Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je prepričan, da je treba v olimpijskem letu slovenskemu športu zagotoviti več denarja. Foto: MMC RTV SLO
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je prepričan, da je treba v olimpijskem letu slovenskemu športu zagotoviti več denarja. Foto: MMC RTV SLO

"Če se bo kdo vprašal, zakaj gremo v teh kriznih časih gor: pred nami je olimpijsko leto. V zaključkih priprav in zaradi uspehov naših športnikov, ki so veliki in se jih veselimo, je treba zagotoviti ustrezno finančno podporo, tako da je ta odstotek po naši oceni upravičen," je na novinarski konferenci po seji vladi poudaril minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, ki se je obregnil tudi ob neučinkovitost prejšnje vlade:

"Do leta 2008 vladi ni uspelo izčrpati niti enega evra iz evropskih skladov, medtem ko smo mi tu dosegli velike uspehe, med drugim smo odprli 150 novih delovnih mest na račun evropskih sredstev. Tu gre predvsem za brezplačno usposabljanje za delo v športu."

V primerjavi s programom, kot je bil v obravnavi na strokovnem svetu za šport, se je vlada odločila, da nameni milijon evrov več za izvajalce športnih dejavnosti. Višina predvidenih sredstev za letni program športa tako po tem popravku znaša nekaj več kot 34 milijonov evrov. Več kot 18,59 milijona evrov je predvidenih za investicije v športno infrastrukturo, od tega je za približno 17 milijonov evrov sredstev zagotovljenih iz evropskih strukturnih skladov, ki so skoraj v celoti vezana na izgradnjo novega nordijskega centra v Planici. Več kot 15,47 milijona evrov pa je predvidenih za dejavnosti izvajalcev letnega programa športa.

Vlada je prepričana, da je višina sredstev za vrhunski šport v sprejetem proračunu za leto 2012 bistveno nižja, kot je bilo na razpolago sredstev v letu 2011, kar bi lahko po njenem mnenju pomenilo za vrhunski šport v naši državi kratkoročno in tudi dolgoročno zelo veliko škodo in nepredvidljive posledice.

Sredstva v obsegu iz leta 2011 so nujno potrebna tudi v letu 2012 in jih je mogoče po mnenju vlade zagotoviti s prerazporeditvijo med proračunskimi postavkami znotraj podprograma, za priprave in nastope slovenskih vrhunskih športnikov na poletnih olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu in za priprave in nastope mladih športnikov na prvih zimskih olimpijskih igrah mladih, ki bodo januarja v Innsbrucku.

Že doslej evidentirano število športnikov za letne olimpijske igre kaže, da bo slovenska udeležba športnikov rekordna. Evidentiranih je 91 kandidatov za London 2012, medtem ko jih je na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu nastopilo 62.