Novak Đoković se bo v sredo pomeril s Tomašem Berdychom. Foto: EPA
Novak Đoković se bo v sredo pomeril s Tomašem Berdychom. Foto: EPA
Tommy Haas
Tommy Haas je pred štirimi leti dvakrat ugnal Novaka Đokovića na travi. Tokrat ni bil blizu presenečenja. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray ima zelo ugoden žreb do finala. V četrtfinalu se bo pomeril s Fernandom Verdascom. Foto: Reuters
Mihail Južni in Andy Murray
Mihail Južni je imel lepo priložnost v drugem nizu, v tretjem pa je popustil. Foto: Reuters
Jerzy Janowicz
Jerzy Janowicz se je s 16 asi prebil v četrtfinale. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro ni imel težav s kolenom, prvič v karieri se je prebil v četrtfinale Wimbledona. Foto: EPA
David Ferrer
David Ferrer znova ni najbolje začel, v tretjem in četrtem nizu pa je gladko odpravil Ivana Dodiga. Foto: EPA
Lukasz Kubot
Lukasz Kubot se je prvič v karieri prebil turnirja za grand slam. Foto: EPA

26-letni Škot, ki je lani izgubil v finalu proti Rogerju Federerju, se je moral zelo potruditi za zmago. Finalist Halleja se je odlično upiral predvsem v drugem nizu. Dvoboj na osrednjem igrišču je trajal dve uri in 37 minut.
V uvodnem nizu je Murrayju edini odvzem servisa uspel v tretji igri. Prednost je zanesljivo obdržal do konca niza.
Južni serviral za drugi niz, a ni uspel
Veliki britanski up je tudi drugi niz začel odlično, v tretji igri je odvzel servis Rusu in povedel z 2:1. Južni je nato zaigral precej bolje, Murray je delal preveč neizsiljenih napak, izgubil je štiri igre zapored. Pri vodstvu s 5:3 je Južni serviral za izenačenje na 1:1 v nizih. Uspelo mu je izenačiti po 15/40, tretjo priložnost za brejk pa je Murray izkoristil z izjemno bekhend paralelo. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Škot dobil s 7:5.

StatistikaJužni

Murray

Prvi servis (%)6163
Asi

1

15

Dvojne napake14
Neizsiljene napake

20

16

Winnerji3345
Osvojene točke89112
Osv. točke na mreži39/5531/42
Priložnosti za brejk2/55/10


Odpor Rusa je bil strt, na začetku tretjega niza je Južni poklical fizioterapevta zaradi bolečin v hrbtu. V drugi in šesti igri je ljubljenec občinstva odvzel servis Rusu in se zanesljivo prebil med osem najboljših.
Murray šestič zapored v četrtfinalu
"Ko sem si priigral prednost v tretjem nizu, sem se skušal še bolj odredotočiti. Nisem želel ponoviti napake iz drugega niza, ko se je Južni vrnil v igro. V karieri sem dobil le en turnir za grand slam, zato vem, kako težko je igrati na teh tunrijih v drugem tednu. Nobena zmaga ni zagotovljena vnaprej. Letos so že izpadli Roger, Rafa in Serena, ki so osvojili precej več od mene," je zelo previden Murray, ki se je šestič zapored prebil v četrtfinale na Church Roadu.
Izjemno slab začetek Haasa
Na zadnjem dvoboju dneva na osrednjem igrišču je "Nole" lažje od pričakovanj strl odpor Haasa. 35-letni Nemec nikakor ni našel ritma na svoj servis, v prvi in tretji igri je izgubil začetni udarec. Srb je hitro povedel s 4:0 in zanesljivo dobil prvi niz.
Đoković nanizal štiri igre zapored
Haas je v drugem nizu prikazal precej boljšo igro, v peti igri je odvzel servis prvemu igralcu sveta. Povedel je s 4:2, nato pa popustil. V osmi igri je "Nole" unovčil tretjo priložnost za odvzem servisa po dolgi izmenjavi (37 udarcev). V deseti igri je Đoković sijajno vračal servise, nato pa z diagonalnim forhendom prišel do četrte zaporedne igre in vodstva z 2:0 v nizih.
StatistikaĐoković

Haas

Prvi servis (%)6573
Asi

13

4

Dvojne napake32
Neizsiljene napake

16

26

Winnerji4025
Osvojene točke11185
Osv. točke na mreži15/2216/35
Priložnosti za brejk6/132/7

V 3. nizu močan odpor Nemca
Srbu je v šesti igri tretjega niza uspel nov brejk, pri vodstvu s 5:2 je vse kazalo, da bo obračuna hitro konec. V deveti igri se je Haas vrnil in znižal na 5:4. Odločala je podaljšana igra, ki jo je Đoković dobil s 7:4.
Poljska ima četrtfinalista po 33 letih
Znano je že, da bo Poljska presenetljivo imela polfinalista. Jerzy Janowicz je s 3:6, 7:6, 6:4, 4:6 in 6:4 ugnal Avstrijca Jürgena Melzerja. Lukasz Kubot je bil 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4 boljši od Francoza Adriana Mannarina.
Zadnji Poljak, ki se je uvrstil v četrtfinale kakšnega izmed turnirjev za grand slam, je bil leta 1980 Wojtek Fibak v New Yorku.
Del Potro bo izzval žilavega Ferrerja
Juan Martin del Potro,
ki je v soboto premagal Grego Žemljo, se je prebil med osem najboljših. Argentinca ni ovirala poškodba kolena, ki jo je staknil ob padcu v tretjem nizu proti Žemlji. Na igrišču številka 1 je s 6:4, 7:6 in 6:3 ugnal Italijana Andreasa Seppija.
"Gleženj mi ne povroča težav. Koleno me boli, a zdravnik mi je dovolil igrati. Ni nevarno, da bi se poškodba poslabšala. Vsekakor me zelo moti pri igri, saj ne morem iztegniti kolena. Do dvoboja s Ferrerjem me čaka počitek in pregled pri zdravniku, imam dan in pol časa. Zavedam se, da v sredo ne bo lahko," je pojasnil del Potro.
V četrtfinalu v sredo ga čaka David Ferrer. Španec je bil že v zelo težkem položaju proti Ivanu Dodigu. Hrvat je imel priložnost, da povede z 2:0 v nizih, žilavi Ferrer je dobil podaljšano igro drugega niza z 8:6, nato pa Dodiga nadigral še v tretjem in četrtem nizu, ko mu je prepustil le dve igri.

Osmina finala (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- HAAS (NEM/13)
6:1, 6:4, 7:6 (4)
BERDYCH (ČEŠ/6) - TOMIĆ (AVS)
7:6 (4), 6:7 (5), 6:4, 6:4
FERRER (ŠPA/4) - DODIG (HRV)
6:7 (3), 7:6 (6), 6:1, 6:1
DEL POTRO (ARG/8) - SEPPI (ITA/23)
6:4, 7:6 (2), 6:3
KUBOT (POL) - MANNARINO (FRA)
4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
JANOWICZ (POL/24) - MELZER (AVT)
3:6, 7:6 (1), 6:4, 4:6, 6:4
VERDASCO (ŠPA) - DE SCHEPPER (FRA)
6:4, 6:4, 6:4
MURRAY (VB/2) - JUŽNI (RUS/20)
6:4, 7:6 (5), 6:1