Za Reinstadlerja je bil usoden ciljni S v Wengnu. Foto: Youtube
Za Reinstadlerja je bil usoden ciljni S v Wengnu. Foto: Youtube
Gernot je veljal za velikega smučarskega talenta. Foto: Avstrijska smučarska zveza
Spominska plošča v ciljnem izteku. Foto: Youtube
Gernotova družina za sinovo smrt nikdar ni krivila organizatorjev. Foto: Youtube

Za 20-letnega smučarja, ki je leta 1989 na avstrijskem mladinskem prvenstvu osvojil tri medalje, je bil pokal Lauberhorn 1991 sploh prvi nastop v svetovnem pokalu, imeli pa so ga za velikega talenta.

Leta 1970 rojeni Reinstadler je bil sin nekdanje alpske smučarke Traudl Eder in smučarskega inštruktorja Adija Reinstadlerja, nastopil pa je tudi na mladinskih svetovnih prvenstvih leta 1988 in 1989, kjer je bil njegov najboljši rezultat 13. mesto v smuku leta 1989.


Smrti na alpskih smučarskih tekmah in treningih:

- John Semmelink (20, Kanada), 7. 2. 1959, Garmisch
- Ross Milne (19, Avstralija), 25. 1. 1964, Innsbruck
- Michel Bolzon
(20, Francija), 23. 1. 1970, Megeve
- Leonardo David
(24, Italija), 26. 2. 1985, Cortina d'Ampezzo (padec, umrl po 6 mesecev kome)
- Sara Mustonen
(16, Finska), 12. 9. 1979, Hintertux
- Josef Walcher
(29, Avstrija), 22. 1. 1984, Schladming
- Gernot Reinstadler
(20, Avstrija), 19. 1. 1991, Wengen
- Ulrike Maier
(26, Avstrija), 29. 1. 1994, Garmisch
- Régine Cavagnoud
(31, Francija), 31. 10. 2001, Innsbruck

Potem ko se je na prvih dveh smukaških treningih uvrstil na 29. in 39. mesto, se je 18. januarja udeležil kvalifikacij, na katerih se je 30 najhitrejših tekmovalcev uvrstilo na tekmo. Šlo je sicer za prvo izvedbo kvalifikacij, FIS-ove novosti, ki med smučarji ni bila najbolje sprejeta.

Reinstadler je startal s številko 44, zanj pa je bil usoden t. i. ciljni S, še danes eden bolj zloglasnih delov tekem v svetovnem pokalu. Zaradi premajhnega pritiska na zunanjo smučko je Avstrijca pri približno 70 kilometrih na uro odneslo v varnostno mrežo, ki se je nazadnje izkazala za usodno. Vrh smučke se je namreč ujel v mrežo, zaradi česar je tekmovalca dobesedno raztrgalo na pol, gledalci in tekmovalci, zbrani v ciljni areni, pa so lahko le z grozo opazovali, kako fant v agoniji po padcu ob drsenju v iztek proge za seboj pušča v snegu krvavo sled, preden se onesvesti skoraj tik pred ciljem, ko se mu uspe usesti in zagleda poškodbe.

Usodna izguba krvi
Reinstadler je dobil zlom medenice in hude notranje poškodbe trebušne votline ter izgubil 3,5 litre krvi, preden so ga prepeljali v bolnišnico v Interlaknu, kjer so se zdravniki kar 10 ur bojevali za njegovo življenje.

Umrl je 19. januarja ob 0.43 zaradi "posledic življenjsko ogrožujočih vaskularnih poškodb, ki jih je dobil pri padcu". "Kljub obilni krvni transfuziji, tudi po operaciji, je umrl zaradi čezmernega krvavenja na predelu medenice. Pri padcu mu je skoraj odrtgalo desno nogo, kar je vodilo do hudih zlomov ter poškodb živčnega in ožilnega sistema," so sporočili takrat iz bolnišnice.

Tekme odpovedali
Kvalifikacije so sicer v Wengnu izpeljali do konca, so pa po nekaj razpravah odpovedali nadaljni tekmovalni program, ko so izvedeli, da je Reinstadler zaradi poškodb umrl. To je bila prva smrtv svetovnem pokalu po letu 1970, ko je v Megevu umrl francoski tekmovalec Michel Bozon.

Smrt obetavnega smučarja je močno prizadela Stephana Eberharterja, ki si je z Gernotom pogosto delil sobo. "Ne spomnimn se vseh podrobnosti, ampak bilo je v času prve zalivske vojne, kar je bila takrat glavna tema pogovorov. Prišel sem na zajtrk in vprašal, kaj je novega z vojno. Moj trener in kolegi so mi povedali, da je vse po starem, samo Gernot je ponoči umrl," se je dvakratni zmagovalec smučarskega pokala, zdaj že upokojeni Eberharter spominjal leta 2011 v intervjuju za avstrijski Sport Net. "To je bil res hud šok, trenirati sploh nisem mogel, v glavi sem imel samo podobo mreže in se nisem mogel spraviti na goro."

Eberharter je sicer kljub temu že kmalu za tem osvojil svoje prvo zlato na svetovnem prvenstvu v Saalbachu, samo en dan po Reinstadlerjevem pogrebu.

Po nesreči uvedli izboljšave
Tragična nesreča je privedla do varnostnih izboljšav na Lauberhornu in smukaških tekmah na splošno - uvedli so boljše varnostne ograje, teren na ciljnem S-u pa močno zgladili in tako občutno zmanjšali zadnji skok, čeprav Gernotovi starši nikdar niso krivili organizatorjev za sinovo smrt, tekme v Wengnu pa še vedno obiskujejo.

V ciljni areni so leta 1992 nesrečnemu Reinstadlerju v spomin postavili preprosto spominsko plaketo, na kateri je zapisano, da je moral njemu tako ljubemu športu pustiti svoje življenje.

Zelo nazorni posnetek padca so s spleta zbrisali, a se je v zadnjem času ponovno pojavil.