Lindsey Vonn, Sofia Goggia in Ilka Štuhec so še drugič zapored stale na zmagovalnem odru na olimpijski generalki v Džongsonu. Foto: EPA
Lindsey Vonn, Sofia Goggia in Ilka Štuhec so še drugič zapored stale na zmagovalnem odru na olimpijski generalki v Džongsonu. Foto: EPA
Ilka Štuhec
Štuhčeva je v odličnem položaju pred zadnjimi tekmami v ZDA. V Aspnu se ji nasmihata še dva mala kristalna globusa. Foto: EPA
Sofia Goggia
Sofia Goggia je v Južni Koreji osvojila maksimalnih 200 točk. Velik uspeh je proslavila z vsemi člani italijanske reprezentance. Foto: EPA
Štuhčeva prevzela vodstvo v SVSL-ju
Ilka Štuhec: Na koncu je to odličen uspeh
Najboljše tri na olimpijski progi

lka Štuhec je na olimpijski progi v Džongsonu v superveleslalomu zasedla tretje mesto in bo na zadnji tekmi v Aspnu branila 15 točk prednosti pred Tino Weirather. Znova je bila najhitrejša Sofia Goggia.

24-letna Italijanka je v življenjski formi. Dolgo je čakala na prvo zmago v karieri, v soboto pa se ji je na smuku odprlo in tudi na superveleslalomu je s številko 17 blestela predvsem v spodnjem delu.
Drugo mesto je zasedla Lindsey Vonn, ki je zaostala štiri stotinke. Štuhčeva je s številko pet odlično odpeljala srednji del proge in vodila je vse do nastopa Goggie, ki je bila 51 stotink hitrejša. Vrstni red na zmagovalnem odru je bil enak sobotnemu smuku. Druga slovenska predstavnica Maruša Ferk je ostala brez točk na 38. mestu.
Goggia: Zdaj me bodo označili za favoritinjo olimpijskih iger
"Ko sem se danes zbudila, sem bila popolnoma sproščena, saj sem že imela v žepu prvo zmago v kariero. Mislim, da sem naredila nekaj napak in lahko bi smučala še bolje. Zdaj me bodo novinarji označili za favoritinjo olimpijskih iger," je bila nasmejana Goggia.

"Zelo dobro je bilo vsekakor. Če bi bilo idealno, bi pa verjetno zmagala. Začela sem malo bolj tipajoče, nisem že takoj od štarta na polno napadala. Dalje dol, ja. Generalno gledano sem zadovoljna s tem kar sem pokazala danes. Sonca je bilo malo manj. Neki oblaki so se vozili sem pa tja, ampak ravno tako se je v redu videlo, sneg je bil super. Na ogledu je izgledalo, kot da bo ledeno, ampak je bil zelo v redu oprijem in se je dalo čisto super smučati," je tekmo ocenila Ilka Štuhec.
V igri stotink Vonnova znova potegnila krajši konec
Vonnova je bila bolj kislega obraza v ciljni areni, saj je še drugi dan zapored zgrešila zmago le za nekaj stotink. Američanka ostaja pri 77 zmagah za svetovni pokal, še vedno ji manjka devet zmag do legendarnega Ingemarja Stenmarka.
Weiratherjeva edina tekmica v boju za globus
Tina Weirather
je naredila nekaj napak in končala je na devetem mestu. Smučarka iz Liechtensteina je tako izgubila vodstvo v seštevku superveleslaloma. Pred današnjo tekmo je imela 16 točk prednosti pred Štuhčevo, zdaj pa ima Mariborčanka 15 točk naskoka pred zadnjim superveleslalomom, ki bo na sporedu 16. marca v Aspnu. Na zadnji postaji letošnjega svetovnega pokala bo Štuhčeva lovila kar dva globusa. V smukaškem seštevku ima 97 točk naskoka pred Goggio.
Štuhčeva ima v letošnji sezoni kar šest zmag, prvič v karieri je zmagala tudi na superveleslalomski preizkušnji na tekmi v Cortini d'Ampezzo. Drugo superveleslalomsko zmago je vpisala prejšnji teden v Crans Montani. Štuhčeva lahko postane druga Slovenka po Tini Maze (2013) z osvojenim globusom v superveleslalomu.
Shiffrinova 178 točk pred Štuhčevo
26-letnica vse bolj znižuje zaostanek za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin v boju za veliki kristalni globus. Štuhčeva je prvič v karieri v eni sezoni svetovnega pokala zbrala več kot 1.000 točk. Trenutno jih ima 1.145 in zaseda drugo mesto. Za Shiffrinovo, specialistko za slalom in veleslalom, zaostaja 178 točk.
Zadnjih šest tekem sezone v ZDA
Do konca sezone je na sporedu še šest tekem, vse pa bodo v ZDA. Najprej prihodnji petek in soboto slalom in veleslalom v Squaw Valleyju, preostale preizkušnje pa bodo v Aspnu.

Končni vrstni red:
  1. S. GOGGIA          ITA    1:20,35 
  2. L. VONN            ZDA      +0,04 
  3. I. ŠTUHEC          SLO       0,51 
  4. F. BRIGNONE        ITA       0,80 
  5. J. FLURY           ŠVI       0,97
  6. L. ROSS            ZDA       1,25 
  7. V. REBENSBURG      NEM       1,26 
  8. N. SCHMIDHOFER     AVT       1,28 
  9. T. WEIRATHER       LIE       1,32 
 10. E. CURTONI         ITA       1,36 
 11. J. SCHNARF         ITA       1,42 
...                                    
 38. M. FERK            SLO       3,13

Superveleslalom (6/7):               
 1. I. ŠTUHEC            SLO       350
 2. T. WEIRATHER         LIE       335 
 3. L. GUT               ŠVI       300
 4. E. CURTONI           ITA       245
 5. S. GOGGIA            ITA       240
 6. S. VENIER            AVT       233
 7. N. SCHMIDHOFER       AVT       190
 8. F. BRIGNONE          ITA       162
 9. K. KLING             ŠVE       156
10. T. WORLEY            FRA       138

Skupni vrstni red (31/37):             
  1. M. SHIFFRIN         ZDA     1.323 
  2. I. ŠTUHEC           SLO     1.145 
  3. L. GUT              ŠVI     1.023 
  4. S. GOGGIA           ITA     1.021 
  5. T. WORLEY           FRA       736 
  6. T. WEIRATHER        LIE       669 
  7. F. BRIGNONE         ITA       655
  8. W. HOLDENER         ŠVI       632 
  9. V. VELEZ ZUZULOVA   SLK       515 
 10. N. LOESETH          NOR       499 
 ...                                   
 38. A. DREV             SLO       178 
 48. A. BUCIK            SLO       147 
 57. M. FERK             SLO       115 
 81. T. ROBNIK           SLO        40 
 97. M. HROVAT           SLO        19 
130. K. LAVTAR           SLO         2

 
Štuhčeva prevzela vodstvo v SVSL-ju
Ilka Štuhec: Na koncu je to odličen uspeh
Najboljše tri na olimpijski progi