Foto:
Foto:

Interpelacijo je predlagala Koalicija Slovenija, v njej pa so ministru očitali predvsem nepravilnosti pri prodaji bolnišnice Trnovo, počasno gradnjo pediatrične klinike in neustreznost predlagane zdravstvene reforme.

Cukjati in Drobnič napadla Kebra
Uvodno obrazložitev interpelacije o delu ministra Dušana Kebra sta v imenu vlagateljev podala France Cukjati (SDS) in Janez Drobnič (NSi). Ta je med drugim poudaril, da je v Kebrovem mandatu zaupanje ljudi v zdravstveni sistem padlo na najnižjo možno raven, sproženih pa je bilo več afer kot v celotnem obdobju od leta 1945.

"Delate nestrokovno, prepočasi in nezakonito," je Kebru glede gradnje nove pediatrične klinike očital Drobnič in poudaril, da začetek gradnje ni bil zakonit, saj so jo začeli, še preden je bil izdelan investicijski program. Ponovil je tudi očitek, da je bila zgradba bolnišnice Trnovo prodana oz. delno zamenjana za prostore na Štefanovi 1 (Nebotičnik) brez javnega razpisa.

Cukjati je v nadaljevanju opozoril na kadrovske težave, saj naj bi minister v reformi zanemarjal ne le nekaterih bistvenih vprašanj zdravstvene službe, kot je na primer pomanjkanje kadrov, ampak tudi nekatere dejavnosti (na primer zobozdravstvo). Izpostavil pa je tudi projekt sistema zdravstvenega varstva, ki je po njegovem mnenju povezan z belo knjigo zdravstvene reforme.

Keber zavrnil očitke opozicije
Minister je očitke o gradnji pediatrične klinike zavrnil, saj naj bi popravil napake, ki so bile storjene pred začetkom njegovega mandata, in zatrdil, da lahko kliniko sezidajo do leta 2006, če bodo prihodki v sklad za gradnjo enaki kot v zadnjem obdobju.

Zavrnil je tudi očitke o prodaji zgradbe bolnišnice Trnovo po nerazumno nizki ceni, saj je bil objekt pri prodaji ustrezno ocenjen. Tako je ministrstvo poleg poslovnih prostorov v zgradbi Nebotičnika za omenjeni objekt iztržilo tudi kupnino, ki je "šla takoj v sklad za naložbe", je poudaril.

"Zdravstvena reforma ni zmeda, ampak med drugim postavlja državljane v središče in vzpostavlja pravično dostopnost do zdravstvenih storitev, česar pa nekateri očitno ne razumejo," pojasnjuje Keber.

SLS neodločen
Po nastopih predlagateljev interpelacije in ministra Kebra so stališča predstavile še poslanske skupine. Tako je Silva Črnugelj v imenu ZLSD-ja napovedala, da v poslanski skupini interpelacije ne bodo podprli in ne bodo glasovali za nezaupnico ministru. Tone Anderlič iz LDS-a je povedal, da Keber za to, kar je opravil, in za nadaljnje delo pri zdravstveni reformi, zasluži podporo. Janez Podobnik iz SLS-a pa je izjavil, da se bo stranka glasovanja vzdržala.