Takole je Simon Ammann nesrečno obležal pod skakalnico Paula Ausserleitnerja. Foto: EPA
Takole je Simon Ammann nesrečno obležal pod skakalnico Paula Ausserleitnerja. Foto: EPA

Ammann se obenem zaveda, da je pot do Švedske še zelo dolga, saj za zdaj še ne skače. "Fizično se počutim vsak dan bolje. Odrgnine po obrazu so se lepo zacelile. Tudi prve treninge v telovadnici sem dobro opravil, ampak pretres možganov me je prisilil, da gre vse počasneje. Napredek je viden, a potrebujem še kar nekaj časa. Seveda si želim čim hitreje znova skakati, da pa mi to uspe, moram postaviti fizične temelje. Odpravljene morajo biti tudi vse posledice pretresa možganov," je povedal 33-letni skakalec, ki je pred dobrimi tremi tedni grdo padel ob pristanku in visoki hitrosti na zadnji tekmi novoletne turneje v Bischofshofnu.

"Ko smo izdelovali načrt treningov, smo bili ves čas v stiku z zdravniki. Gremo korak za korakom. Treningi so prilagojeni okrevanju po pretresu možganov," je dodal glavni švicarski trener Martin Künzle. Zdravniki niso točno povedali, koliko časa bo Ammann še odsoten. Okrevanje po tako težkem pretresu možganov je namreč odvisno od primera do primera. Zdravniki so le dejali, da je po navadi to okrevanje daljše, kot si športniki želijo oziroma sprva pričakujejo.

Ammannova želja je, da bi bil nared že za svetovno prvenstvo. Švicarski skakalni zvezdnik je sicer svetovni prvak na veliki skakalnici postal pred osmimi leti. Pred petimi je zlato osvojil na svetovnem prvenstvu v poletih. V tej sezoni je v vitrino pospravil tudi veliki kristalni globus. Izvrsten je bil na dvojih olimpijskih igrah, saj je v Salt Lake Cityju leta 2002 in v Vancouvru leta 2010 osvojil obe posamični zlati kolajni.