Andy Murray je lani izgubil wimbledonski finale proti Švicarju Rogerju Federerju. V drugem poskusu mu je le uspelo osvojiti najprestižnejšo teniško lovoriko. Foto: EPA
Andy Murray je lani izgubil wimbledonski finale proti Švicarju Rogerju Federerju. V drugem poskusu mu je le uspelo osvojiti najprestižnejšo teniško lovoriko. Foto: EPA
Andy Murray
Trenutek odločitve: Murray je po zmagoviti točki poljubil "sveto travo". Foto: EPA
Andy Murray in Novak Đoković
Najbrž ni nihče pričakoval, da bo Andy Murray zmagal v treh nizih. Foto: EPA
Andy Murray
Murray je po New Yorku osvojil še drugi turnir za grand slam. Foto: EPA
Novak Đoković
Novaka Đokovića je očitno izčrpal maratonski polfinalni dvoboj proti Argentincu Juanu Martinu Del Potru, ki ga je dobil po petih nizih. Foto: EPA
Ivan Lendl
Človek, ki je Murrayja pripeljal do zmage v Wimbledonu, je češka teniška legenda Ivan Lendl (z očali). Kljub osmim naslovom za grand slam Lendl v Wimbledonu ni nikoli zmagal. Dvakrat je izgubil v finalu. Foto: EPA
Murray uresničil svoje največje sanje
Murray prekinil britanski urok v Wimbledonu

26-letni Murray je pred 15.000 navijači na s soncem obsijanem Centre Courtu odigral eno najboljših partij v karieri, medtem ko Đoković, zmagovalec "svete trave" iz leta 2011, ni imel svojega dne, saj je napravil kar 40 neizsiljenih napak. Škot pol manj - 21.

Murray je v drugem in tretjem nizu nadoknadil brejk zaostanka, nato pa izkoristil četrto zaključno žogico za največji uspeh v karieri. Dvoboj je trajal 189 minut, končno razmerje točk je bilo 114:96.

Škot izkoristil sedmo priložnost za prvi brejk
Murray je že v prvi igri po dveh zgrešenih forhendih Đokovića prišel do treh priložnosti za brejk, vendar se je Nole zbral in dobil pet zaporednih točk za 1:0. Škot je dobil igro na svoj servis, nato pa v tretji igri le izkoristil četrto, skupaj pa sedmo priložnost za brejk (1:2). Toda Srb mu je že v naslednji igri vrnil z rebrejkom za 2:2. V sedmi igri je Škot znova prišel do treh priložnosti za brejk in izkoristil že prvo za 4:3.

Namesto 4:4 Murray ušel na 5:3
Zgodovina bi se skoraj ponovila, saj je imel "Nole" v osmi igri, ki je trajala več kot deset minut, tri priložnosti za brejk, ki pa jih ni izkoristil, tako da je Murray povedel s 5:3. Đoković je bil pri tem tudi oškodovan, saj je Murrayjeva žogica pri 40:30 končala v avtu, vendar sodniki tega očitno niso videli. V nadaljevanju akcije je točka pripadla Škotu (40:40).

Đoković preveč grešil
Nole je znižal na 4:5, nato pa je Škot na svoj servis brez izgubljene točke potrdil zmago v prvem nizu (6:4). Uvodni niz je trajal 59 minut. Srb je v prvem nizu preveč "grešil", saj je napravil kar 17 neizsiljenih napak, medtem ko Škot le 4.

Nole zapravil brejk prednosti
Drugi niz je bolje začel Đoković, ki je v četrti igri prvi prišel do brejka za 3:1, nato pa na svoj servis povedel s 4:1. Murray je v sedmi igri prišel do dveh priložnosti za rebrejk, ki pa jih je Đoković ubranil. Ne pa tudi tretje, do katere je Škot prišel z izjemnim diagonalnim forhendom. Odločilno točko za 3:4 pa mu je z novo neizsiljeno napako podaril kar Nole sam. Đoković je imel slab izkoristek prvega servisa - le okoli 60-odstotnega. Srb je v naslednji igri prišel do dveh priložnosti za drugi brejk, a se je Škot izvlekel za 4:4. Enkrat z milimetrsko natančnim asom.

Odločilni odvzem servisa v 11. igri
V 11. igri (izid 5:5) je Murray ob vidno nervoznem Đokoviću, ki se je, kot je pokazal posnetek, neupravičeno razburjal ob točki Škota za 30:15, prišel do dveh priložnosti za brejk in drugo tudi izkoristil za 6:5. Malo pozneje je Murray na svoj servis potrdil zmago v drugem nizu s 7:5. Niz je trajal 69 minut.

Đoković nadoknadil zaostanek z 0:2
Škot je v tretjem nizu nadaljeval tam, kjer je v drugem končal, saj je že v uvodni igri odvzel servis Srbu, nato pa na svoj servis povedel z 2:0. Đoković se kljub težkemu položaju ni predal. Z brejkom v četrti igri je izenačil na 2:2. Po odločilni točki se je ohrabril z glasnim vzklikom "Come on".

Murray izkoristil četrto zaključno žogo
Đoković je v nadaljevanju dobil igro na svoj servis, nato pa še drugič v nizu odvzel servis Murrayju za vodstvo s 4:2. Škot je v naslednji igri prišel do dveh priložnosti za brejk in tako kot v drugem nizu znižal na 3:4. Ko je igro na svoj servis z izjemnim forhendom odločil v svojo korist za 4:4, je bilo občinstvo na nogah. Na krilih 15.000 navijačev na Centre Courtu, ki se je kopal v soncu, je Murray z nekaj sijajnimi forhendi dobil tudi naslednjo igro za 5:4. Zgodovinska zmaga je bila izjemno blizu. V igri na svoj servis je Škot povedel s 40:0, a je Đoković izenačil na 40:40. Srb je imel nato še tri priložnosti za brejk - ni jih izkoristil. Na drugi strani je Murray po izjemni akciji prišel do četrte zaključne žogice in jo le izkoristil, ko je Noletov bekhend končal v mreži.

Murray: Ne vem, kako sem osvojil zadnje tri točke
"Neverjetno težek dvoboj. Ne vem, kako sem osvojil zadnje tri točke. Vesel sem, da mi je uspelo. Novak je tudi danes potrdil, da je izjemen borec, saj bi se spet skoraj rešil iz izgubljenega položaja. Razumem, kako so si ljudje želeli, da bi Britanec osvojil Wimbledon. Upam, da zdaj uživajo v tem trenutku," je dejal Murray.

Đoković dal vse od sebe
Đoković pa po porazu ni bil pretirano razočaran: "Čestitam Andyju. Zaslužil si si zmago, saj si igral neverjetno. Vem, kaj ta lovorika pomeni za vso državo. Gre za velik dosežek. Sam sem dal vse od sebe in vesel sem, da sem bil del tega finala."

Na tribunah tudi Cameron, Nikolić, Rooney, Butler ...
Dvoboj so si ogledale številne znane osebnosti: politični pomembneži, predsednika vlad Velike Britanije in Srbije David Cameron in Tomislav Nikolić, ter predstavniki družabne smetane, od Victorie Beckham, Wayna Rooneyja, pa do filmskih zvezdnikov Gerarda Butlerja in Bradleyja Cooperja.

WIMBLEDON (M)
(10.132.735 evrov, trava)

Finale:
MURRAY (VB/2) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 7:5, 6:4

StatistikaMurray

Doković

Prvi servis (%)6465
Asi

9

4

Dvojne napake24
Nevsiljene napake

21

40

Winnerji3631
Osvojene točke11496
Osv. točke na mreži26/3730/52
Priložnosti za brejk7/174/13


Polfinale:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - DEL POTRO (ARG/8)
7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3
MURRAY (VB/2) - JANOWICZ (POL/24)
6:7 (2), 6:4, 6:4, 6:3

Murray uresničil svoje največje sanje
Murray prekinil britanski urok v Wimbledonu