Po devetih letih je Venus Williams znova v finalu Wimbledona, ki ga je prvič osvojila že leta 2000, kar je bila njena prva zmaga na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Po devetih letih je Venus Williams znova v finalu Wimbledona, ki ga je prvič osvojila že leta 2000, kar je bila njena prva zmaga na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Venus Williams
Letos mineva že 20 let, odkar je Venus Williams prvič zaigrala v finalu OP ZDA. Tedaj je morala premoč priznati Martini Hingis. Foto: Reuters
Johanna Konta
Johanna Konta je prvič igrala v polfinalu Wimbledona, ostaja pa še brez finala na turnirjih velike četverice. V polfinale je prišla tudi lani v Avstraliji. Foto: Reuters
Garbine Muguruza
Garbine Muguruza je na petem medsebojnem dvoboju tretjič premagala Magdaleno Rybarikovo. Foto: Reuters
Magdalena Rybarikova
Magdalena Rybarikova lahko zadovoljna zapušča All England Club, saj je polfinale turnirja največji uspeh v karieri 28-letne Slovakinje. Foto: Reuters
Venus in Muguruza za wimbledonsko krono

"Tu sem odigrala kar nekaj finalov. Še ena zmaga bi bila izjemna, toda nič ne bo podarjeno, a dala bom vse od sebe. Gledalci so bili res pošteni. Vem, da imajo radi Jo. Johanna je dala vse od sebe, a ni ji bilo lahko, saj je bilo na njej veliko pritiska, ki pa ga je dobro prenesla. Nobena točka ni bila lahka. Na koncu so v ospredje prišle moje izkušnje," je s širokim nasmeškom takoj po dvoboju dejala Venus, ki je na šestem medsebojnem dvoboju šesto nosilko turnirja premagala tretjič.

26-letna Konta je bila najvišje postavljena igralka med četverico polfinalistk, obenem je imela priložnost, da po 40 letih postane prva Britanka, ki bi se v All England Clubu prebila v finale, toda na drugi strani je bila Williamsova previsoka ovira. 37-letna Američanka, ki je lani izpadla v polfinalu, letos igra izvrstno. Po spodbudnem začetku, ko je Konta tudi prva prišla do priložnosti za brejk, pa ni bila več kos odlični Williamsovi in njenemu zanesljivemu servisu. Konta bo na novi lestvici WTA prvič v karieri uvrščena med pet najboljših.

StatistikaV. Williams

Konta

Prvi servis (%)6668
Asi

1

7

Dvojne napake24
Nevsiljene napake

9

13

Winnerji1920
Osvojene točke6748
Osv. točke na mreži5/82/7
Priložnosti za brejk3/80/2


Williamsova po 50. turnirsko zmago

Venus se je na sveti travi devetič prebila v finale, petkrat pa je na Church Roadu tudi zmagala. Nazadnje je Wimbledon osvojila leta 2008, ko je s 7:5 in 6:4 ugnala Sereno, leto pozneje pa je zadnjič igrala v finalu, ko je bila njena mlajša sestra boljša s 7:6 in 6:2. Letos je Venus igrala tudi v finalu Melbourna, kjer pa je morala premoč znova priznati Sereni (6:4, 6:4). Šestnajstič se je starejša izmed sester Williams prebila v finale turnirjev za grand slam, borila pa se bo za osmo lovoriko. V sobotnem finalu bo skušala osvojiti že 50. turnirsko zmago v karieri.

Dvoboj sta Američanka in Britanka začeli na zelo visoki ravni in prikazali sta odličen tenis. Konta je prva prišla do priložnosti za brejk. To ji je uspelo v deveti igri, a je Venus obe žogici ubranila in s štirimi zaporednimi točkami povedla s 5:4. Zatem je dobila še tri točke, torej sedem v seriji, in prišla do treh zaključnih žogic za vodstvo z 1:0. Prvo je Konta z dobrim začetnim udarcem ubranila, nato pa je poslala čez igrišče za las predolgo žogico. Niz je trajal 40 minut.

Na krilih vodstva je Williamsova udarno začela drugi niz in z vsemi točkami prišla do prve igre. V četrti igri si je priborila tri žogice za odvzem zaključnega udarca Johanne Konte. Drugo je izkoristila za vodstvo s 3:1. V osmi igri – po uri in 11 minutah – si je Venus priigrala prvo zaključno žogico za finale. Z neizsiljeno napako jo je zapravila. Drugo je Britanka ubranila po dobrem servisu, vendar je nato z dvojno napako Williamsovi dala še eno možnost, ki pa je izkušena Američanka ni izpustila iz rok. Niz je trajal 35 minut.

Rybarikova brez možnosti proti Muguruzi
Muguruza se je drugič v karieri uvrstila v finale Wimbledona. Pred dvema letoma je tedaj v dvoboju za lovoriko klonila pred Sereno Williams. 23-letna Španka je proti Rybarikovi, ki je prvič v karieri igrala v polfinalu katerega koli turnirja za grand slam, odigrala skoraj popoln dvoboj. 28-letno Slovakinjo je odpravila v uri in sedmih minutah. V vsakem nizu je oddala le eno igro. Rybarikova je na travi letos izgubila šele drugi dvoboj od dvajsetih odigranih.

StatistikaMuguruza

Rybarikova

Prvi servis (%)6862
Asi

3

3

Dvojne napake01
Nevsiljene napake

11

11

Winnerji228
Osvojene točke6033
Osv. točke na mreži19/256/12
Priložnosti za brejk5/120/1

Štirinajsta nosilka turnirja, ki je lani slavila zmago v Roland Garrosu, je silovito že začela dvoboj. Suvereno je z dvema brejkoma povedla s 5:0 in v sedmi igri je brez težav na svoj servis dobila niz. Prevladovala je na celotnem dvoboju in Rybarikova je na svoj servis dobila le deset točk. Tudi drugi niz je začela suvereno in prav tako že uvodoma za vodstvo s 4:0 dvakrat servis odvzela nasprotnici, ki je na lestvici WTA šele 87., medtem ko je Muguruza 15. V sedmi igri je nato na začetni udarec Rybarikove izkoristila drugo zaključno žogico za zmago.

"Mislim, da sem odigrala res dober dvoboj. Obračun ni bil lahek, saj je Rybarikova zelo nadarjena igralka. Na turnirju je prikazala dober tenis, a na igrišče sem prišla izjemno samozavestna in vse je šlo po načrtu," je dejala Španka. Sobotni finale bo peti medsebojni obračun Venus Williams in Muguruze. Američanka vodi s 3:1, je pa Španka dobila zadnji obračun letos v Rimu, kjer je zmagala s 6:2, 3:6 in 6:2.

WIMBLEDON, polfinale (Ž)
(12.000.000 britanskih funtov, trava)

MUGURUZA (ŠPA/14)
- RYBARIKOVA (SLK)
6:1, 6:1

V. WILLIAMS (ZDA/10) - KONTA (VB/6)
6:4, 6:2


Polfinale (M), petek ob 14.00:
ČILIĆ (HRV/7) - QUERREY (ZDA/24)

Drugi dvoboj:
FEDERER (ŠVI/3) - BERDYCH (ČEŠ/11)

Venus in Muguruza za wimbledonsko krono