Andy Murray je lani postal prvi britanski zmagovalec Wimbledona po 77 letih, letos pa se od turnirja na sveti travi poslavlja že v četrtfinalu. Foto: Reuters
Andy Murray je lani postal prvi britanski zmagovalec Wimbledona po 77 letih, letos pa se od turnirja na sveti travi poslavlja že v četrtfinalu. Foto: Reuters
Andy Murray
Murray je storil kar 37 nevsiljenih napak, 19 več od nasprotnika. Dimitrov je dokončno stopil iz sence svoje spremljevalke Marije Šarapove. Foto: Reuters
Novak Đoković in Marin Čilić
Novak Đoković je v zadnjih dveh nizih prikazal najboljšo igro na letošnjem turnirju. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer lovi rekordni osmi naslov na Church Roadu. Foto: EPA
Miloš Raonić
Miloš Raonić se je z 39 asi prvič prebil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: EPA
Nick Kyrgios
144. igralec sveta Nick Kyrgios je presegel vsa pričakovanja. S povabilom organizatorja se je prebil v četrtfinale, nepozabna je njegova predstava proti prvemu igralcu sveta Rafaelu Nadalu. Foto: EPA
Eugenie Bouchard
Eugenie Bouchard se je še tretjič letos uvrstila v polfinale turnirja za grand slam. V finale se ji še ni uspelo prebiti. Foto: Reuters
Simona Halep
Simona Halep je na Roland Garrosu izgubila finalni obračun, na Church Roadu si želi iti še korak dlje. Foto: EPA
Sabine Lisicki
Sabine Lisicki se je lani na sveti travi uvrstila v finale, letos pa je nastope sklenila v četrtfinalu. Foto: Reuters
Dimitrov gladko odpravil Murrayja

Potem ko se je od svete trave v torek poslovil Rafael Nadal, je podoba usoda doletela še lanskega zmagovalca Murrayja, ki ni našel recepta za izjemne udarce Dimitrova na zadnjo črto.

Lani ga je zaustavil Žemlja!
Bolgar, ki se pred letošnjim Wimbledonom na turnirjih za grand slam nikoli ni prebil dlje od četrtfinala, se bo pomeril z zmagovalcem obračuna med Novakom Đokovićem in Marinom Ćilićem. Lani je Dimitrov v drugem krogu v All England Clubu moral priznati premoč Gregi Žemlji v petih nizih.

Dimitrov v prvem nizu razred zase
Kako se utegne dvoboj razplesti, je bilo mogoče zaznati že v prvem nizu, ki ga je Murray izgubil s kar 6:1. Dimitrov je bil razred zase, z izjemno natančnimi udarci je spravljal v obup ljubljenca britanskih ljubiteljev tenisa, ki je dvakrat izgubil začetni udarec. Najprej v četrti igri, ko je želel s predolgim udarcem ugnati Bolgara na mreži, nato še v šesti igri, ki jo je končal z dvema udarcema v mrežo. Murray je v prvem nizu deloval popolnoma izgubljeno, večkrat je pogled usmeril proti trenerki Amelie Mauresmo, ki je njegovo igro spremljala s srepim pogledom.

Murray zatajil v podaljšani igri
Drugi niz je bil precej bolj izenačen. Po sedmi igri, v kateri je Dimitrovu nasprotniku znova uspelo odvzeti začetni udarec, je kazalo, da bo Bolgar z brejkom prednosti dobil tudi drugi niz, a se je Murray hitro pobral in z re-breakom, potem ko je Dimitrov z bekhendom zgrešil igralno polje, izenačil na 4:4. Niz se je zavlekel v podaljšano igro, v kateri je bil partner sibirske lepotice Marije Šarapove prepričljivejši. S krasno spuščeno žogico ob mreži si je priigral dve priložnosti za zmago v drugem nizu, izkoristil je že prvo.

StatistikaMurray

Dimitrov

Prvi servis (%)6163
Asi

5

10

Dvojne napake5 3
Neizsiljene napake

37

18

Winnerji2432
Osvojene točke73100
Osv. točke na mreži17/2020/22
Priložnosti za brejk1/25/9


Tretji niz se je prelomil v šesti igri

Gledalci so bili šokirani, bali so se najhujšega, saj Dimitrov ni kazal znakov utrujenosti, še naprej je igral zbrano in ni popuščal. Tretji niz se je prelomil v šesti igri. Murray je vodil že s 40:15, a nato z nevsiljeno napako - povsem preprost forhend je poslal v mrežo - in slabim drugim servisom, ki ga je Dimitrov izkoristil za natančen in učinkovit return, nasprotniku omogočil vrnitev. Sledila sta še zgrešen diagonalni udarec in dvojna napaka za vodstvo Bolgara s 4:2. Vrnitve v dvoboj za 27-letnika iz Glasgowa ni bilo več, Dimitrov je dvoboj dobil v dveh urah in eni minuti.
Murray: Imel sem zelo slab dan
"Dimitrov je bil boljši od začetka do konca dvoboja. Imel sem zelo slab dan. Naredil sem neverjetno veliko neizsiljenih napak. V tretjem nizu sem preveč tvegal, skušal sem zadeti "winnerje" iz nemogočih položajev. Mislim, da sem zadel le en dober bekhend v celotnem dvoboju, noge me niso ubogale, zato nisem bil v pravem položaju v ključnih trenutkih," je povedal Murray, ki se prvič po letu 2008 ni prebil v polfinale. V Wimbledonu je nanizal 17 zmag zapored, na olimpijskih igrah leta 2012 je osvojil zlato medaljo, lani pa je postal prvi britanski zmagovalec po Fredu Perryju leta 1936.

Nasveti Šarapove so pomagali
Dimitrov nad zmago ni bil presenečen. "Zakaj bi bil presenečen? Ponosen sem nase in na ta uspeh. A to je nekaj, za kar sem trdo delal. Kot sem rekel, že dalj časa sem čakal na takšen preboj, bil sem takoj 'za vogalom'. Vznemirjen sem, čeprav tega ne kažem. A turnir se zame še ni končal," je dejal fant ruske zvezdnice Marije Šarapove.

Razkril je, da mu je dala zmagovalka Wimbledona leta 2004 dober nasvet pred Wimbledonom, ko sta se pogovarjala o ustrezni taktiki. "Dejala mi je: zmagaj!" je v smehu razkril Dimitrov in dodal: "Kaj naj rečem? Mislim, da je to dober nasvet."

"Nole" se je prebudil po zaostanku z 1:2 v nizih
Bolgar se bo v petkovem polfinalu pomeril z Novakom Đokovićem. Srb se je še petič zapored uvrstil v polfinale. Drugi igralec sveta je s 6:1, 3:6, 6:7, 6:2 in 6:2 premagal Hrvata Marina Čilića. "Nole" je blestel v prvem nizu, ko je dvakrat odvzel servis Hrvatu, nato pa je popustil. Ko je Čilić dobil podaljšano igro tretjega niza s 7:4 in povedel z 2:1 v nizih, se je Đoković zbral. V četrtem nizu je hitro povedel s 4:0 in prednost zadržal do konca. V odločilnem nizu je v prvi in sedmi igri prišel do brejka in se veselil zmage po treh urah in 24 minutah.
Federer po slabšem začetku strl Wawrinko
Veliko dela je imel tudi sedemkratni zmagovalec Roger Federer, ki je s 3:6, 7:6, 6:4 in 6:4 ugnal rojaka Stana Wawrinko. Izjemen dvoboj na osrednjem igrišču je trajal dve uri in 36 minut.

Wawrinka, ki je januarja zmagal v Melbournu, je začel sijajno. V četrti igri je izkoristil tretjo priložnost za brejk. V sedmi igri je Federer imel priložnost za znižanje na 4:3, a je ni unovčil, nato pa je Wawrinka zaključil uvodni niz.

StatistikaWawrinka

Federer

Prvi servis (%)6065
Asi

9

10

Dvojne napake1 1
Neizsiljene napake

24

14

Winnerji5146
Osvojene točke117126
Osv. točke na mreži30/4432/45
Priložnosti za brejk1/42/7

V drugem nizu sta oba velika prijatelja odlično servirala in odločala je podaljšana igra. Pri izidu 3:3 je Federer odlično vrnil začetni udarec in si priigral "mini brejk", ki ga je zadržal do konca niza (7:5).
V nadaljevanju je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam prikazal izjemno igro, v tretjem nizu mu je edini odvzem servisa uspel v sedmi igri, v četrtem nizu pa že v tretji igri. Wawrinka je imel v deseti igri z napadalno igro priložnost za 5:5, vendar se je Federer rešil in izkoristil peto zaključno žogo.
Roger je po dvoboju priznal, da je letos še posebej motiviran, saj se je lani poslovil že v drugem krogu. "Lani sem bil zelo razočaran, saj je Wimbledon zame vsakič vrhunec sezone. Nisem prišel niti blizu, zato sem bil povsem strt. Lepo se je vrniti na takšen način," je dejal Federer.

Raonić z 39 asi končal pravljico avstralskega najstnika

Miloš Raonić je postal prvi Kanadčan po 106 letih, ki se mu je uspelo uvrstiti v polfinale Wimbledona. Raonić je končal izjemen niz mladega Avstralca Nicka Kyrgiosa, ki je v osmini finala ugnal prvega igralca sveta Rafaela Nadala. Na zadnjem dvoboju dneva na igrišču številka ena je Raonić z 39 asi slavil s 6:7, 6:2, 6:4 in 7:6.

Robert Powell je bil leta 1908 zadnji Kanadčan, ki se mu je uspelo na igriščih All England Cluba uvrstiti med najboljše štiri.

Bouchardova v novem polfinalu
Eugenie Bouchard, novo zlato dekle ženskega tenisa, se je uvrstila v polfinale, potem ko je s 6:3 in 6:4 odpravila Nemko Angelique Kerber. 20-letnica je igrala zelo agresivno, v šesti igri je ob izidu 3:3 ubranila štiri priložnosti za brejk, nasprotnici ji je začetni udarec uspelo odvzeti šele v osmi igri. Tedaj je imela kar pet priložnosti za brejk, izkoristila je zadnjo, potem ko je Kerberjeva zunaj ravnotežja z bekhendom žogico poslala v mrežo. V naslednji igri je Kanadčanka po zaslugi odličnega serviranja potrdila zmago v prvem nizu.
V drugem nizu je Bouchardova povedla s 4:1, Kerberjevi ni pomagal niti re-break v šesti igri (4:2). V deseti igri si je s forhend winnerjem priigrala žogico za zmago in jo z diagonalnim forhendom izkoristila za mesto v polfinalu. To je že njen tretji polfinale na turnirjih za grand slam v letošnji sezoni. V finale se še ni prebila.

Lisickijeva popolnoma razglašena
Kanadčanka se bo za finale udarila z Romunko Simono Halep, ki je ugnala še drugo nemško četrtfinalistko Sabine Lisicki (6:4 in 6:0). Ta je v prvem nizu še držala stik s 3. nosilko turnirja, ki si je odločilno prednost priigrala z brejkom v 9. igri, v nadaljevanju pa je popolnoma odpovedala. Trikrat je izgubila začetni udarec, storila je kopico nevsiljenih napak, spomnila je na igro z lanskega finala, ko se ji ni izšlo prav nič po željah. Nemka je naredila 20 nevsiljenih napak, izkoristila je eno od dveh priložnosti za brejk, Halepova pet od osmih. Razmerje v dobljenih točkah je bilo 63:40.

WIMBLEDON (M)
(9.600.000 britanskih funtov, trava)

Četrtfinale, tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ČILIĆ (HRV/26)
6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2

DIMITROV (BLG/11) - MURRAY (VB/3)
6:1, 7:6 (4), 6:2

FEDERER (ŠVI/4) - WAWRINKA (ŠVI/5)
3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4

RAONIĆ (KAN/8) - KYRGIOS (AVS)
6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4)


Četrtfinale (Ž), tabela:
BOUCHARD (KAN/13) - KERBER (NEM/9)
6:3, 6:4

HALEP (ROM/3) - LISICKI (NEM/18)
6:4, 6:0

ŠAFAROVA (ČEŠ/23)
- MAKAROVA (RUS/22)
6:3, 6:1

KVITOVA (ČEŠ/6) - ZAHLAVOVA STRYCOVA (ČEŠ)
6:1, 7:5


Mešane dvojice, 2. krog:
J. MURRAY/DELLACQUA (VB/AVS/10) - KLEPAČ/HUTA GALUNG (SLO/NIZ)
7:6 (8), 6:7 (5), 6:4

Dimitrov gladko odpravil Murrayja