Rafael Nadal je bil tudi na svojem najljubšem igrišču popolnoma nemočen proti prvemu igralcu sveta. Foto: Reuters
Rafael Nadal je bil tudi na svojem najljubšem igrišču popolnoma nemočen proti prvemu igralcu sveta. Foto: Reuters
Novak Đoković
Đoković se je izkazal tudi z odlično igro pri mreži. Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadal je doživel enega izmed najgrenkejših porazov v karieri. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je letos v sijajni formi na pesku. Zmagal je v Münchnu in Madridu. Foto: EPA
David Ferrer
Žilavi David Ferrer se je izvlekel v tretjem nizu, v četrtem pa ni imel možnosti. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je velika favoritinja za zmago. Američanka lovi 20. naslov na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Timea Bacsinszky
25-letna Timea Bacsinszky se je veselila uspeha kariere. Foto: EPA
Nadal: "Nole" je bil preprosto boljši!

"Rafa", ki je prav danes praznoval 29. rojstni dan, je doživel šele drugi poraz v Parizu (ima neverjetnih 70 zmag). Leta 2009 ga je v osmini finala izločil Šved Robin Söderling. V zadnjih petih je osvojil naslov, tokrat pa ni imel prav nobene možnosti. Kar sedemkrat je izgubil servis. "Nole", ki si lahko z zmago na turnirju zagotovi karierni grand slam, je zadel 45 "winnerjev", Nadal pa le 16.
To je bil že njun 44. medsebojni dvoboj. Nihče se v odprti teniški eri ni pomeril med seboj večkrat. Nadal zdaj vodi vodi le še s 23:21. Đoković je premagal Nadala na petih od zadnjih šestih dvobojev. Zadnjič je bil Nadal boljši lani v finalu Pariza - s 6:3, 5:7, 6:2 in 6:4. Edini letošnji obračun je s 6:3 in 6:3 na pesku Monte Carla dobil Srb.
Po sijajnem začetku Đokovića se je Nadal vrnil
Srb je začel sijajno, narekoval je silovit ritem z osnovne črte, "Rafa" je delal preveč napak in po 20 minutah je bilo 4:0. Đoković je dobil 16 izmed prvih 20 točk. V peti igri se je Španec zbral in prišel do brejka, v dolgi sedmi igri je unovčil četrto priložnost za odvzema servisa in nato celo izenačil na 4:4. Nadal je dobival dolge izmenjave žog, večkrat je zadel tudi na črto.
V deseti igri je imel Đoković tri zaključne žoge, vendar se je Nadal vedno rešil, dvakrat je izjemno skrajšal žogo. V 12. igri je Srb izkoristil šesto zaključno žogo, ko je "Rafa" poslal volej v avt. Prvi niz je trajal kar 67 minut.

Statistika

Đoković

Nadal

Prvi servis (%)6360
Asi

3

3

Dvojne napake02
Neizsiljene napake

30

30

Winnerji4516
Osvojene točke10271
Priložnosti za brejk7/182/5
Točke na mreži25/3611/24


Odločilna osma igra drugega niza

V drugem nizu sta oba zanesljivo zadržala servise v uvodnih sedmih igrah. Đoković je v osmi igri izkoristil drugo priložnost za brejk po napaki Nadala. V deveti igri je izkoristil četrto zaključno žogo in povedel z 2:0 v nizih.
Tretji niz le še formalnost
Srb je na začetku tretjega niza zaigral še bolje, prihajal je k mreži in z vseh položajev nadigral Španca, ki je v prvi in tretji igri izgubil servis. V tretji igri je žoga zadela vrh mreže in padla na stran Nadala za vodstvo "Noleta" s 3:0. Tudi v četrti igri je pri 40/30 žoga zadela vrh mreže. Nadal je bil popolnoma nemočen, dvoboj je sklenil z dvojno napako po dveh urah in 26 minutah.
Nadal: Prihodnje leto se bom vrnil bolj konkurenčen
"Nadal je še vedno šampion. Skušal sem se osredotočiti na vsako točko posebej, ves čas sem želel biti agresiven. Sliši se lahko, vendar je zelo težko, če je na drugi strani Rafa," je pojasnil Đoković, ki je lovi deveti turnir za grand slam v karieri. Letos na pesku ne pozna poraza, zmagal je tudi na mastersih v Monte Carlu in v Rimu.
"To je vsekakor velika zmaga, ki se je bom še dolgo spominjal. Igrati proti Rafi na tem igrišču je vedno nekaj posebnega. V tem uspehu bom nocoj užival, ampak potem bo treba nadaljevati. Sem sem prišel, da se borim za naslov najboljšega. V polfinalu bom moral to pokazati," je še dodal prvi igralec sveta.
"Prihodnje leto se bom vrnil. Skušal bom biti bolj konkurenčen, moram se pripraviti bolje kot letos," je poudaril Nadal, ki je odigral najslabšo sezono na pesku v karieri.

Murray tretjič v pariškem polfinalu
Đoković se bo v petkovem polfinalu pomeril z Andyjem Murrayjem. Škot je po treh urah in 16 minutah ugnal Davida Ferrerja s 7:6, 6:2, 5:7 in 6:1 in se tretjič prebil v polfinale Roland Garrosa, kar ni uspelo še nobenemu Britancu. Prvič je na pesku premagal Ferrerja.

Statistika

Murray

Ferrer

Prvi servis (%)5856
Asi

9

2

Dvojne napake211
Neizsiljene napake

36

42

Winnerji5343
Osvojene točke137113
Priložnosti za brejk8/165/11
Točke na mreži16/2424/29

V prvem nizu je imel Murray trikrat prednost brejka, zapravil je vodstvo s 5:3 in odločala je podaljšana igra, ki pa jo je zmagovalec Wimbledona 2013 dobil s 7:4. V drugem nizu je Ferrer popustil, v četrti in osmi igri je izgubil začetni udarec. Murray je dobil tudi prve tri igre v tretjem nizu in vse je kazalo na hitro zmago, nato pa je Ferrerju uspelo izenačiti na 3:3. Pri vodstvu s 5:4 je imel Škot celo zaključno žogo, ki pa jo je Ferrer rešil in nato v enajsti igri prišel do ključnega odvzema servisa. Murray se je v četrtem nizu zbral. Nanizal je kar pet iger zapored in izkoristil tretjo zaključno žogo.

Serena zmlela Erranijevo
Serena Williams
se je gladko uvrstila v polfinale. V četrtfinalu je prva nosilka v uri in petih minutah s 6:1 in 6:3 premagala Italijanko Saro Errani. Serena ima v polfinalih turnirjev za grand slam 23 zmag in le tri poraze.
Američanka se bo v polfinalu pomerila s Timeo Bacsinszky. Švicarka je bila s 6:4 in 7:5 boljša od Belgijke Alison Van Uytvanck.

"Danes sem se izredno dobro počutila. To je bilo zame še posebej pomembno, saj je nasprotnica precej prilagodila svojo igro. Zdaj me čaka Bacsinszkyjeva, pri kateri najbolj občudujem, kakšna borka je," je dejala Serena, ki se je v dvoboju Pokala Fed proti Erranijevi pred kratkim precej bolj namučila kot tokrat.
Srebotnikova in Tecau ostala brez finala
Katarina Srebotnik je z Romunom Horio Tecaujem v polfinalu mešanih dvojic izgubila proti drugopostavljenima Američanoma Bethanie Mattek Sands in Miku Bryanu s 6:4, 3:6 in 8:10.

Četrtfinale, tabela, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NADAL (ŠPA/7)
7:5, 6:3, 6:1

MURRAY (VB/3) - FERRER (ŠPA/7)
7:6 (4), 6:2, 5:7, 6:1

TSONGA (FRA/14)
- NIŠIKORI (JAP/5)
6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

WAWRINKA (ŠVI/8) - FEDERER (ŠVI/2)
6:4, 6:3, 7:6 (4)


Četrtfinale, tabela, ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ERRANI (ITA/17)
6:1, 6:3
BACSINSZKY (ŠVI/23) - VAN UYTVANCK (BEL)
6:4, 7:5

IVANOVIĆ (SRB/7)
- SVITOLINA (UKR/19)
6:3, 6:2
ŠAFAROVA (ČEŠ/13) - MUGURUZA (ŠPA/21)
7:6 (3), 6:3



Mešane dvojice, polfinale:
MATTEK SANDS/M. BRYAN (ZDA/2) -
SREBOTNIK/TECAU (SLO/ROM)
4:6, 6:3, 10:8

Nadal: "Nole" je bil preprosto boljši!