Serena Williams je na najboljši poti, da v letošnji sezoni osvoji vse štiri turnirje za grand slam, kar je v moderni teniški dobi uspelo le Steffi Graf leta 1988. Foto: EPA
Serena Williams je na najboljši poti, da v letošnji sezoni osvoji vse štiri turnirje za grand slam, kar je v moderni teniški dobi uspelo le Steffi Graf leta 1988. Foto: EPA
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka je v prvem nizu prikazala igro, ki jo je popeljala do dveh zmag na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova je v podaljšani igri izgubila drugi niz proti Coco Vandeweghe, v odločilnem nizu pa je prikazala najboljši tenis. Foto: Reuters
Garbine Muguruza
Garbine Muguruza, ki velja za specialistko za peščena igrišča, se je presenetljivo prebila v polfinale. Foto: EPA
Serena Williams znova opravila z Azarenko

33-letna Američanka je dobila 26 zaporednih obračunov na turnirjih za grand slam in težko jo bo ustaviti na pohodu do "Sereninega slama".To je bil že 20. dvoboj Azarenke in Serene, Američanka je slavila kar 17-krat.

Azarenka začela izjemno
Trener Belorusinje je Nemec Sascha Bajin, ki je bil predtem v trenerskem štabu Serene. Američanko odlično pozna in pripravil je pravo taktiko. Azarenka je v prvem nizu sijajno vračala močne servise Serene, edini brejk ji je uspel v četrti igri. Prednost je znala zadržati, unovčila je tretjo zaključno žogo.

StatistikaS. Williams

Azarenka

Prvi servis (%)6563
Asi

17

7

Dvojne napake3 6
Neizsiljene napake

12

11

Winnerji4620
Osvojene točke9782
Osv. točke na mreži10/1211/15
Priložnosti za brejk3/91/8


Serena nanizala sedem iger zapored

Prva igralka sveta je v četrti igri drugega niza zapravila tri priložnosti za odvzem servisa, nato pa je ujela ritem in nanizala kar sedem iger zapored. Narekovala je tudi ritem z osnovne črte, servis je deloval brezhibno (skupaj 17 asov) in Belorusinja je bila nemočna. Serena je povedla s 3:0 v odločilnem nizu in se veselila zmage po dveh urah in štirih minutah. V četrtek se bo v polfinalu pomerila z Marijo Šarapovo, ki najboljše igralke sveta ni premagala že enajst let.
"Imela sem vzpone in padce. Nekako sem preživela, ne vem, kako, toda zdaj me čaka Marija. V zadnjem času res igra dobro, danes sem gledala njen dvoboj. Res je borka," je poudarila Williamsova.

Veliko dela za Šarapovo
Izjemno napet je bil uvodni obračun na osrednjem igrišču, kjer je Šarapova po dveh urah in 46 minutah strla odpor obetavne Coco Vandeweghe s 6:3, 6:7 in 6:2.

StatistikaŠarapova

Vandeweghe

Prvi servis (%)7363
Asi

4

2

Dvojne napake10 8
Neizsiljene napake

23

27

Winnerji2032
Osvojene točke114101
Osv. točke na mreži7/815/23
Priložnosti za brejk6/113/14

Žilava Američanka odvzela niz favorizirani Rusinji
Rusinja je začela nervozno, servis ji ni stekel, v prvi igri je rešila kar štiri priložnosti Američanke za brejk. Vandeweghejeva prav tako ni zadela dovolj prvih servisov, v četrti in šesti igri je oddala začetni udarec. Šarapova je zanesljivo zadržala prednost.
Tudi v drugem nizu je z brejkom v tretji igri povedla s 5:3 in servirala za zmago. Vandeweghejeva je nato zaigrala na vse ali nič, nanizala je tri igre zapored in celo zapravila dve priložnosti za izenačenje na 1:1 v nizih v 12. igri. Odločala je podaljšana igra, kjer je Rusinja igrala preveč pasivno, žoge so bile prekratke in Američanka je "tie-break" z močnim bekhendom dobila s 7:3.
Izkušnje odločile v tretjem nizu
Šarapova je zapustila igrišče, se v petih minutah zbrala in nato hitro povedla s 3:0. Vandeweghejeva nikakor ni našla prave igre na svoj servis, tudi v šesti in osmi igri je Šarapova prišla do brejka in težko priborjene zmage.
V drugem polfinalu Muguruza in Radwanska
Garbine Muguruza
je s 7:5 in 6:3 premagala Švicarko Timeo Bacsinszky. Španka se bo v polfinalu srečala z Agnieszko Radwansko.Poljakinja je bila s 7:6, 3:6 in 6:3 boljša od Američanke Madison Keys.

"Neverjetno. Zelo težka tekma je bila in komaj verjamem, da mi je uspelo," se je veselila Muguruza, ki se je rodila v Venezueli. Postala je prva Španka po Arantxi Sanchez-Vicario leta 1997 v polfinalu Wimbledona.

Četrtfinale (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - AZARENKA (BLR/23)
3:6, 6:2, 6:3

ŠARAPOVA (RUS/4) - VANDEWEGHE (ZDA)
6:3, 6:7 (3), 6:2

MUGURUZA (ŠPA/20)
- BACSINSZKY (ŠVI/15)
7:5, 6:3

A. RADWANSKA (POL/13) - KEYS (ZDA/21)
7:6 (3), 3:6, 6:3

Serena Williams znova opravila z Azarenko