Stan Wawrinka je v drugem nizu popolnoma nadigral nerazpoloženega Nadala. Foto: EPA
Stan Wawrinka je v drugem nizu popolnoma nadigral nerazpoloženega Nadala. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal ostaja pri sedmih naslovih na igriščih Fora Italica. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer še nikoli ni zmagal v Rimu. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je deset dni pred začetkom Roland Garrosa odlično pripravljen na pesku. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova stopnjuje formo na peščenih igriščih. Foto: EPA

Švicar je šele drugič v karieri premagal "Rafo", ki je dobil prvih 12 medsebojnih obračunov. Lani v finalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu je "Stan the Man" z življenjsko predstavo s 3:1 v nizih nadigral Nadala. Tokrat je bil boljši prvič na pesku, kjer Nadalu res ne gre. Naslednjo nedeljo bo začel lov na deseti Roland Garros, kjer pa po dolgih letih ne bo glavni favorit.

Neverjetna vrnitev Stana v podaljšani igri
V prvem nizu je imel Nadal dvakrat brejk prednosti, a se je Wawrinka takoj vrnil (1:1 in 4:4). Odločala je podaljšana igra, kjer je Španec povedel kar s 6:2 in zdelo se je, da je niz odločen. Wawrinka se ni predal, odigral je najboljše izmenjave v uvodnem nizu, rešil vse štiri zaključne žoge in dobil "tie-break" z 9:7.

Številne napake "Rafe" v drugem nizu
Nadal je v drugem nizu popolnoma popustil, tudi dolge izmenjave žog so pripadle Švicarju, ki je precej bolje serviral. "Rafa" je v tretji in peti igri izgubil začetni udarec, Wawrinka je povedel s 5:1. V šesti igri je rešil štiri priložnosti za brejk, v osmi igri pa še eno. Navduševal je s svojim paradnim udarcem - bekhend paralelo, nekajkrat je tudi sijajno posredoval pri mreži. Dvoboj je zaključil po dveh urah in petih minutah.

Wawrinka je zadel 25 "winnerjev", naredil pa je tudi 32 neizsiljenih napak. Tudi Nadal, ki je vedno slovel po zanesljivi igri, je naredil 23 neizsiljenih napak. Precej izmed teh v ključnih trenutkih.

Federer gladko odpravil Berdycha
33-letni Federer je s 6:3 in 6:3 izločil Tomaša Berdycha. Čeh je v peti nizu z odvzemom servisa povedel s 3:2, nato pa je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam osvojil naslednje štiri igre. V drugem nizu je Berdych v sedmi in deveti igri izgubil začetni udarec. 33-letni Švicar je zadel 15 "winnerjev" in naredil 11 neizsiljenih napak, obračun je trajal uro in sedem minut.

Čeh nezbran v vetru
"Z osnovne črte sem igral zelo dobro. Na začetku dvoboja nisem dobro serviral, potem pa je šlo iz igre v igro bolje. V drugem nizu je začel močneje pihati veter in Berdych je začel delati precej več napak," je pojasnil Federer, ki lovi prvo zmago v Rimu. Leta 2003 ga je v finalu premagal Španec Felix Mantilla, leta 2006 in 2013 pa Nadal.

"Nole" se je zbral v odločilnem nizu
Novak Đoković
je s 6:3, 3:6 in 6:1 odpravil Keia Nišikorija in se bo v polfinalu pomeril z Davidom Ferrerjem.

Srb, ki je na igriščih Fora Italica slavil v letih 2008, 2011 in 2014, je odlično začel, hitro je povedel s 3:0. V deveti igri je imel Japonec pri 15/40 priložnost za povratek v uvodni niz, a je prvi igralec sveta nanizal štiri točke zapored in s tem dobil prvi niz s 6:3.
V drugem nizu je Nišikori odlično serviral, v šesti igri je prišel do ključnega brejka in prednosti ni več izpustil iz rok, "Nole" v celotnem nizu ni imel nobene priložnosti za odvzem servisa.

V odločilnem nizu je bil izid izenačen na 1:1, ko je Đoković zaigral kot prerojen in nanizal kar pet iger zapored. Obračun je trajal uro in 50 minut.
Šarapova in Halepova v sijajni formi
Pri dekletih je Marija Šarapova prikazala najboljšo igro na pesku v letošnji sezoni. Rusinja je v četrtfinalu s 6:3 in 6:2 ugnala Viktorijo Azarenko. Po slabših igrah v Stuttgartu in Madridu je Šarapova dvignila formo in je glavna favoritinja za naslov.
Carla Suarez Navarro je malce presenetljivo premagala Petro Kvitovo s 6:3 in 6:2. Čehinja je prejšnji teden zmagala na turnirju v Madridu. Španko v polfinalu čaka Simona Halep, ki je proti rojakinji Alexandri Dulgheru oddala le igro.

RIM
(3.288.530 evrov, pesek)

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NIŠIKORI (JAP/5)
6:3, 3:6, 6:1

FERRER (ŠPA/7) - GOFFIN (BEL)
6:2, 4:6, 6:3

WAWRINKA (ŠVI/8) - NADAL (ŠPA/4)
7:6 (7), 6:2

FEDERER (ŠVI/2) - BERDYCH (ČEŠ/6)
6:3, 6:3




Četrtfinale (Ž), tabela:
GAVRILOVA (RUS) - McHALE (ZDA)
6:2, 6:4

ŠARAPOVA (RUS/3) - AZARENKA (BLR)
6:3, 6:2

SUAREZ NAVARRO (ŠPA/10) - KVITOVA (ČEŠ/4)
6:3, 6:2

HALEP (ROM/2) - DULGHERU (ROM)
6:1, 6:0