Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 28 glasov Ocenite to novico!
Pokal Vitranc 2017
Kljub dežju si je v dveh dneh tekmovanje ogledalo skupno 10.500 gledalcev. Zanimivo je, da je bilo med prvo in drugo vožnjo nedeljskega slaloma prodanih 350 vstopnic, kar je zasluga italijanskih navijačev, ki jih je v Kranjsko Goro privabilo vodstvo Stefana Grossa. Gross je bil z naskokom najhitrejši na prvi progi, kar pa vseeno ni zadostovalo za zmago. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Kline
Boštjan Kline je imel dovolj časa in dobre volje, da je ustregel številnim mladim in se fotografiral z njimi. V ozadju nekdanja smučarka Urška Hrovat. Na Pokal Vitranc so sicer prišli tudi številni znani športniki iz drugih panog, na primer Jakov Fak, Žan Košir in Blaž Janc. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Bojan Križaj, Maja Makovec Brenčič in Miro Cerar
Pokal Vitranc si je v soboto ogledal tudi slovenski politični vrh. Pohvalno je, da je premier Miro Cerar (na fotografiji med pogovorom z legendo vitranške strmine Bojanom Križajem) v prvi vožnji vztrajal do konca in ni šel v VIP-šotor že po nastopu najboljših. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Sanja Modrić
Sanja Modrić je uspešno vodila studio TV Slovenija in občutila neprijazno vreme. Na dežju in vetru jo je na koncu pošteno zeblo in (glede na to, da je košarka njena največja ljubezen) najbrž je pomislila, kako prijetneje je opravljati službo v toplih košarkarskih dvoranah. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dodaj v

"80 tekmovalcev na štartu prve vožnje je prava katastrofa"

Dve toni piranske soli za utrditev proge
6. marec 2017 ob 06:29
Kranjska Gora - MMC RTV SLO

Čeprav Aleš Vidic v ciljni areni tokrat ni skočil v vročo kopel, je jasno, da je prirediteljem 56. Pokala Vitranc spet uspelo nekaj izjemnega in si zaslužijo večji aplavz kot slovenski smučarji, ki so v dveh dneh zbrali 17 točk.

Vidic je že devet let vodja tekmovanja. Lani se je zarekel, da se bo oblečen vrgel v džakuzi, ki ga je eden od pokroviteljev postavil v cilju, če bodo v tistih nemogočih razmerah izpeljali celoten program in obljubo izpolnil. Tudi letos je vreme nagajalo, sredi prve vožnje sobotnega veleslaloma je začelo deževati, smučarje je v finalu ovirala še megla, dež pa je ponehal šele v nedeljo opoldne. Ob temperaturah precej nad ničlo in dežju je bilo treba tako progo utrditi z dvema tonama piranske soli. S tem so rešili, kar se je rešiti dalo, razmere pa so bile idealne, da so tisti, ki so komaj ujeli finale, lahko skočili naprej. Patricku Thalerju je to uspelo najbolje. 38-letni Italijan je na slalomu z 28. napredoval na 6. mesto in si zagotovil nastop na finalu v Aspnu, kar je bil zanj predpogoj, da nadaljuje kariero. Če ne bi bilo takšne odjuge in se razmere na progi ne bi slabšale, Thalerju v finalu seveda ne bi uspel takšen preboj in bi razočaran končal kariero.

Hadalin izpolnil pričakovanja
Za slovensko smučanje Kranjska Gora glede na rezultate ni bil vrhunec zime, kot so tekmovanje oglaševali organizatorji. Veleslalomski prvokategornik Žan Kranjec (23. mesto) bi v razmerah, kot so bile januarja, verjetno prišel precej visoko, tako pa se na podlagi, ki je bila po besedah svetovalca vodja tekmovanja Janeza Šmitka takšna, kot bi vozil po ležajih, ni dobro znašel. Štefan Hadalin je na slalomu s številko 46 naredil, kar je lahko. Bil je zadnji, ki se je na široki postavitvi prebil v finale, kjer je napredoval na 22. mesto. Smučanje v finalu ni bilo tako čisto kot v St. Moritzu, kjer je bil na drugi progi najhitrejši, a njegov rezultat je vseeno zelo soliden in tudi Vrhničan je bil zadovoljen. Predvsem pa se je po desetletju spet zgodilo, da je imela Slovenija na Pokalu Vitranc oba dneva dobitnika točk. Gledalcem se je predstavil tudi novi slovenski zmagovalec tekme svetovnega pokala Boštjan Kline, ki je bil na sobotni tekmi predtekmovalec.

Kline bo do odhoda v Aspen treniral na Arehu
"Pripravil sem se kot za pravo tekmo, imel sem tudi malo treme. Dobro sem smučal, občutki so bili prijetni. Morda nisem v vsakem zavoju tako tvegal kot na tekmah. Veleslalom sicer treniram, želja za prihodnost je, da bi tudi tekmoval," je povedal Mariborčan. Nastopil je na novih smučeh, ki jih bodo imeli veleslalomisti od naslednje sezone "Dobra izkušnja, se je pa treba na smuči še navaditi. Drugače je vse skupaj. Radij je manjši, namesto 35 metrov 30. Smučka je malo bolj odzivna in dopušča več. Malce lažje je smučati, s prejšnjo si moral več delati iz zavoja v zavoj. Ritem je drugačen, prav tako 'tajming'. Do zdaj se mi je pogosto zgodilo, da sem naredil zavoj in čakal, ker sem imel dovolj časa." Občutke, ki jih je doživljal ob zmagi v Kvitfjellu, bo Kline, kot pravi, za vedno nosil v sebi, škoda le, ker so si tekme tako hitro sledile in ni mogel dlje časa podoživljati zmagoslavja. Včeraj je počival doma, ta teden pa bo pred petkovim odhodom v Aspen treniral na Arehu.

Vogrinčev predlog: 45 smučarjev, 30 v finale
Preostali slovenski smučarji so bili z visokimi štartnimi številkami obsojeni na boj za preživetje in vprašanje je, kakšen smisel ima, da je na štartni listi toliko smučarjev, ki nimajo možnosti za finale. "V takšnih razmerah bi bilo zaželeno, da bi Fis potegnil določene poteze in bi v svetovnem pokalu tekmovali res tisti najboljši, ne pa, da imamo na štartu 80 tekmovalcev in tekma po številki 35 ali 40 nikogar več ne zanima," je bil kritičen generalni sekretar Pokala Vitranc Srečko Medven. Podobno razmišlja tudi nekdanji prvi mož slovenskega smučanja Tone Vogrinec. "Imeti 80 tekmovalcev na štartu prve vožnje slaloma in veleslaloma je prava katastrofa. Treba je zmanjšati število nastopajočih. Moj predlog je 45 smučarjev, 30 jih gre v drugo vožnjo. Štartati bi morali po drugačnem vrstnem redu, ne več po točkah svetovnega pokala, ampak bi se morala na izločanje pomeriti najboljši in najslabši v enakih pogojih."

V Aspnu šest Slovencev
Slalom na podkorenski strmini je bil zadnja moška preizkušnja sezone v svetovnem pokalu v Evropi. Sledi le še veliki finale v Aspnu, ki bo trajal od 15. do 19. marca. Od Slovencev so si nastop zagotovili Ilka Štuhec, Ana Drev, Ana Bucik, Boštjan Kline, Martin Čater in Žan Kranjec. Medtem ko je veliki kristalni globus pri moških že oddan (Marcel Hirscher si ga je zagotovil na sobotnem veleslalomu, prav tako pa je že dobitnik veleslalomskega in slalomskega globusa), je pri ženskah v najboljšem položaju Mikaela Shiffrin. Druga je Ilka Štuhec, ki zaostaja 178 točk. To je bržkone preveč, da bi ujela Američanko, je pa zato Mariborčanka na pragu smukaškega globusa, prav tako je v lepem položaju za superveleslalomski globus. Na prizorišču tekem bodo tudi novinarji RTV Slovenija, prenosi pa bodo seveda tako na TV Slovenija kot tudi na MMC-ju in Valu 202.

Tomaž Okorn
Maria Riesch
Žan Kranjec
Marcel Hirscher
Michael Matt
Štefan Hadalin
Prijavi napako
Komentarji
sam-zee
# 06.03.2017 ob 06:45
Vugrinec bi dal neparno število (45) smučarjev, ki bi se v parih pomerili, zmagovalci bi šli v 2. tek... Dobra :-D
Ngaw
# 06.03.2017 ob 07:07
In v roku meseca dni, bosta obe toni(+bohvekajše) soli s snegom stekli v savo pod ciljno areno! Iz zaledja, pa bo v roku meseca priteklo se iz planice! Bogi vodni živelj! Ampak kaj nam mar, promocija in miljoni so!
prlek75
# 06.03.2017 ob 09:22
Zanimivo... na smuciscih, vas moti sol in skrb za naravo. Ce pa cestarji ne posolijo ceste vsakic, ko so mozne padavine, pa ze klicete in jamrate, kak niso opravili svojega dela.
Za ceste porabijo 2000 ton na snezni dan!!!
unitrode
# 06.03.2017 ob 07:44
Kakorkoli že, Sanja se dobro znajde v vseh športih in je ena boljših novinark RTV, zakaj zlobne opazke. Saj ni iz DUTB ali BS?
Gravesen
# 06.03.2017 ob 06:43
bi se morala na izločanje pomeriti najboljši in najslabši (1.-45., 2.-44. ...

ja ja pa kaj še! zaradi napak boljših bi potem v finalu imeli kar nekaj "eksotov, kar pa spet ne bi bilo privlačno!?
Se pa strinjam glede omejitve št. nastopajočih, začnimo najprej pri št. 60, za naprej pa bomo videli...
Lesinar
# 06.03.2017 ob 07:38
Ja reva boga. V službi jo je zeblo. Ja boga boga. Da si v službi na mokrem in mrzlem. Nezaslišano!

Takoj zvišat naročnino za 2€ da se nameni denar za nečloveške razmere na delu
TheSpicyOne
# 06.03.2017 ob 08:31
Kako lepo je videt nasmejano Modricevo v studiu, ne pa zdolgocasene Polone, z vedno istimi vprasanji.
raknac navi
# 06.03.2017 ob 08:31
Regrat k ga na Vitrancu naberes je ze po difoltu slan. Ni treba nic dodatno solit. Sam jajcka pa kis in olje pa je...
pašeresje
# 06.03.2017 ob 07:06
Vogrinec, genij...
davide
# 06.03.2017 ob 08:42
Sanja, drugič skoči v jacuzzi če te zebe
kolnkista
# 06.03.2017 ob 09:03
Jaz bi kupi karto če bi šel denar za razvoj infrastrukture v ciljni areni. Gledati tisto staro barako v izteku in provizorično šotorsko ciganarijo pa res ne pritiče tekmovanju na nivoju svetovnega pokala.
alcatraz
# 06.03.2017 ob 07:47
tona, brihta, nehi že pametovat. slalom niso skoki.
Lluka
# 06.03.2017 ob 07:57
Sama eminentna imena............ na obisku v KG......... se pa poraja uprašanje.... JE KDO KUPIL VSTOPNICO NA PETROLU ? Ali so jim jo šenkali.....da se lahko "kažejo" na tribunah, VIP ložah... itd?

Ne vem no... kot ljubitelji športov, bi lahko kupili vstopnico.. in tako PODPRLI športno panogo..... kot pa da se grebejo... KDO bo dobil brezplačno vstopnico. Kajti.. verjamem d bi si marsikatera družina k nekaj otroki bolj zaslužilo brezplačno vstopnico, kot pa eminentneži...........

Kaj mislite?

Planica.. koliko brezplačnih kart bodo dobili grebatorji? Pustimo Triglav in brezplačni prevoz otrok pod velikanko....To nimajo nobenih stroškov.... zgube na ta račun pa tud ne...edino kar je je VELIKO nasmejanih otroških obrazov.
lordslayer
# 06.03.2017 ob 07:55
Če takole nasujejo nekaj ton soli na sneg ... kaj se pa zgodi s travnikom potem, ko se sneg stopi?
mihče
# 06.03.2017 ob 07:16
Ja reva boga. V službi jo je zeblo. Ja boga boga. Da si v službi na mokrem in mrzlem. Nezaslišano!
skoviik
# 06.03.2017 ob 08:20
sol je katastrofa...bi pa rekel, da je v Planici ne uporabljajo, ker pri skokih ne potrebuješ ledenega in utrjenega doskočišča, ki bi moralo zdržati ekstremne zavoje na robnikih...
angelmanuel
# 06.03.2017 ob 08:00
Sanjo Modrič je pa res moralo hudo zebsti v tej Colmar Bundi vredni vsaj 500€, če smo skromni. Po moje ji ni bilo hudega, na rtv prisegate na top kvaliteto, naj se vidi razkošje. To pa si s prisilnimi rtv prispevki vsak mesec seveda ni težko privoščiti.
raknac navi
# 06.03.2017 ob 08:08
45:2=22.5
Sedem pa pol bi jih pa Vogrinc osebno izbral za finale. Na ezeleku.
zamudnik
# 06.03.2017 ob 08:14
razmere pa so bile idealne, da so tisti, ki so komaj ujeli finale, lahko skočili naprej.

Povedano drugače: proga ni zdržala.
demiurg
# 06.03.2017 ob 08:00
"progo utrditi z dvema tonama piranske soli"

Ja, to je res prava katastrofa za okolje. Imejte tekme, ko je sneg, ali pa tam, kjer je sneg tudi marca.
cene vols
# 06.03.2017 ob 09:25
Vogrinec daj pejt nekam s temi tvojimi idejami. Če bo v prvem teku sam 45 tekmovalcev potem bo naših še manj.
Sicer pa Vogrinec res ima ideje; pred leti je predlagal, da smučarji ne bi več predstavljali držav ampak znanke smuči, podobno kot pri formuli. Res je genij.
fafaron
# 06.03.2017 ob 09:06
tona, brihta, nehi že pametovat. slalom niso skoki.

@alcatraz

Tudi skokov je neizmerno škoda za tiste neumne pare. Take ideje se realizirajo, ko je nekomu strašansko dolgčas. Odpravijo se pa ne, ker se nikomur ne da.
profich
# 06.03.2017 ob 10:19
@Ngaw, daj se ozri malo okoli Slovenije pa poglej kako se lahko v sožitju z naravo razvija turizem. Avstrija je že lep primer tega, pa jih imamo vedno za tako zelo napredne. Dejstvo je, da 2 kubika soli ne bosta iz Save naredila morja. Prav tako kot ptiči niso toliko neumni, da bi se zaletavali v vetrnice... Ampak v Slo je treba vedno bit bolj papeški od papeža.
Janezski
# 06.03.2017 ob 10:14
Katastrofa je, da imamo samo enega v slalomu in veleslalumu, ki sta v stanju priti v finale.
DvcHD
# 06.03.2017 ob 09:31
Kaj ce bi si vi hlapci raje izboril termin v januarju? A ce bi dobil termin v avgustu , bi kar rekl ,ja bomo zrihtal ,hvala, hvala , ni problema.Kva ste to za ene ritke .Vreme bo vsako leto toplejse , kva vam ni jasno
alcatraz
# 06.03.2017 ob 09:20
Tudi skokov je neizmerno škoda za tiste neumne pare. Take ideje se realizirajo, ko je nekomu strašansko dolgčas. Odpravijo se pa ne, ker se nikomur ne da.

ta sistem se je po poskusni uvedbi ohranil samo na novoletni turneji, ker pač novoletna turneja mora bit neki posebnega. kaprica švabov in jodlarjev...
themetun
# 06.03.2017 ob 10:21
Vogrinec, po tvojem sistemu Hadalin sploh ne bi smučal, kaj šele osvojil točk.
dadinho10
# 06.03.2017 ob 08:25
definitvo se ze nekaj casa cudim, cemu nastopi s stevilkmi 60+.. mislim, da je 50 ravno dovolj, kot pri skokih....
po drugi strani pa ne vem kako posteno bi po g. Vogrincu bilo tole parckanje---
npr. tisti, ki starta v prvi (drugi) jakostni skupini od 8-15, lahko dobi stevilko 8 ali pa 15..
e, ce se gremo parckat, bo tisti s stevilko 15, startral v resnici ali 29 ali 30, odvisno kdo bi pac prvi vozil....
kar pa je zelo slaba startna stevilka.....tudi tisti danes recimo 7. bi startal 13......
na takih progah se pozna vsaka minuta.....
hadalin pa ni izkoristil odlicne startne stevilke...skoda......med 15 bi lahko prisel...
nizakej
# 06.03.2017 ob 07:39
Sanja, drugič me pokliči, greva v savno...
Aleksander1982
# 06.03.2017 ob 17:06
Naj naredijo zanimivo in naj spuščajo vedno najprej slabše, da vozijo v dobrih pogojih in boljše, da smučajo na malo slabših progah, pa da vidimo kako bo zanimivo kaki Štuhčevi tam z 80. mesta recimo :) Če si dober zmagaš v vseh pogojih, pa da jih vidimo potem, itak so 4-5s boljši od tistih ki so sedaj na 80. mestu, tako da ne vidim problema :)
BlackHole
# 06.03.2017 ob 14:27
Razmisljam kot laik. Ce je problem, da se proga unici, zakaj potem ne naredijo prve serije v dveh ali treh rundah im vmes progo popravijo?
To je pa res malo preveč laično. :) Na tak način bi prvi tek trajal cel dan, 2. tek bi potem moral biti nočni. Če hočeš progo popravit, moraš kole pobrat ven in s stroji iti čez progo, potem pa progo postavit enako, kot je bila prej. Torej nemogoče.
Delilah16
# 06.03.2017 ob 08:04
Lluka. Letos vsi ki so dobili VIP, so morali zraven kupiti se vstopnico, ta denar pa je sel v dobrodelne namene.
Herby89
# 07.03.2017 ob 20:43
zgleda je bolj pomemben keš od zemle pa vode.... kam smo pršli... sol po travnikih posipat?
galoper
# 06.03.2017 ob 19:07
Na tekmovanjih se navadno plača štartnina in to je vaba organizatorja za lov na denar. V smučarji tega ni?
Onesnaževanje vode za smisel zaslužka ima značaj protiljudskega dejanja.
Bubi-Schumi
# 06.03.2017 ob 17:06
kakšni pari, saj niste resni... LOL
Druid
# 06.03.2017 ob 10:59
Sistem parov se je uvedel, da bi kao izenačili pogoje, kar pa pri skokih ni ravno merodajno, ker se lahko pogoji menjajo od skakalca do skakalca. Zato se tudi ni prijel, sploh po uvedbi vetrne izravnave. Pri smučanju, sploh pri slalomu pa bi bilo treba razmislit o neki nadgradnji. Če gledamo, kako dejansko tekmovalci z višjimi številkami v drugih tekih, ko se peljejo še po lepi progi, dosegajo dobre čase, se vidi, da tu vse ne štima. Pari niso napačna ideja, samo ne bi se smel upoštevat čas. Kako naredit zadevo čimbolj pošteno in zanimivo za gledalce, pa se po navadi izključuje. Ker dejansko preveč eksperimentirat si nihče ne upa, sploh če pogledajo formulo, ki je z vsakoletnim eksperimentiranjem postala totalno nezanimiva.
melanholik
# 06.03.2017 ob 10:46
Resnici na ljubo moram priznat, da je Vogrinčeva ideja čisto smiselna. Dajte, povejte mi še en šport - poleg alpskega smučanja - pri katerem si že po eni tretjini tekme videl vse. Dajmo no, mislim, da je vsekakor smiselno poiskat formulo, po kateri bi bila lahko tudi smučarska tekma zanimiva od začetka do konca, ne pa samo takrat, ko smuča par najboljših.
skoviik
# 06.03.2017 ob 08:21
Gravesen a ja pa kaj še! zaradi napak boljših bi potem v finalu imeli kar nekaj "eksotov, kar pa spet ne bi bilo privlačno!?

najboljši delajo napake tudi brez neposrednih dvoboj, to sploh in argument
Bubi-Schumi
# 06.03.2017 ob 17:05
Ta sistem po točkah za štartno listo je čisto OK.
d_a_r_k_o
# 06.03.2017 ob 16:10
Sicer se ptice zaletavajo tudi v zastekljene fasade, ki zgledajo kot ogledalo.
Drugače pa na primer 4 tone sladkorja iz rdeče pese. Menda je prav dobro topen v vodi podobno kot piranska kuhinjska sol.
"krvodajalec"
# 06.03.2017 ob 16:08
Namesto Hadalina bi moral za Slovenijo voziti Houdini!
1
BlackHole
# 06.03.2017 ob 14:25
V bistvu tole s pari ni slaba ideja. Če bi imel v prvem teku res le enih 46 smučarjev in 5 srečnežev, bi se lahko mirno tudi upošteval čas po prvi vožnji. Še vedno bi bil sistem bolj pravičen, kot je sedaj, ko se po progi spušča 60 in več smučarjev.
Najprej bi štartal par 1-46, potem par 2-45 itn. Drugi tek bi se vozil enako kot sedaj, od 30 proti 1. Kdor bi bil hendikepiran v prvem teku, bi imel v drugem teku boljše pogoje.
scenic
# 06.03.2017 ob 10:03
Če takole nasujejo nekaj ton soli na sneg ... kaj se pa zgodi s travnikom potem, ko se sneg stopi?

niso nič drugačni poleti kot ostali,tako da se nič ne naredi z njimi.
Hik
# 06.03.2017 ob 08:57
je bilo treba tako progo utrditi z dvema tonama piranske soli.

Glede na to, da trošenje soli po pašnikih ni ravno neka reklama, bi lahko preskočili prikrito oglaševanje. Da ne govorimo o škodi, da bo piranska sol končala v Črnem morju... :)
Lesinar
# 06.03.2017 ob 07:36
Tona za precednika FIS-a!
Binder Dandet
# 06.03.2017 ob 14:11
Razmisljam kot laik. Ce je problem, da se proga unici, zakaj potem ne naredijo prve serije v dveh ali treh rundah im vmes progo popravijo? Ne bi bilo idealno, bi pa tekmovalci imeli pravicnejse razmere. In ce bi rzamere bile pravicnejse, bi bila vecja konkurenca za top mesta. In ce bi bila vecja konkurenca za top mesta, bi bilo bolj zanimivo za gledalce. Si predstavljate, da bi 70i nastopajoci imel primerljive pogoje s prvim? To bi do konca trepetali vsi.
angelmanuel
# 06.03.2017 ob 10:05
Tona je spet zavohal denar. Me zanima koliko je pokasiral za te revolucionarne predloge? Nasveti niso zastonj pri njemu.
Ngaw
# 06.03.2017 ob 09:26
@profich: po drugi strani pa zaradi tebi podobnih brezbrižnežev tudi na MMCju beremo članke o onesnaženosti okolja in kot posledica tega vedno nove grožnje o izumiranju živalskih vrst. Vem, okolk tvoje bloka se najde samo kakšen golob, vendar je narava tudi kaj drugega. Morda ta sol ne bo povzročila izumrtja, vendar za kakšno ceno se z njo onesnažuje "gorski biser"?
AM
# 06.03.2017 ob 08:01
"80 tekmovalcev na štartu prve vožnje je prava katastrofa"

Če se prav spomnim je Tomba pred leti prišel na stopničke ali celo zmagal s številko 70+.
profich
# 06.03.2017 ob 08:38
In v roku meseca dni, bosta obe toni(+bohvekajše) soli s snegom stekli v savo pod ciljno areno! Iz zaledja, pa bo v roku meseca priteklo se iz planice! Bogi vodni živelj! Ampak kaj nam mar, promocija in miljoni so!

Zaradi takega razmisljanja imamo v Slo samo dve gorski smucisci, nobenega turizma ob jezerih, nic vetrnic na Krasu itd. Ker pri nas so bogi vrabci, gamsi, ribe in vse drugo.
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Pokal Vitranc v Kranjski Gori
link
Pokal Vitranc se 50 let po krstni izvedbi "otepa" obilice snega
9
23. februar 2018 ob 14:45 Lahko delo je imel tokrat snežni kontrolor, ko si je "ogledal" podkorensko strmino. Razmere za izvedbo 57. Pokala Vitranc so odlične, snega dovolj.
Več novic ...
Kazalo