Novak Đoković je potreboval štiri ure in pol, da je strl odpor Gillesa Simona. Foto: Reuters
Novak Đoković je potreboval štiri ure in pol, da je strl odpor Gillesa Simona. Foto: Reuters
Serena Williams še naprej uspešno brani lanski naslov v Melbournu. Foto: Reuters
Za dvoboj s Sereno Williams se je Marija Šarapova ogrela z 21 asi. Foto: Reuters
Đoković po petih nizih v četrtfinalu Melbourna

Đoković je imel veliko dela s Simonom in se je dolgo mučil za preboj med prvih osem. Srbski teniški igralec, ki ni našel prave igre, je za zmago s 6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6, 6:3 potreboval štiri ure in 32 minut. Prvi lopar sveta bo 27. zapored igral v četrtfinalu turnirjev za grand slam.

Nole je v dvoboju napravil kar sto neizsiljenih napak in zadel 62 winnerjev. Drugi niz je izgubil po podaljšani igri, v kateri je osvojil le točko. Skupaj je izgubil štiri servise, po enkrat v vsakem nizu z izjemo drugega. V četrtem je Simon v deveti igri z brejkom izsilil odločilni niz, v katerem je Đoković odlično začel in z dvema odvzemoma začetnega udarca povedel s 5:1. Simon je odgovori z brejkom in znižal na 5:3 ter si vlil nekaj upanja, a je v deveti igri Đoković dobil vse točke za napredovanje med osem najboljših. Srb je imel porazen izkoristek brejk žog. Od 25 žog za odvzem servisa jih je izkoristil le šest.
Đoković: Zahteven dvoboj, a to ni nič novega
"V preteklosti, predvsem v Melbournu, sem osvojil lovoriko, ko sem imel vsaj en zahteven dvoboj. Tako gledam na to zmago, kot na nekaj, kar se je moralo zgoditi. Moram biti tudi iskren in priznam, da sem zelo nezadovljen s svojo igro. Bilo je ogromno napak in to velikih, nekarakterističnih zame. Tudi taki dnevi v športu obstajajo," je povedal Đoković, ki je v celotnem dvoboju pretekel 5,5 kilometra. Nole meni, da dolg dvoboj ne bo vplival na četrtfinale. "Šel sem skozi podobne izkušnje, tudi težje, ko je bilo manj časa za regeneracijo. Tudi to mi bo pomagalo v pripravi na torek. Z mojo ekipo ne bomo spreminjali ničesar. Za četrtfinale bom povsem pripravljen," je še dodal Đoković.
Skrivnostni načrt Simona
Simon je bil po dvoboju skrivnosten. "Točno sem vedel kaj delam, ampak vam mojega načrta ne bom izdal. Vsi vemo, proti komu sem igral in kako težko je najti rešitve v dvobojih z njim. Zavedamo se, kako se je na igrišču težko počutiti bolje od njega. Načrt je danes deloval, naredil je 100 nevsiljenih napak. Tokrat tudi to ni bilo dovolj. Še enkrat bi ponovil, da sem imel načrt, vedel sem, kaj želim in to je funkcioniralo. Včasih situacija ne bo ista, pa bo lahko 6:2, 6:2 za njega," je povedal Simon in na vprašanje, ali bo načrt izdal drugim igralcem odgovoril: "Nič nimam za deliti. Če bodo nekateri dojeli, kar poskušam narediti na igrišču, bo to dobro za njih."

V petih nizih napredoval tudi Berdych

V četrtfinalu se bo pomeril s Keijem Nišikorijem. Japonec je brez večjih težav v dveh urah odpravil Francoza Joja-Wilfrieda Tsongaja s 6:4, 6:2, 6:4. Dramatično je bilo tudi na obračunu 6. nopsilca Tomaša Berdycha in 25. postavljenga Španca Roberta Bautista Aguta. Tudi tu je odločitev padla v petem nizu. Po treh urah in 20 minutah je s 4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3 slavil Čeh.
Federer se je poigral z Goffinom
Zdaj ga čaka Roger Federer, ki je ekspresno v uri in pol s 6:2, 6:1, 6:4 odpravil Davida Goffina.

V četrtfinalu ponovitev lanskega finala
Williamsova je suvereno opravila z osmino finala, potem ko je po vsega 55 minutah s 6:2 in 6:1 premagala Rusinjo Marijo Gasparjan. Američanka v Melbournu lovi sedmo zmago, skupno pa že 22. turnir za grand slam. Lani je prva nosilka Šarapovo v finalu ugnala s 6:3 in 7:6. Pred novim dvobojem z Rusinjo Williamsova – prva favoritinja turnirja – je Šarapovo premagala že 17-krat zapored, zadnji poraz proti Rusinji pa je doživela pred skoraj 12 leti. Šarapova, ki je Sereno premagala le dvakrat, na zadnjih šestih medsebojnih dvobojih ni osvojila niza.

"Lani sva odigrali dober finale. V drugem nizu sem bila blizu, a ni bilo dovolj. Veselim se že dvoboja z najboljšo na svetu in pričakujem odlično tekmo," je dejala Šarapova. "Nisem vedela, s kom bom igrala naslednji dvoboj. Sem samozavestna in verjamem v svojo igro," je dodala Serena. Šarapova je imela v osmini finala več dela, saj je za zmago nad Švicarko Belindo Bencic (7:5, 7:5) potrebovala dobri dve uri. Rusinja je servirala kar 21 asov, Švicarka pa nobenega.

Dokončno slovo Hewitta
Še zadnjič pa so v vlogi igralca navijači pozdravili Lleytona Hewitta, ki je v paru z rojakom Samom Grothom izgubil v dvoboju dvojic. Boljša sta bila Kanadčana Vasek Pospisil in Jack Sock, ki sta slavila s 6:4 in 6:2. Pred tremi dnevi je Hewitt v posamični konkurenci izgubil s Špancem Davidom Ferrerjem. Hewitt, ki je bil nekoč tudi pri igralec sveta, bo zdaj vodil avstralsko reprezentanco za Davisov pokal.


TURNIR ZA GRAND SLAM - OP AVSTRALIJE
MELBOURNE, osmina finala (M), tabela
(15.000.000 av. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - SIMON (FRA/14)
6:3, 6:7 (1), 6:4, 4:6, 6:3
NIŠIKORI (JAP/7) - TSONGA (FRA/17)
6:4, 6:2, 6:4
FEDERER (ŠVI/3) - GOFFIN (BEL/15)
6:2, 6:1, 6:4
BERDYCH (ČEŠ/6) - BAUTISTA A. (ŠPA/24)
4:6, 6:4, 6:3, 1:6, 6:3

MONFILS (FRA/23) - KUZNECOV (RUS)

WAWRINKA (ŠVI/4) - RAONIĆ (KAN/13)

FERRER (ŠPA/8) - ISNER (ZDA/10)

MURRAY (VB/2) - TOMIC (AVS/16)


Osmina finala (Ž), tabela
(15.000.000 av. dolarjev, trda podlaga)

S. WILLIAMS (ZDA/1) - GASPARJAN (RUS)
6:2, 6:1
ŠARAPOVA (RUS/5) - BENCIC (ŠVI/12)
7:5, 7:5
A. RADWANSKA (POL/4) - FRIEDSAM (NEM)
6:7 (8), 6:1, 7:5
SUAREZ NAV. (ŠPA/10) - GAVRILOVA (AVS)
0:6, 6:3, 6:2

KERBER (NEM/7) - BECK (NEM)

AZARENKA (BLR/14) - STRYCOVA (ČEŠ)

MAKAROVA (RUS/21) - KONTA (VB)

KEYS (ZDA/15) - S. DŽANG (KIT)

Đoković po petih nizih v četrtfinalu Melbourna