Richard Gasquet se je presenetljivo prebil v polfinale, kjer pa ga čaka Novak Đoković. Srba je premagal le enkrat v 12 obračunih. Nazadnje sta se srečala v Parizu prejšnji mesec, ko je Francoz v treh nizih osvojil le šest iger. Foto: EPA
Richard Gasquet se je presenetljivo prebil v polfinale, kjer pa ga čaka Novak Đoković. Srba je premagal le enkrat v 12 obračunih. Nazadnje sta se srečala v Parizu prejšnji mesec, ko je Francoz v treh nizih osvojil le šest iger. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je v odločilnem nizu dvakrat izgubil servis in tako ostaja brez polfinala na sveti travi. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je na poti do polfinala izgubil le en niz. Foto: EPA

Oba z Andyjem se rada spominjava poletja 2012. Če bi vedela vnaprej, da bom zmagal v Wimbledonu, on pa na olimpijskih igrah na istem prizorišču, bi to sprejela. Andy igra odlično. Po težavah s hrbtom se je vrnil še boljši. Vsekakor me čaka zelo težek obračun v petek.

Roger Federer
Andy Murray
Andy Murray je leta 2012 izgubil finalni obračun Wimbledona proti Federerju, a ga je nato mesec dni zatem gladko odpravil v finalu olimpijskih iger. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković se je po maratonu v osmini finala zelo razveselil hitre zmage v četrtfinalu. Foto: EPA
Marin Čilić
Marin Čilić si ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa. Foto: EPA
Gasquet presenetil Wawrinko
Federer in Murray zanesljivo v polfinale

je prvič v letošnjem Wimbledonu izgubil servis, a je v četrtfinalu vseeno gladko odpravil Gillesa Simona s 6:3, 7:5 in 6:2. V polfinalni poslastici ga čaka Andy Murray.

Gasquet po osmih letih med najboljšo četverico
Izmed vseh četrtfinalnih obračunov je bil napet le zadnji dvoboj na igrišču številka ena, Francoz Gasquet pa se je drugič v karieri prebil v polfinale v Wimbledonu. Prvič mu je to uspelo leta 2007.
Wawrinka je prevladoval v drugem in tretjem nizu in prav nič ni kazalo na zmago Gasqueta, ki je v deseti igri četrtega niza prišel do odvzema servisa in odločal je peti niz.

StatistikaWawrinka

Gasquet

Prvi servis (%)6167
Asi

22

6

Dvojne napake1 4
Neizsiljene napake

48

24

Winnerji7346
Osvojene točke158165
Osv. točke na mreži33/5235/56
Priložnosti za brejk4/95/9

V osmi igri odločilnega niza je zmagovalec letošnjega Roland Garrosa naredil nekaj neizsiljenih napak in Gasquet si je priigral tri priložnosti za brejk. Izkoristil je tretjo, povedel s 5:3, a nato se mu je zatresla roka v naslednji igri. Švicar je uspel izenačiti na 5:5. V 19. igri je Francoz z dobrim servisom rešil priložnost Wawrinke za odvzem servisa. V 20. igri je nato znova Wawrinka naredil preveč napak in Gasquet je unovčil tretjo zaključno žogo, potem ko je Švicar zgrešil bekhend.
Federer zlahka v deseti polfinale na Church Roadu
Dvoboj med Federerjem in Simonom je bil dvakrat prekinjen zaradi dežja, a to Francozu ni prav nič pomagalo. Na igrišču številka ena je 33-letni Švicar hitro povedel s 3:0, Simon pa je bil popolnoma nemočen pri servisnih igrah 17-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam.
V drugem nizu je Simon izgubil servis v sedmi igri in Federer je serviral za vodstvo za 2:0 v nizih pri vodstvu s 5:4. V deseti igri je naredil preveč neizsiljenih napak in brez dobljene točke prvič na letošnjem Wimbledonu izgubil servis. Baselčan se je hitro zbral in v naslednji igri znova prišel do brejka, nato pa se je znova močno ulilo. Po polurnem premoru je Federer brez izgubljene točke zadržal servis in osvojil drugi niz.

StatistikaSimon

Federer

Prvi servis (%)5873
Asi

1

11

Dvojne napake2 1
Neizsiljene napake

21

22

Winnerji1536
Osvojene točke6791
Osv. točke na mreži7/1421/31
Priložnosti za brejk1/15/8

V tretjem nizu je bil odpor Simona zlomljen, v prvi in sedmi igri je izgubil servis in Federer se je po uri in 36 minutah veselil zanesljive zmage.

Za Federerja bo to 37. nastop v polfinalih grand slamov, deseti v Wimbledonu, kjer se je med štiri večkrat uvrstil le Američan Jimmy Connors (11). Švicar lovi 18. naslov na največjih turnirjih in osmega na angleški travi, kar ni uspelo še nikomur. Po sedem naslovov imata še Američan Pete Sampras in Britanec William Renshaw.

Murray brez težav izločil Pospisila
Andy Murray se je šestič prebil v polfinale na Church Roadu, potem ko je s 6:4, 7:5 in 6:4 izločil Vaseka Pospisila, streha na osrednjem igrišču je bila v drugi polovici obračuna zaprta, saj je bil dvoboj dvakrat prekinjen zaradi dežja.

StatistikaPospisil

Murray

Prvi servis (%)5964
Asi

9

4

Dvojne napake3 3
Neizsiljene napake

23

13

Winnerji3423
Osvojene točke8498
Osv. točke na mreži23/3821/23
Priložnosti za brejk0/13/8

Kanadčan, ki se je prvič prebil v četrtfinale na grand slamu, je bil brez pravih možnosti. Kar trikrat je moral igrati pet nizov do četrtfinala, Viktorja Troickega je izločil po zaostanku z 0:2 v nizih. Murray je v uvodnem nizu do edinega brejka prišel v tretji igri, v drugem mu je to uspelo v enajsti, v tretjem pa v deveti igri. Dvoboj je trajal dve uri in 13 minut.

Čilić popolnoma nemočen proti prvemu igralcu sveta
Prvi igralec sveta Đoković je zelo zanesljivo dosegel zmago nad Marinom Čilićem. Po uri in 49 minutah je Hrvata nadigral s 6:4, 6:4 in 6:4. Zmagovalec lanskega OP ZDA si ni priigral niti ene priložnosti za odvzem servisa.

StatistikaĐoković

Čilić

Prvi servis (%)7255
Asi

4

8

Dvojne napake1 0
Neizsiljene napake

12

20

Winnerji2730
Osvojene točke9371
Osv. točke na mreži12/2217/26
Priložnosti za brejk3/50/0

"Nole" je prevzel pobudo že takoj na začetku, v tretji igri je prišel do brejka in nato zanesljivo zadržal prednost do konca uvodnega niza. Hrvat nikakor ni našel prave igre, njegovi servisi niso bili niti približano tako prodorni (osem asov), kot so bili začetni udarci Kevina Andersona (40 asov) v osmini finala. Južnoafričan je zapravil prednost z 2:0 v nizih proti Đokoviću. Čilić je v drugem nizu izgubil servis v deveti igri, v tretjem nizu pa v sedmi igri.
Srebotnikova pri mešanih parih v četrtfinalu
Katarina Srebotnik
se je v konkurenci mešanih parov uvrstila v četrtfinale. Z Romunom Horio Tecaujem sta premagala Južnoafričana Ravena Klaasena in Američanko Raquel Kops-Jones s 6:3 in 7:5. Srebotnikova in Tecau se bosta za vstop v polfinale pomerila s švedsko-špansko kombinacijo Robert Lindstedt/Anabel Medina Garrigues.

Četrtfinale (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - ČILIĆ (HRV/9)
6:4, 6:4, 6:4

GASQUET (FRA/21) - WAWRINKA (ŠVI/4)
6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 11:9

MURRAY (VB/3) - POSPISIL (KAN)
6:4, 7:5, 6:4

FEDERER (ŠVI/2) - SIMON (FRA/12)
6:3, 7:5, 6:2




Mešane dvojice, osmina finala:
SREBOTNIK/ TECAU (SLO/ ROM/6) -
KLAASEN/KOPS JONES (JAR/ZDA/10)
6:3, 7:5

Oba z Andyjem se rada spominjava poletja 2012. Če bi vedela vnaprej, da bom zmagal v Wimbledonu, on pa na olimpijskih igrah na istem prizorišču, bi to sprejela. Andy igra odlično. Po težavah s hrbtom se je vrnil še boljši. Vsekakor me čaka zelo težek obračun v petek.

Roger Federer
Gasquet presenetil Wawrinko
Federer in Murray zanesljivo v polfinale