Foto:
Foto:
Glasovnice bodo natisnjene v barvah.
Volivci lahko preverijo podatke v volilnih imenikih.

Volilvci lahko samo še danes zahtevajo popravke splošnega volilnega imenika, v katerega se vpisujejo podatki o volilni pravici.

Pristojni državni organi so morali v skladu z zakonom o evidenci volilne pravice, ki določa razgrnitev volilnih imenikov najkasneje 20 dni po razpisu volitev, za letošnje državnozborske volitve to opraviti najkasneje do 14. avgusta. Od tega roka je imel vsak volivec pravico, da pregleda volilni imenik in preveri, ali so v njem vsi podatki in ali so pravilni.

Preverjanje podatkov v volilnih imenikih
Popravek lahko zahteva vsak državljan, če je v volilnem imeniku nepravilno vpisano osebno ime ali drug podatek, ki se nanaša nanj ali na koga drugega, če sam ali kdo drug ni vpisan v splošni volilni imenik volišča, na katerem ima pravico glasovati, pa tudi če je vpisan kdo, ki nima volilne pravice ali je nima na območju te občine oz. tega volišča.

Prav tako je mogoče zahtevati popravek, če je v volilni imenik vpisana umrla oseba. Popravek volilnega imenika lahko zahtevajo tudi tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, saj imajo v skladu z zadnjo novelo zakona o lokalnih volitvah pravico voliti na lokalnih volitvah.

Popravek splošnega volilnega imenika je mogoče zahtevati najpozneje 15 dni pred volitvami. Pristojni upravni organ lahko zahtevo za popravek upošteva ali zavrne, odločba o zavrnitvi pa mora biti izdana najpozneje v 24 urah po prejemu zahteve. Zoper odločbo o zavrnitvi zahteve pritožba sicer ni dovoljena, dovoljen pa je upravni spor.

Pritožba se obravnava prednostno
Tožba se lahko vloži na pristojno sodišče najpozneje v 24 urah po vročitvi odločbe, to pa mora o tožbi odločiti v 48 urah po prejemu. Zoper sodbo pristojnega sodišča je dovoljena pritožba na vrhovno sodišče. Tudi ta se lahko vloži najpozneje v 24 urah po vročitvi sodbe, vrhovno sodišče pa mora o pritožbi odločiti najpozneje v 48 urah po prejemu. Popravkov volilnega imenika po 18. septembru ne bo več mogoče zahtevati.

Volivec, ki bo šele na volilno nedeljo, 3. oktobra, ugotovil, da ni vpisan v volilni imenik, pa bo imel kljub temu možnost voliti, in sicer na podlagi potrdila iz stalne evidence volilne pravice. To mu bodo izdali na upravni enoti. Prav zaradi takšnih morebitnih zapletov bodo na vseh upravnih enotah na dan volitev tako kot ob prejšnjih volitvah vpeljali dežurstva.

Seznam potrjenih list kandidatov po volilnih enotah in sezname kandidatov po volilnih okrajih si lahko ogledate na spletni strani Republiške volilne komisije.