto: Reuters
Serena pričakuje ogorčen boj v finalu
Kerberjeva bo v finalu izzvala Sereno

Kerberjeva je bila na uvodnem obračunu na osrednjem igrišču s 6:3 in 6:3 boljša od Latvije Jelene Ostapenko. 30-letna Nemka bo v All England Clubu drugič v karieri zaigrala v finalu. Pred dvema letoma je morala nato priznati premoč Sereni, ki je bila tedaj boljša s 7:5 in 6:3. Sicer pa se je Nemka četrtič v karieri uvrstila v finale turnirja za grand slam. Za zmago v tokratnem polfinalu je potrebovala uro in sedem minut.

Kerberjeva je bila v prvem nizu absolutna vladarica osrednjega igrišča v Wimbledonu. Z visokim odstotkom začetnega udarca (kar 89 odstotkov) je popolnoma podredila svojo mlajšo tekmico iz Baltika, izjemno učinkovita pa je bila tudi v drugih prvinah igre. Prvi niz je dobila po samo 34 minutah igre, sijajno in učinkovito predstavo pa je prenesla tudi v drugi niz. Sprva je kazalo na njeno "ekspresno" zmago, saj je povedla s 5:1 v igrah, nato pa se je Latvijka prebudila in v sedmi igri prvič na dvoboju odvzela servis Kerberjevi, nato pa še dobila svojega za znižanje na 3:5. A Nemka svoje druge priložnosti ni zapravila.

StatistikaOstapenko

Kerber

Prvi servis (%)5677
Asi

3

3

Dvojne napake30
Nevsiljene napake

36

7

Winnerji3010
Osvojene točke5571
Osv. točke na mreži6/70/1
Priložnosti za brejk1/54/7


"Presrečna sem, da sem se vnovič uvrstila v veliki finale v Wimbledonu, sploh po izjemno slabi lanski sezoni. Dvoboj je bil izjemno zahteven, na nasprotni strani mreže sem imela tekmico, ki se vselej bojuje za vsako žogo in se nikoli ne vda. Med celotnim dvobojem sem bila zelo zbrana. Srečna in ponosna sem po polfinalni zmagi, o svoji finalni tekmici bom razmišljala šele po drugem polfinalnem dvoboju
," je dejala 11. nosilka turnirja.
Novi trener Fissette jo je preporodil
Leta 2016 je v finalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu senzacionalno ugnala Sereno Williams po izjemnih treh nizih. Pred dvema letoma je zmagala tudi v New Yorku. Lani je imela zelo slabo sezono, vendar se je pod vodstvom novega trenerja Wima Fissetta znova ujela pravo formo.
Görgesova brez možnosti v drugem polfinalu
Drugi polfinalni dvoboj na sveti travi se je razpletel po željah velike favoritinje. Serena Williams je večji del lanske in tudi letošnje sezone izpustila zaradi porodniškega dopusta, na šele četrtem turnirju v tej sezoni pa si je že izborila nastop na finalnem dvoboju najvišje kakovostne ravni. Julio Görges je odpravila s 6:2 in 6:4.

36-letna Američanka je v šesti igri prvič odvzela začetni udarec sedem let mlajši tekmici iz Nemčije in povedla s 4:2, nato pa z zanesljivo igro končala uvodni niz po 34 minutah. V osmi igri Görgesova ni osvojila niti točke na svoj servis.

Görgesova, ki je prvič igrala v polfinalu turnirja za grand slam, je tudi v drugem nizu izgubila servis v šesti igri. Serena je nato brez izgubljene točke zadržala začetni udarec in povedla s 5:2. Žilava Nemka je v popolnoma izgubljenem položaju zaigrala bolj sproščeno in znižala na 4:5. V deseti igri drugega niza je Serena znova zablestela in zanesljivo odvzela servis Nemki. Unovčila je prvo zaključno žogo po uri in desetih minutah igre.

StatistikaGörges

S. Williams

Prvi servis (%)5862
Asi

3

5

Dvojne napake42
Nevsiljene napake

11

7

Winnerji2016
Osvojene točke4060
Osv. točke na mreži5/59/10
Priložnosti za brejk1/34/5

V soboto lahko ujame legendarno Courtovo
V All England Clubu bo naskakovala osmo posamično zmago, skupno pa že 24. naslov na turnirjih največje četverice. V dolgoletni karieri je poleg sedmih zmag v Wimbledonu še sedemkrat slavila v Melbournu, šestkrat na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku ter trikrat na Roland Garrosu. Williamsova se bo v primeru sobotne zmage nad Kerberjevo izenačila z Avstralko Margaret Court, ki je v šestdesetih in na začetku sedemdesetih let minulega stoletja dobila kar 24. naslovov za grand slam.

"To je noro, občutek je zares neverjeten. Nisem pričakovala, da se bom na svojem četrtem letošnjem turnirju prebila v veliki finale. Zaradi težke nosečnosti nisem veliko vadila, a moram priznati, da zares uživam v igri. To je v tem trenutku najbolj pomembno," je bila navdušena Serena.

Srebotnikova in Venus v polfinalu mešanih dvojic
Katarina Srebotnik se je uvrstila v polfinale v konkurenci mešanih dvojic skupaj z Novozelandcem Michaelom Venusom v četrtfinalu po uri in 32 minutah premagala tretjepostavljeno tajvansko-hrvaško navezo Latisha Chan/Ivan Dodig s 7:5, 3:6 in 6:0. Srebotnikova in Venus, ki sta deveta nosilca, se bosta v polfinalu pomerila z ameriško-avstrijsko kombinacijo Nicole Melichar/Alexander Peya. Ta se je polfinale prebila brez boja, saj sta Rusinja Jekaterina Makarova in Brazilec Bruno Soares dvoboj predala.

"Zelo sem vesela zmage in še posebej igre, ki je bila s strani obeh na zelo visoki ravni. Že ves turnir igram dobro in čutim, da sem v formi. Enako velja za Michaela, ki se je uvrstil tudi v finale moških dvojic. Z Michaelom sva se resnično ujela, kar je dodalo svoje. Igrava sproščeno in s takšno igro tudi finale ni nedosegljiv," je dejala Srebotnikova. Od velike četverice v mešanih dvojicah ji manjka le še naslov v Wimbledonu. Najbližje mu je bila pred desetimi leti, ko je bila finalistka z Mikom Bryanom.

WIMBLEDON, polfinale, ženske
(13.039.000 britanskih funtov, trava)

KERBER (NEM/11) - OSTAPENKO (LAT/12)
6:3, 6:3

S. WILLIAMS (ZDA/25) - GÖRGES (NEM/13)
6:2, 6:4


Mešane dvojice, četrtfinale:
SREBOTNIK/VENUS (SLO/NZL/9) - ČAN/DODIG (TJV/HRV/3)
7:5, 3:6, 6:0

Polfinale, petek:
SREBOTNIK/VENUS (SLO/NZL/9) - MELICHAR/PEYA (ZDA/AVT/11)

Serena pričakuje ogorčen boj v finalu
Kerberjeva bo v finalu izzvala Sereno