Pogled na Nordijski center v Planici, ki obsega osem skakalnic, večnamensko stavbo, nogometno igrišče in podzemno tekaško progo, kjer bo mogoče teči vso leto. Foto: www.alesfevzer.com
Pogled na Nordijski center v Planici, ki obsega osem skakalnic, večnamensko stavbo, nogometno igrišče in podzemno tekaško progo, kjer bo mogoče teči vso leto. Foto: www.alesfevzer.com
Planica
Center so odprli Miro Cerar, Maja Makovec Brenčič in Jelko Gros. Foto: BoBo
Planica začenja novo poglavje
V Planici velik dan za slovenski šport
Slovesno odprtje nordijskega centra v Planici

.

Center so odprli predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za šport Maja Makovec Brenčič in direktor Zavoda Planica Jelko Gros.

Gros: Odpira se ogromno novih možnosti
"Ob projektu je bilo veliko pozitivne energije. Za športnike je bil že čas, da smo ga končali. Planica bo poleti bazični pripravljalni center za širok spekter športnih ekip, odpira se ogromno novih možnosti. Spreminjamo miselnost glede turizma - cilj je, da vsakega gosta zadržimo vsaj dve uri. Zaradi tega se bodo tudi vračali," je ob tem povedal Gros.

Gabrovec: Plod dela različnih generacij in vlad
"To je velik dogodek, ne le, ker gre za izjemno infrastrukturo predvsem za nordijsko smučanje, ampak ker je to plod dela različnih generacij in vlad. To je primer zglednega sodelovanja med državo in športom, predvsem v tistem delu, kjer je izražena podpora prebivalstva. Če pri agrarni skupnosti ne bi bilo dovolj posluha in so ljudje prodali nekatera zemljišča, na katera so bili vezani stoletja, bi bilo vse skupaj neuresničljivo. Upam, da bomo lahko na podoben način naredili še kaj, predvsem pokrito atletsko krožno dvorano. Če bomo sodelovali, kot smo tu, potem bomo uspešni," pa je dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec.

Dan odprtih vrat
V soboto bo v Planici še dan odprtih vrat, ko se bodo obiskovalci lahko s pomočjo posebne jeklenice spustili po skakalnici. Številni ljubitelji poletov so del novega centra videli že na začetku letošnjega leta.

Dobrih 40 milijonov evrov
Projekt Nordijskega centra Planica je vreden dobrih 40 milijonov evrov. Začel se je leta 2007 z odkupi zemljišč, pot do uresničitve pa je bila dolga in posuta s številnimi težavami. Leta 2009 je bila narejena okvirna slika nordijskega centra, leta 2010 pa je bil izveden arhitekturni natečaj.

Pred nekaj meseci poleti na novi velikanki
Leta 2011 se je začela urejati Bloudkova velikanka, nato pa se je izvedba projekta ustavila do sprejetja sprememb ureditvenega načrta, šele nato je stekla tudi gradnja tekaškega dela. Marca letos so bili na finalu svetovnega pokala v Planici prvi skoki na novi velikanki.

Petek: Dolgoletne sanje so postale realnost
Pred uradnim odprtjem se je po jeklenici nad velikanko spustil nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih Franci Petek: "Velika čast je bila zame, da sem lahko aktivno sodeloval pri odprtju te športno turistične infrastrukture in se spustil po velikanki po jeklenici nad velikanko novega centra. To so bile dolgoletne sanje in na nas Slovencih je, da to vzdržujemo in uporabljamo. Sedaj, ko je vse skupaj tako urejeno, je nemogoče zbrati prave besede, ki bi vse skupaj opisali, kako dobro je skupaj sedaj. Je pa jasno, da brez prejšnjega dela ne bi bilo sedanjih rezultatov."

Januarja prvič teki
Naslednji pomemben dogodek bo 16. in 17. januarja, ko bo Planica gostila tekme za svetovni pokal v smučarskih tekih. Dobra dva meseca pozneje (18.-20. 3.) se bodo na severozahod Slovenije vrnili skakalci, ki bodo tradicionalno končali sezono svetovnega pokala.

Športni izziv o infrastrukturi
To je že druga nova infrastrukturna pridobitev za slovenski šport v zadnjih dneh, pred časom se je namreč odprl gimnastični center. O infrastrukturi slovenskega športa - profesionalnega in rekreativnega - so govorili tudi v oddaji Športni izziv, ki bo na sporedu sicer le še decembra.

Planica začenja novo poglavje
V Planici velik dan za slovenski šport
Slovesno odprtje nordijskega centra v Planici