Roger Federer nikakor ni našel prave igre in ostaja pri eni zmagi na Roland Garrosu. Foto: EPA
Roger Federer nikakor ni našel prave igre in ostaja pri eni zmagi na Roland Garrosu. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka se je prvič prebil v polfinale Roland Garrosa. Foto: EPA
Jo-Wilfried Tsonga
Jo-Wilfried Tsonga je blestel z močnimi servisi. Osvojil je kar 83 odstotkov točk po prvem servisu in dosegel deset asov. Foto: EPA
Kei Nišikori
Kei Nišikori je zelo slabo začel, po prekinitvi pa je zaigral odlično in izenačil na 2:2 v nizih. V odločilnem nizu ni našel odgovora na močne servise Tsongaja. Foto: EPA
Ana Ivanović
Ana Ivanović v Parizu nadaljuje dobre predstave. Foto: Reuters
Lucie Šafarova
Lucie Šafarova se je drugič v karieri prebila v polfinale turnirjev za grand slam. Foto: EPA
Garbine Muguruza
Garbine Muguruza je drugo leto zapored izpadla v četrtfinalu Roland Garrosa. Foto: EPA

Dvoboj na stadionu Suzanne Lenglen je trajal dve uri in devet minut. Wawrinka ni niti enkrat izgubil servisa, blestel je z osnovne črte, njegov bekhend je vedno pravo orožje, tokrat je dobival tudi daljše izmenjave s forhendom.
33-letni Federer je že v uvodni igri rešil priložnosti rojaka za odvzem servisa, v tretji igri pa je izgubil začetni udarec. V ključnih trenutkih je imel Stan vedno pravi odgovor, v šesti in deseti igri je rešil še štiri priložnosti za brejk in dobil uvodni niz.
V drugem nizu je Federer povedel s 3:2, potem pa popolnoma popustil, Wawrinka je nanizal štiri igre zapored. Z osnovne črte je bil nezgrešljiv, igre na svoj servis pa je dobival zanesljivo.

Statistika

Wawrinka

Federer

Prvi servis (%)5463
Asi

4

7

Dvojne napake00
Neizsiljene napake

28

26

Winnerji4328
Osvojene točke11193
Priložnosti za brejk3/80/4
Točke na mreži13/1913/23

V tretjem nizu sta oba zanesljivo dobila igre na svoj servis, potem pa je v "tie-breaku" Wawrinka slavil s 7:4.
Wawrinka: To je bil moj najboljši dvoboj na pesku
"To je bil moj najboljši dvoboj na pesku, občutek je izjemen. Razmere so bile težke, močno je pihalo, toda verjel sem vase, odigral sem izjemno. Igram dober tenis, zadovoljen sem, da sem prvič v polfinalu Pariza," je poudaril Wawrinka, ki je šele tretjič v karieri premagal Federerja in prvič na turnirjih za grand slam. 17-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice je dobil 16 medsebojnih obračunov.
Nenavadna nesreča zmedla Tsongaja
V zadnjem obračunu dneva je po maratonskem dvoboju Jo-Wilfried Tsonga s 6:1, 6:4, 4:6, 3:6 in 6:3 izločil Keija Nišikorija, prvega Japonca po 82 letih v četrtfinalu Roland Garrosa. Tsonga je v polfinalu igral že predlani, Francozi pa na zmagovalca čakajo vse od leta 1983, ko je slavil Yannick Noah.

Statistika

Nišikori

Tsonga

Prvi servis (%)6661
Asi

5

10

Dvojne napake61
Neizsiljene napake

52

37

Winnerji3744
Osvojene točke129149
Priložnosti za brejk4/76/19
Točke na mreži23/3818/28

Dvoboj je bil prekinjen pri vodstvu Francoza s 6:1 in 5:2, ko je del nosilca za televizijske kamere poškodoval enega izmed gledalcev. Nosilec je padel med gledalce, potem ko se je odlomil v močnem vetru. Po 35 minutah se je obračun nadaljeval. Japonec je zaigral kot prerojen. Zanesljivo je dobil tretji in četrti niz. V odločilnem nizu se je Tsonga na krilih navijačev zbral in z brejkom v četrti igri dosegel zmago. Z izjemno močnimi servisi ni dopustil nobene priložnosti Nišikoriju za vrnitev. Dvoboj je trajal tri ure in 50 minut.
"Bilo je težko. Začel sem zelo dobro, nato se je zgodila nesreča. Slišim, da ni huje poškodovanih, zato sem vesel. Dobro sem serviral, zelo dobro v petem nizu, ko sem spreobrnil potek v svojo korist," je razložil Tsonga.

Ivanovićeva ekspresno v polfinale
Ana Ivanović je s 6:3 in 6:2 odpravila Elino Svitolino. Srbkinja je tekmico nadigrala v vseh elementih igre in se po 75 minutah veselila gladke zmage. To je prvi polfinale Roland Garrosa za 27-letno Ivanovićevo po letu 2008, ko je na koncu turnir tudi osvojila, svojega edinega do zdaj za grand slam.
Ukrajinka, ki ni dobila nobenega izmed sedmih medsebojnih obračunov s Srbkinjo, je takoj na začetku dvoboja dvakrat izgubila servis. Ivanovićeva je povedla s 3:1 in nato prevladovala predvsem z močnimi forhendi.
Svitolina je v drugem nizu že v uvodni igri oddala začetni udarec. V drugi igri je imela dve priložnosti za brejk, a ju ni unovčila. Postavna Beograjčanka je v sedmi igri znova prišla do odvzema servisa in izkoristila tretjo zaključno žogo.
"Ne vem, ali naj bom vesela ali to pomeni, da sem stara. Težko je bilo igrati. Veter je bil močan, žogica je odskakovala, ostala pa sem mirna in več uporabljala noge," je dejala Ivanovićeva, ki jo je s tribune znova glasno bodril zvezdnik Bayerna Bastian Schweinsteiger.

Šafarova nadaljuje odlične igre
Ivanovićevo v polfinalu čaka Lucie Šafarova, ki je bila s 7:6 in 6:3 boljša od Garbine Muguruza. V prvem nizu sta obe tekmeci sijajno servirali, podaljšano igro pa je dobila Čehinja s 7:3. Šafarova, ki je v osmini finala izločila branilko naslova Marijo Šarapovo, je v drugem nizu povedla z 2:0. Muguruza, ki je lani šokirala Sereno Williams v drugem krogu, je izenačila na 2:2, nato pa zapravila veliko priložnost za brejk v peti igri. Kazen je prišla hitro, že v naslednji igri je izgubila servis, Šafarova pa je prednost zadržala do konca.
"Neverjetno je, da sem v polfinalu. Težko opišem svoje občutke. Navdušena sem in pripravljena na Ano," je povedala Šafarova, ki lahko postane prva levoroka igralka z lovoriko v Parizu po Monici Seleš leta 1992.

V sredo poslastica "Nole" - "Rafa"
Preostali četrtfinalni dvoboji bodo v sredo. Novak Đoković in Rafael Nadal se bosta pomerila v drugem obračunu na stadionu Philippa Chatrierja.

Četrtfinale, tabela, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NADAL (ŠPA/7)
sreda, drugi dvoboj na stadionu Philippa Chatrierja

MURRAY (VB/3) - FERRER (ŠPA/7)
sreda, drugi dvoboj na stadionu Suzanne Lenglen

TSONGA (FRA/14) - NIŠIKORI (JAP/5)
6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

WAWRINKA (ŠVI/8) - FEDERER (ŠVI/2)
6:4, 6:3, 7:6 (4)


Četrtfinale, tabela, ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ERRANI (ITA/17)
sreda ob 14.00

BACSINSZKY (ŠVI/23) - VAN UYTVANCK (BEL)
sreda ob 14.00

IVANOVIĆ (SRB/7) - SVITOLINA (UKR/19)
6:3, 6:2

ŠAFAROVA (ČEŠ/13) - MUGURUZA (ŠPA/21)
7:6 (3), 6:3




Mladinke, 2. krog:
HOBGARSKI (NEM) - ZIDANŠEK (SLO)
6:1, 6:2