Foto:
Foto:

Samo letos bo primanjkljaj v domači energetski bilanci dosegel poltretjo milijardo kilovatnih ur, so med drugim povedali na konferenci, ki jo je organiziralo Združenje za energetiko pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Minister za okolje Janez Kopač je predstavil tudi predlog nacionalnega energetskega programa, ki je tik pred sprejetjem v parlamentu, ter predlog novele energetskega zakona, ki naj bi jo državni zbor sprejel še pred vstopom v EU.

Ključna stabilnost oskrbe
S strateškega vidika je po prepričanju Kopača pomembno, da je sestavni del programa postalo tudi dopolnilo, po katerem mora biti inštalirana moč elektrarn v elektroenergetskem sistemu na območju Slovenije dolgoročno vsaj 45 odstotkov višja od največje konične moči porabe. To je po njegovem mnenju zahteva zaradi stabilnosti oskrbe.

Minister je pojasnil, da jim je na okoljskem ministrstvu uspelo združiti proizvajalce v elektroholding, enako pa naj bi se v kratkem zgodilo tudi z distributerji. Med uspehe ministrstva je med drugim prištel še odkup deleža v Dravskih elektrarnah, ki so najbolj donosen domači proizvajalec elektrike, povečanje državnega deleža v Geoplinu s 25 na 32 odstotkov in začetek gradnje spodnjesavske verige hidroelektrarn.

Energetske družbe imajo znanje in izdelane strateške načrte
Na konferenci je bilo soglasno sprejeto, da imajo družbe energetskih dejavnosti izdelane strateške načrte, imele pa naj bi tudi znanje in sposobnosti za sprejetje in izpeljavo odločitev o investicijah v nove energetske objekte, s katerimi se bo dolgoročno zagotavljalo zanesljivo in kakovostno oskrbo Slovenije z vsemi vrstami energije.