Roger Federer in Novak Đoković sta v medsebojnih dvobojih izenačena na 22. Foto: Reuters
Roger Federer in Novak Đoković sta v medsebojnih dvobojih izenačena na 22. Foto: Reuters
Marija Šarapova ni premagala Serene Williams že 12 let. Foto: Reuters
Williamsova pretrd oreh za Šarapovo

olfinale Odprtega prvenstva Avstralije v tenisu.

Đoković v večernem dvoboju ni blestel, a je vseeno premagal sedmega nosilca Keia Nišikorija brez večjih težav. Po dobrih dveh urah je bilo 6:3, 6:2, 6:4. K zmagi Srba je veliko pripomogel Japonec, ki naredil kar 54 nevsiljenih napak. Đoković, ki je v prejšnjem krogu naredil 100 nevsiljenih napak, se je tokrat ustavil pri 26. Nišikori je imel 11 winnerjev več (31:20). V tretjem nizu je dvakrat imel brejk prednosti, a jih je prvi lopar sveta takoj izničil.
"Moj cilj je bil, da naredim čim manj nevsiljenih napak, kar se je uresničilo. Vedel sem, da igra moj nasprotnik zelo hitro, hitreje od Simona, ampak da dela tudi več napak od njega. Skušal sem zdržati njegove nalete in ostati v točki. Bil je agresiven z obeh strani, ampak to sem pričakoval. Bil sem trden, odločen, osredotočen. Zadovoljen sem s svojo predstavo," je povedal Đoković in dodal, da ga zmaga v treh nizih še dodatno opogumlja pred tistim, kar sledi.
V Melbournu, kjer ima pet naslovov, bo Đoković v polfinalu igral šestič.

Federerjeva 80. zmaga v Melbournu
Federer je s 7:6 (4), 6:2, 6:4 premagal Tomaša Berdycha in se z 80. zmago v Melbournu uvrstil v 12. polfinale Odprtega prvenstva Avstralije. Čeh je rekorderja po osvojenih lovorikah grand slama namučil v prvem nizu, ko sta igralca po enkrat izgubila servis. Kontrolo je Švicar prevzel v drugem nizu z nekaj ključnimi osvojenimi točkami. Berdych je v tretjem nizu imel prednost brejka, a ga je Federer hitro izničil, še enkrat odvzel servis in slavil po dveh urah in 18 minutah.

"Odigral sem izvrsten dvoboj. Tomaš mi je v preteklosti povzročal veliko težav. Bil sem zelo napadalen. Zelo sem vesel, da sem igral tako dobro," je povedal Federer, ki je na mreži dobil 24 od 29 točk. Servis je izgubil dvakrat, sam pa ga je nasprotniku odvzel petkrat.
45. dvoboj Đokovića in Federerja
Obračun Đokovića in Federerja bo po finalu Wimbledona in New Yorka že njun tretji na grand slam turnirjih v zadnje pol leta. Obrakrat je bil boljši prvi igralec sveta, ki je po zmagi nad Švicarjem dobil tudi finale zaključne osmerice novembra v Londonu. Skupno bo to njun 45. dvoboj. Izid je izenačen na 22.
Serena premagala Marijo osemnajstič zapored
Branilka naslova Williamsova je bila 18. zapored boljša od Marije Šarapove. Tokrat je bilo 6:4, 6:1. Rusinja se je držala do zaključka prvega niza, ko je pri zaostanku 4:5 izgubila servis. "Morda bi bilo s psihološkega stališča drugače, če bi izenačila, toda v odločilnih trenutkih je zelo dobro vračala servis. Ujela me je na napačni nogi," je povedala Šarapova, ki je nato dobila le še eno igro. Izkoristila je le eno izmed petih priložnosti za brejk.
Williamsova se bo v polfinalu pomerila z Radwansko, ki je Carli Suarez Navarro oddala le štiri igre. Po uri in 22 minutah je bilo 6:1, 6:3.

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NIŠIKORI (JAP/7)
6:3, 6:2, 6:4

FEDERER (ŠVI/3) - BERDYCH (ČEŠ/6)
7:6 (4), 6:2, 6:4

RAONIĆ (KAN/13) - MONFILS (FRA/23)
sreda

MURRAY (VB/2) - FERRER (ŠPA/8)
sreda

Četrtfinale (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ŠARAPOVA (RUS/5)
6:4, 6:1

RADWANSKA (POL/4) - SUAREZ N. (ŠPA/10)
6:1, 6:3

KERBER (NEM/7) - AZARENKA (BLR/14)
sreda

KONTA (VB) - S. DŽANG (KIT)
sreda

Williamsova pretrd oreh za Šarapovo