Foto:
Foto:
France Cukajti meni, da gre za zlorabo poslovnika.
Tone Anderlič je menil, da ni jasno, kaj naj bi bil sploh cilj seje.

Predsednik državnega zbora Feri Horvat se je tako odločil po razpravi na kolegiju predsednika državnega zbora. Vlada je napovedala, da bo do 30. septembra pripravila celovito analizo o poteku popotresne obnove v Posočju od leta 1998. Obravnava te problematike brez mnenja vlade ne bi bila argumentirana in bi se lahko spremenila v "predvolilni cirkus", je odločitev obrazložil Feri Horvat.

Opozicija proti takšni odločitvi
Proti takšni odločitvi predsednika parlamenta je v imenu predlagateljev ostro protestiral vodja poslanske skupine SDS-a France Cukjati. Po njegovem mnenju gre za očitno zlorabo poslovnika, vztrajal pa je pri tem, da državni zbor omenjeno problematiko obravnava še pred volitvami.

Z odločitvijo nista soglašala tudi predstavnika opozicijskih SLS in NSi. Po njihovem mnenju namreč ni ovir za razpravo o učinkovitosti popotresne obnove Posočja v državnem zboru pred volitvami in brez vladnega poročila. Če bi vlada imela interes lotiti se obnove hitreje in učinkoviteje, bi lahko že pred 30. septembrom predložila poročilo, je je prepričan Franci Rokavec (SLS).

Anderlič: Ni jasno, kaj naj bi bil cilj seje
Vodja poslanske skupine ZLSD-a Miran Potrč je ugotovil, da glede na obvestilo vlade pred 1. oktobrom ne bodo izpolnjeni pogoji za obravnavo. Prav tako pa so po njegovem mnenju z vsebinskega vidika vprašljivi tako gradivo kot tudi predloženi sklepi, ker se nanašajo tudi na morebitno drugačno zakonsko ureditev nekaterih vprašanj, kar v tednu pred volitvami ni mogoče izvršiti.

Vodja poslanske skupine LDS Tone Anderlič pa je menil, da ni jasno, kaj naj bi bil sploh cilj seje, saj na njej ni mogoče pričakovati konkretnih prispevkov ali zavezujočih rešitev.

V skladu z 81. členom ustave se mandatna doba prejšnjega državnega zbora konča s prvo sejo novega državnega zbora, ki jo skliče predsednik republike najkasneje 20 dni po njegovi izvolitvi.