Novak Đoković je letos osvojil dva turnirja za grand slam in štiri turnirje serije masters. Spodrsnilo mu je le v finalu Roland Garrosa. Foto: Reuters
Novak Đoković je letos osvojil dva turnirja za grand slam in štiri turnirje serije masters. Spodrsnilo mu je le v finalu Roland Garrosa. Foto: Reuters
Roger Federer je v finalu Wimbledona izgubil drugič zapored. Nazadnje ga je osvojil leta 2012. Foto: Reuters
Novak Đoković je na turnirjih za grand slam dosegel jubilejno 200. zmago. Na tej lestvici vodi Federer (291) pred Connorsom (233), Agassijem (224), Lendlom (222), Emersonom (217) in Samprasom (203). Foto: Reuters
Novak Đoković je v drugem nizu zapravil sedem žogic za osvojitev niza. Foto: Reuters
Roger Federer je ostal brez 18. lovorike za grand slam. Foto: Reuters
Na sveti travi najboljši Đoković
Đoković tretjič osvojil Wimbledon

Prvi igralec sveta je po 2 urah in 55 minutah slavil s 7:6, 6:7, 6:4, 6:3 ter postal osmi igralec v zgodovini največjega turnirja na svetu, ki mu je uspelo ubraniti naslov. Nazadnje je to storil Federer. Zdaj ima v Wimbledonu toliko naslovov kot njegov trener Boris Becker.
V medsebojnih dvobojih s Federerjem je Nole izenačil izid na 20:20.
Pred Srbom le še sedem igralcev
Skupno je to njegova deveta lovorika na turnirjih za grand slam, kar ga uvršča na osmo mesto za Federerjem (17), Petom Samprasom, Rafaelom Nadalom (oba 14), Royom Emersonom (12), Rodom Laverjem, Björnom Borgom (oba 11) in Billom Tildenom (10).

StatistikaĐoković

Federer

Prvi servis (%)6667
Asi

13

14

Dvojne napake1 3
Nevsiljene napake

16

35

Winnerji4658
Osvojene točke148138
Osv. točke na mreži20/3442/58
Priložnosti za brejk4/101/7


Psihološka čvrstost tudi po sedmih zapravljenih priložnostih

Federer je imel priložnosti za osvojitev osmega naslova v Wimbledonu, vendar je v ključnih trenutkih Srb pokazal neverjetno psihološko stabilnost. Iz tira ga ni vrglo niti sedem zapravljenih žogic za zmago v drugem nizu, ki ga je Federer v podaljšani igri dobil z 12:10.
Federer izkoristil le eno priložnost za brejk
Vidno jezni Srb je v tretji niz vstopil še odločneje. Tik pred prekinitvijo zaradi dežja je drugič odvzel servis Švicarju, ki mu ni uspelo prenesti trenutka iz zaključka drugega niza, in je v nadaljevanju brez večjih težav prišel do vodstva z 2:1. V zadnjem se je odločilni trenutek zgodil v peti igri, ko je Đoković povedel s 3:2. Zmago je potrdil s četrtim odvzetim servisom na dvoboju. Federer je pred finalom izgubil le eno od 90 servisnih iger. Švicarja so pokopale predvsem nevsiljene napake, ki jih je imel 35, Srb le 16. Od sedmih žogic za brejk je izkoristil le eno, Đoković štiri od desetih.

Martina Hingis, nekdanja števila ena svetovnega tenisa, je v Wimbledonu osvojila dva naslova. V soboto je zmagala v konkurenci ženskih dvojic, zadnji dan turnirja pa je bila najboljša še v mešanih parih. Zanimivo je, da je Hingisova oba naslova osvojila s partnerjema iz Indije; najprej s Sanio Mirzo, nato pa še z Leandrom Paesom.


Đoković: Za take trenutke garaš vse življenje

"To so dvoboji, za katere delaš vse življenje, ko si predstavljaš, da držiš pokal na osrednjem igrišču. Velik izziv je igrati s Federerjem na tem igrišču, hkrati tudi velika čast," je povedal Đoković in na opazko, da se je izenačil z Beckerjem, v šali povedal: "Boris je Nemec, jaz Srb. Nekaj časa sva potrebovala, da sva se razumela."
Federer: To so dvoboji, ki me ženejo naprej
Zaradi grozečih oblakov so pred slavnostno podelitvijo zaprli streho. Federer ni deloval pretirano razočarano: "Igral je izvrstno, tudi sam nisem igral slabo, zato sem lahko zadovoljen. Tako je pač v življenju. Novak ni bil odličen samo danes, ampak ves teden in to leto in prejšnje leto. Bil je boljši pri velikih točkah in trden kot skala ob koncu dvoboja. Zaslužil si je naslov. Še vedno sem zelo lačen zmag in motiviran za igro. Taki dvoboji mi samo še pomagajo."

POTEK DVOBOJA

Prvi niz - 7:6 (1)
Oba igralca sta brez težav držala svoj servis do šeste igre. Prvemu se je zalomilo Đokoviću. Federer si je priigral tri vezane priložnosti za brejk, izkoristil že prvo in povedel s 4:2. Na odgovor prvega igralca sveta ni bilo treba dolgo čakati. Že v naslednji igri si je priigral 15:40. Prvo priložnost za odvzem servisa je Federer ubranil, v drugo pa je po izjemni bekhend paraleli Srba žogico na mreži poslal v mrežo. Na novo razburjenje je bilo treba počakati do zaključka niza. Federer je imel pri vodstvu 6:5 dve žogici za osvojitev niza, a jih je Đoković izničil z dvema servis bombama in o zmagovalcu je odločala podaljšana igra. V njej je Srb pokazal, zakaj je prvi igralec sveta. Igral je s kirurško natančnostjo. Povedel je s 3:0 in nato po znižanju Švicarja na 3:1 dobil štiri točke zapored. Niz je končal po 45 minutah. V lanskem finalu je prvi niz po podaljšani igri dobil Federer, ki pa so ga tokrat pokopale predvsem nevsiljene napake. Napravil jih je kar 11, več kot proti Murrayju v celotnem dvoboju. Đoković je zabil šest asov in imel le tri nevsiljene napake.

Drugi niz - 6:7 (10)
Prvi je v težave spet zapadel Đoković. Pri izenačenju na 2:2 je povedel s 40:0 in ko je vse kazalo na še eno gladko servis igro, si je Federer priigral dve žogici za brejk. Đoković je velemojstrsko rešil obe. Drugo s forhendom na črto. Do tega trenutka je Nole rešil štiri zaporedne brejk žoge, vse s prvim servisom na bekhend Federerja. Naslednji je zagrozil Đoković. Pri vodstvu s 5:4 si je priigral prvo žogico za odvzem servisa in osvojitev drugega niza, toda ni je unovčil. Kazen bi skorajda sledila v naslednji igri. Federer je zaostanek 30:0 spremenil v 30:40, toda njegov bekhend na brejk žogi je zadel mrežo. Še ena zapravljena priložnost Švicarja v najdaljši igri dvoboja, ki je trajala skoraj deset minut. Prava drama pa je šele sledila. Đoković je v podaljšani igri prevzel pobudo in povedel s 6:3. Tri vezane žoge za niz, zadnje na svoj servis ni izkoristil. V nadaljevanju je zapravil še štiri žogice za zmago, skupaj v drugem nizu kar sedem. Federer je pri izidu 11:10 odigral servis volej in izenačil izid na 1:1. Niz je trajal uro in pet minut. To je bila najdaljša podaljšana igra finalov Wimbledona v zadnjih 14 letih.

Tretji niz - 6:4
Zaradi zapravljenih priložnosti v drugem je Đoković jezen začel tretji niz, kar pa se ni pretirano poznalo v igri. V uvodnih servisnih igrah sta bila oba igralca soočena z priložnostmi za brejk, a sta jih uspešno rešila. V tretji igri je nepričakovano pokleknil Federer (vodil je že s 40:15) in po veliki napaki s forhendom izgubil servis. Đoković je povedel z 2:1. Pri izidu 3:2 je bil dvoboj zaradi dežja prekinjen. Po 18-minuti prekinitvi se je nadaljeval, ne da bi bilo treba igrišče pokriti s streho. Đoković je do konca niza suvereno držal svoj začetni udarec in dobil niz po 32 minutah. Zadnji, ki se je v finalu Wimbledona vrnil po zaostanku 1:2, je bil Jimmy Connor proti Johnu McEnroeju leta 1982.

Četrti niz - 6:3

Đoković je postajal vse zanesljivejši. Trenutek odločitve je padel v peti igri, ko je Federer tretjič izgubil servis. Švicar se je še enkrat izvlekel v svoji naslednji servisni igri in imel na Noletov servis 0:30, toda Srb je še enkrat pokazal izjemno psihološko trdnost ter kljuboval Federerjevim navijačem, ki so bili na osrednjem igrišču v veliki večini. Zmago je potrdil s še enim odvzetim servisom po slabih treh urah igre.

WIMBLEDON
(14.507.700 evrov, trava)

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/2)
7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3




Mešane dvojice, finale:
HINGIS/PAES (ŠVI/IND/7) -
BABOS/PEYA (MAD/AVT/5)
6:1, 6:1

Mladinci, finale:
OPELKA (ZDA) - YMER (ŠVE/12)
7:6, 6:4

Mladinke, finale:
ŽUK (RUS) - BLINKOVA (RUS/12)
7:5, 6:4

Na sveti travi najboljši Đoković
Đoković tretjič osvojil Wimbledon