Marija Šarapova je po poškodbi ramena manjkala skoraj eno leto, zdaj pa ji je uspela vrnitev na vrh. Foto: EPA
Marija Šarapova je po poškodbi ramena manjkala skoraj eno leto, zdaj pa ji je uspela vrnitev na vrh. Foto: EPA
Marija Šarapova
Šarapova se je prvič prebila v finale Rolanda Garrosa. V soboto lahko zaokroži karierni grand slam, saj je leta 2004 zmagala v Wimbledonu, leta 2006 v New Yorku, leta 2008 pa še v Melbournu. Foto: EPA
Petra Kvitova
Petra Kvitova je naredila preveč napak z osnovne črte. Foto: EPA
Sara Errani
Sara Errani je v življenjski formi. Prvič bo igrala v finalu grand slama. Foto: EPA
Samantha Stosur
Samanthi Stosur se ni uspelo še drugič prebiti v finalu Rolanda Garrosa. Lani je Avstralka dvignila pokal v New Yorku. Foto: EPA
Na osrednjem igrišču je začetek prvega ženskega polfinala zmotilo deževno vreme. Foto: EPA

Rusinja je v peti igri prišla do prvega odvzema servisa. Prednost je zadržala do 5:3, ko je Čehinja brez dobljene točke še drugič izgubila servis. Naredila je dvojno napako, nato pa je pri 0/40 še zgrešila forhend.

Tudi v drugem nizu je zaročenka košarkarja Saše Vujačića začela precej bolje, z brejkom v četrti igri je povedla s 3:1. Kvitovi je uspelo znižati na 2:3, ključni brejk pa je Šarapovi uspel v deveti igri. Rusinja je obračun končala z asom. Dvoboj je trajal uro in 17 minut, razmerje v osvojenih točkah je bilo 63:45. Šarapova je servirala tri ase in zadela 15 "winnerjev".

"Kakšen neverjeten občutek. V tretjem polfinalu Rolanda Garrosa mi je končno uspelo. Res izjemno, da bom znova prva igralka sveta. V finalu bo težko, a sem dobro pripravljena. Sara Errani igra zelo dober tenis, čaka me težka naloga," je bil nasmejana Šarapova, ki je lani izgubila finale Wimbledona proti Kvitovi.
Pravljična vrnitev Marije po poškodbi
Šarapovi se nasmiha karierni grand slam. V svoji zbirki ji manjka le lovorika z Rolanda Garrosa, na katerem se je prebila v svoj prvi finale. Leta 2004 je osvojila turnir v Wimbledonu, leta 2006 OP ZDA, leta 2008 pa OP Avstralije. Šarapova je bila nazadnje na vrhu ženske teniške karavane WTA v letu 2005. Po težavah s poškodbo rame v prvi polovici leta 2008 je avgusta morala vzeti daljši premor za sanacijo poškodbe. Po operaciji se je maja 2009 vrnila na teniška igrišča.
"Pred leti, ko sem prestala operacijo po poškodbi rame in sem izpadla iz prve stoterice, sem si najbolj želela znova se vrniti na vrh. Zato se mi zdi še toliko bolj čudovito, da bom znova številka ena," je bila Šarapova vesela neverjetne vrnitve v vrhunski tenis po poškodbi, ko ni bilo jasno, ali bo sploh še lahko igrala na najvišji ravni.
Uspeh kariere za Erranijevo
Erranijeva je v prvem polfinalu s 7:5, 1:6 in 6:3 premagala Avstralko Samantho Stosur. V enajsti igri prvega niza je imela Italijanka tri brejk žoge za vodstvo 6:5. Stosurjeva se je dvakrat rešila z neubranljivim forhendom, tretjič pa ni šlo. Erranijeva je nato na svoj servis povedla s 40:15 in izkoristila prvo žogo za niz.

V drugem nizu (trajal je le 36 minut) so gledalci na osrednjem igrišču videli "enosmerni promet". Stosurjeva je povedla s 5:0, nasprotnica je lahko osvojila le eno igro.

V odločilnem nizu je Erranijeva povedla s 3:0, vendar je Stosurjeva izenačila. Nato je pobudo spet prevzela Italijanka in dobila zadnje tri igre. Ko je servirala za zmago, ni izgubila niti točke. Dvoboj, ki ga je oviralo vetrovno vreme, je trajal dve uri. To je največji uspeh v karieri Italijanke, ki se je prvič prebila v finale turnirja za grand slam.

Čakata jo kar dva finalna nastopa
Stosurjeva je naredila kar 48 neizsiljenih napak, 27 več kot Erranijeva. Zato pa je Stosurjeva zbrala kar 11 asov, Erranijeva pa nobenega. "Ostala sem povsem brez besed. Neverjetno je. Zmage nisem niti najmanj pričakovala. Ne morem verjeti," je bila povsem iz sebe 25-letna tenisačica iz Bologne. Erranijeva je znanka tudi s slovenskih teniških igrišč. Leta 2008 je namreč osvojila naslov v Portorožu.

Na igriščih Rolanda Garrosa ji je uspel kar dvojen podvig. V paru z rojakinjo Roberto Vinci je napredovala v finale tudi v ženskih dvojicah. V finalu dvojic se bosta Italijanki za naslov merili z rusko kombinacijo Marija Kirilenko in Nadja Petrova. Na Rolandu Garrosu je v predhodnih krogih ugnala dve nekdanji zmagovalki OP-ja Francije Srbkinjo Ano Ivanović in Rusinjo Svetlano Kuznecovo.

"Najprej sem sama sebi dokazala, da lahko premagam tudi najboljše igralke in nosilke ter se lahko prebijem v finale turnirja za grand slam. S tem sem premagala tudi največjo oviro v glavi, ko nisem verjela, da sem konkurenčna najboljšim igralkam," je še razmišljala Erranijeva, ki si želi ponoviti podvig rojakinje Francesce Schiavone iz leta 2010. Schiavonejeva je takrat osvojila lovoriko na turnirju, ko je v finalu ugnala Stosurjevo.

Moška polfinalna dvoboja Novak Đoković - Roger Federer in Rafael Nadal - David Ferrer bosta v petek.

Polfinale (Ž):
ERRANI (ITA/21) - STOSUR (AVS/6)
7:5, 1:6, 6:3

ŠARAPOVA (RUS/2) - KVITOVA (ČEŠ/4)
6:3, 6:3

Polfinale, moški, petek:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/3)
drugi dvoboj

NADAL (ŠPA/2) - FERRER (ŠPA/6)
prvi dvoboj, ob 13.00

Mešane dvojice, finale:
MIRZA/BHUPATHI (IND/7) -
IGNACIK/GONZALEZ (POL/MEH)
7:6 (3), 6:1