Foto:
Foto:
Kakih 3.000 južnokorejskih vojakov bo pomagalo pri obnovi severnega Iraka.
Na Zarkavijevo glavo je že nekaj časa razpisana bogata nagrada.

Direktor družbe Gana General trading Kim Čun Ho je dejal, da je pogajalec, ki so ga poslali v Irak, da bi se dogovoril o izpustitvi njihovega delavca, videl še vsaj deset talcev, med njimi tudi evropskega novinarja.

Seul ne bo popustil
Južna Koreja bo kljub grožnjam z obglavljenjem talca v Irak poslala 3.000 vojakov, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Namestnik zunanjega ministra je po izredni seji južnokorejskega varnostnega sveta dejal, da bodo storili vse, da bi našli 33-letnega Kim Sun Ila, ki so ga 17. junija ugrabili iraški uporniki. Zdaj grozijo, da ga bodo obglavili, če Seul ne bo prekinil sodelovanja z ZDA.

Posnetke so včeraj predvajale tudi južnokorejske televizije, mnogi pa so bili šokirani ob gledanju rojaka, ki v solzah prosi za pomoč. Kljub temu večina meni, da je nacionalna varnost na prvem mestu in da Seul ne bi smel odstopiti od zastavljenih načrtov.

Nov udarec Zarkavija?
Za ugrabitvijo naj bi stala uporniška skupina pod vodstvom Abuja Musaba Al Zarkavija, ki je prejšnji mesec obglavila Američana Nicka Berga. Zarkavi naj bi bil povezan tudi s teroristično mrežo Al Kaida.

Južna Koreja je v petek sporočila, da bo avgusta na sever Iraka poslala prve od 3.000 vojakov, ki bodo pomagali pri obnovi Iraka. Južnokorejski predsednik je napotitev vojakov v Irak napovedal med oktobrskimi pogovori z ameriškim predsednikom Georgem Bushem, februarja pa jo je potrdil tudi parlament. Tam je že kakih 670 vojaških inženirjev in zdravstvenih delavcev.

Odkrili trupla Američanov
V neki stavbi v Ramadiju so odkrili trupla štirih ameriških vojakov. Nihče ne ve kako in kdaj so bili ubiti, ameriška vojska pa dogodka še ni komentirala. Od začetka vojne v Iraku je umrlo najmanj 844 ameriških vojakov, skupna številka med vsemi koalicijskimi vojaki pa bo kmalu štirimestna. Ramadi je del t. i. sunitskega trikotnika, ki je znan po pogostih uporniških napadih.