Foto:
Foto:
Volivci v Belorusiji se bodo odločali o tretjem predsedniškem mandatu za Aleksandra Lukašenka.
Plakat na trgu v beloruski prestolnici Minsk poziva ljudi na volitve in referendum.
Kljub revščini v državi mnogi Belorusi podpirajo predsednika Aleksandra Lukašenka.
Aleksander Lukašenko med igranjem hokeja, ki je njegov najljubši šport.

Na to kažejo predčasne volilne projekcije, ki jih je še pred zaprtjem volišč objavil provladni institut za raziskave javnega mnenja. Za ponovno kandidaturo Lukašenka naj bi glasovalo kar 82 odstotkov volivcev.

Po izidih projekcije organizacije Gallup pa naj bi Lukašenkovo kandidaturo podprlo premalo volivcev. Da bi referendum za Lukašenka uspel, bi ga morala podpreti najmanj polovica beloruskih volilnih upravičencev.

Do 15. ure naj bi se referenduma in parlamentarnih volitev, ki potekajo vzporedno, udeležilo 57 odstotkov volilnih upravičencev.

Tako se bo lahko 50-letni Lukašenko leta 2006 potegoval za svoj tretji petletni predsedniški mandat, kar ustava prepoveduje. Lukašenko je sicer zavrnil očitke opozicije, da želi biti dosmrtni predsednik Belorusije.

Referendum za prihodnost
Pred referendumom je Lukašenko dejal, da se ljudje, ki so v zadnjih desetih letih dosegli precejšen družbeni in gospodarski razvoj, zavedajo, kakšna odločitev jih čaka. Vaš glas ne bo toliko glas za Aleksandra Lukašenka, ampak za pravo pot do stabilnosti v beloruski družbi in za prihodnost vaših otrok in vnukov, je zatrdil beloruski predsednik.

Opozicija svari pred prevarami
Beloruska opozicija, ki ji stalno grozijo, zaprli pa so tudi več njihovih časnikov, napoveduje, da bodo oblasti naredile vse za izid, ki ga potrebujejo. Po bojkotu zadnjih volitev je opozicija združena, vendar pa kljub temu nima velikih ciljev, saj želi opozarjati predvsem na nepravilnosti in izraziti nestrinjanje z referendumom.

Na volitvah naj bi bilo sicer 500 mednarodnih opazovalcev, ki so spremljali tudi zadnje parlamentarne in predsedniške volitve, kjer so ugotovili številne prevare.

Podaljševanje mandata
Za predsednika Belorusije je bil Lukašenko prvič izvoljen leta 1994, nato pa je leta 1996 na referendumu svoj mandat podaljšal do leta 2001, ko je na drugih predsedniških volitvah prepričljivo zmagal. S pomočjo referenduma iz leta 1996 je Lukašenko tudi razpustil takratni neposlušni parlament in znova uvedel simbole iz nekdanje Sovjetske zveze.

Leta 1991 je bil Lukašenko edini član beloruskega parlamenta, ki je glasoval proti razpustitvi Sovjetske zveze, pozneje pa si je neuspešno prizadeval za državno zvezo med Belorusijo in Rusijo, ki jo je podpiral tudi nekdanji ruski predsednik Boris Jelcin, nasprotoval pa ji je njegov naslednik Vladimir Putin.

Lukašenko prinaša stabilnost
Nekateri opozicijski aktivisti in ameriški uradniki so Lukašenka označili za zadnjega diktatorja v Evropi. Kljub vladanju s trdo roko, kar mu očitajo zahodne države in številne organizacije za človekove pravice, pa ostaja Lukašenko priljubljen, še posebej na podeželju in med starejšimi prebivalci.

Po besedah člana parlamenta Nikolaja Čerginetsa bodo ljudje vsekakor glasovali za Lukašenka, saj je ta državi prinesel stabilnost in ji prihranil negotove razmere, ki so jih doživljale nekdanje sovjetske republike po padcu komunističnega sistema.

Lukašenko zavrnil kritike
Lukašenko je na volišču zavrnil kritike mednarodne javnosti in jo hkrati pozval, da opozori na morebitne nepravilnosti na referenumu oz. volitvah. Hkrati je izrazil dvom o zakonitosti prihodnjih ameriških volitev.

Predsednik navdušen športnik
Lukašenko je tudi navdušen igralec hokeja, tako da velikokrat trenira z belurusko reprezentanco. Poleg hokeja zelo rad tudi smuča in igra tenis, vseskozi pa se zavzema za zdrav način življenja.

Prepovedana zasebna podjetja
Belorusko gospodarstvo je urejeno po vzoru nekdanjega sovjetskega gospodarstva, kar pomeni, da vlada nadzoruje vse cene in podjetjem naroča, kaj morajo izdelovati.

Zasebna podjetja so prepovedana, prav tako pa finančni trg skoraj ne obstaja. V zadnjih dve letih Belorusija doživlja okrevanje gospodarstva, kar gre pripisati gospodarskemu napredku v sosednji Rusiji, ki je njen glavni trgovinski partner.