Foto:
Foto:
Z lizbonsko strategijo se za zdaj ukvarja še stara Evropska komisija z Romanom Prodijem na čelu.

T. i. gospod Lizbona v vsaki prestolnici bi bil porok za to, da se bodo prizadevanja za izpolnjevanje ciljev strategije nadaljevala.

Barroso je šefom držav EU-ja, ki se udeležujejo vrhunskega zasedanja v Bruslju, predlagal oblikovanje nacionalnih akcijskih načrtov, s katerimi bi povezali različne smernice za izpolnjevanje ciljev strategije.

Strategijo je Barroso označil kot prednostno nalogo svoje komisije, pri tem pa želi polno podporo vseh držav. Novi predsednik Evropske komisije je tudi pozdravil Kokovo poročilo o izvajanju strategije in ga označil kot zaskrbljujočo, a realistično oceno.

Slovenija podpira ohranitev lizbonskih ciljev
Slovenski minister za evropske zadeve Milan Cvikl je dejal, da se Slovenija zavzema za ohranitev ciljev iz lizbonske strategije, čeprav jih za zdaj ne uresničuje v skladu z načrti.

Wim Kok opozoril na zaostanke
Lizbonska strategija predvideva, da naj bi Evropska unija do konca desetletja postala najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu. Avtorji poročila, pripravljenega pod vodstvom nekdanjega nizozemskega premierja Wima Koka, pa opozarjajo predvsem na velike zaostanke članic Unije pri izpolnjevanju ciljev lizbonske strategije.

Problematičnih pet področij
Strategiji bi bilo tako treba dati nov zagon, če želi EU-ju zagotoviti gospodarsko rast in ustvariti nova delovna mesta ter premostiti prepad z ZDA in Azijo. Poročilo z naslovom Soočanje z izzivom - lizbonska strategija za rast in zaposlovanje se usmerja na pet področij, na katerih bi morala Unija ukrepati takoj. To so oblikovanje družbe znanja, notranji trg, poslovno ozračje, trg dela in okolijska vzdržnost.

Nadzor na vseh ravneh
Avtorji poročila še menijo, da bi moral osrednjo vlogo pri izvajanju strategije prevzeti Evropski svet, države članice pa bi pripravile nacionalne programe za izvajanje omenjenega projekta. Evropska komisija naj bi preučevala dosežen napredek, Evropski parlament pa bi moral igrati dejavno vlogo nadzornika.