Teja Gregorin (levo) si je z izjemnim tekom v zaključku zadnje tekme sezone priborila drugo mesto. Zmagala je Anastazija Kuzmina, tretja je bila Marie Dorin Habert. Foto: Reuters
Teja Gregorin (levo) si je z izjemnim tekom v zaključku zadnje tekme sezone priborila drugo mesto. Zmagala je Anastazija Kuzmina, tretja je bila Marie Dorin Habert. Foto: Reuters
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräinen je osvojila veliki kristalni globus. V skupnem seštevku je imela po koncu sezone štiri točke naskoka pred Norvežanko Toro Berger. Foto: Reuters
Dominik Landertinger, Martin Fourcade in Jakov Fak.
Najboljši trije biatlonci z zadnje tekme v sezoni (z leve proti desni): Dominik Landertinger, Martin Fourcade in Jakov Fak. Foto: Reuters
Gregorinova druga, Fak tretji v Oslu
Gregorinova na stopničkah končala sezono
Podelitev najboljšim biatloncem po zadnji tekmi sezone
Fak s sijajnim zaključkom do tretjega mesta
Izjemen Tejin tek za drugo mesto v Oslu

V ženski konkurenci je Kaisa Mäkäräinen, ki se je uvrstila na 7. mesto, izkoristila slabo streljanje največje tekmice Tore Berger, ki je zgrešila pet strelov, na tretjem streljanju kar tri. Finka je bila malenkost uspešnejša od Norvežanke, ki je bila v lanski sezoni praktično nepremagljiva, letos pa je na tekmah delala odločno preveč napak. Na koncu je bila 14., za zmagovalko je zaostala za slabo minuto in 20 sekund.

Izjemen finiš Gregorinove
V boju za najvišja mesta je znova navdušila Gregorinova. Z izjemnim šprintom v zaključku tekme je kot blisk švignila mimo Olge Zajceve in olimpijske zmagovalke Darje Domračeve, na koncu ji je zmanjkalo nekaj metrov za zmago, ki jo je osvojila Slovakinja Anastazija Kuzmina. Gregorinova je bila med drugim tudi ena izmed najboljših strelk. Druga slovenska predstavnica Andreja Mali je osvojila 30. mesto (+5:40,6).

Gregorinova tekaško razpoložena
"Sezone svetovnega pokala je res konec, vendar sem imela v zadnjem obdobju toliko nihanj, da ne morem trditi, da bi lahko s takim nizom nadaljevala, četudi bi bila še kakšna tekma pred nami," je po koncu letošnje sezone dejala Gregorinova in dodala: "Seveda pa sem vesela in zadovoljna, da sem jo zaključila na najlepši možen način. Predvsem sem se danes poskušala osredotočiti na streljanje, kar mi je prej povzročalo tudi največ težav in v tem je bila najbrž tudi skrivnost uspeha. Seveda sem bila tudi tekaško razpoložena, čeprav je bila proga zaradi nekaj centimetrov novega snega bolj počasna kot včeraj."

Sklenila je: "Moram pohvaliti tudi odlično pripravljene smuči, ki so mi v zadnjem krogu na zadnjem daljšem spustu omogočile, da sem prehitela Zajcevo in Domračevo. Kar nisem se mogla načuditi, ko sem se ozrla, pa ni bilo nobene od njiju več za menoj in sem lahko do cilja pritekla brezskrbno."

Fak najboljše prihranil za konec
V moški konkurenci je tekmo s skupinskim štartom na 15 km suvereno dobil Martin Fourcade, ki je izkoristil slabše zadnje streljanje tedaj vodilnega Latvijca Andrejsa Rastorgujevsa (zgrešil je kar štirikrat in se je moral na koncu zadovoljiti s sedmim mestom). Odlični Francoz je za konec pokril vse tarče in zmagal v velikem slogu. Drugi je bil Avstrijec Dominik Landertinger, tretji pa Jakov Fak, ki je po dveh zgrešenih tarčah najboljše prihranil za konec. Z neverjetnim šprintom se je osamljen spustil v iztek in z dvignjenimi rokami prečkal ciljno črto. 26-letnik je bil sicer po četrtem streljanju šele 11., za tretjeuvrščenim Rastorgujevsom pa je tedaj zaostajal za 13 sekund. "Turbo Jakovu" je nato uspel daleč najhitrejši zadnji krog, v katerem je odbil vse napade tekmecev.

Fak zadovoljen z zaključkom sezone
"Tekma je bila težka od prvega do zadnjega metra in je bilo treba veliko vložiti vanjo, zato je občutek ob osvojenem tretjem mestu še toliko slajši. Za streljanje se je bilo treba danes še bolj zbrati, za kar sem si vzel tudi nekaj več časa. Takoj po zadnjem odhodu s strelišča sem imel še nekaj smole, saj sem zlomil konico palice in so mi jo spremljevalci ob progi zamenjali. K sreči je bilo do tretjega mesta le okrog deset sekund zaostanka, zato sem si v zadnjem vzponu rekel, da bo treba napasti, če želim doseči vidnejšo uvrstitev. Žal so me nekateri tekmovalci tedaj malo zaprli, zato sem izkoristil še spust, da sem jih lahko prehitel," je po zadnji tekmi sezone povedal Fak.

Sklenil je: "Čeprav sezona letos ni šla po načrtih, sem zdaj zadovoljen vsaj z zaključkom, kar bo lepa popotnica in motivacija za vse naporne poletne treninge, ki nas čakajo."

Skupinski štart (M):               * 
 1. M. FOURCADE      FRA  40:59,9 (1)
 2. D. LANDERTINGER  AVT     +7,0 (0)
 3. J. FAK           SLO     32,9 (2)
 4. S. DESTHIEUX     FRA     35,5 (2)
 5. O.-E. BJÖRNDALEN NOR     36,0 (1)
 6. J. GARANIČEV     RUS     37,3 (3)
 7. A. RASTORGUJEVS  LAT     38,6 (4)
 8. A. PEIFFER       NEM     45,7 (3)
 9. T. BURKE         ZDA     50,8 (1)
10. J.-G. BEATRIX    FRA   1:02,2 (2)
                                     
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
                                     

Skupinski štart (Ž):               * 
 1. A. KUZMINA       SVK  29:44,8 (4)
 2. T. GREGORIN      SLO     +3,8 (2)
 3. M. DORIN HABERT  FRA      8,3 (3)
 4. D. DOMRAČEVA     BLR      9,6 (4)
 5. O. ZAJCEVA       RUS     13,9 (3)
 6. L. DAHLMEIER     NEM     23,4 (2)
 7. K. MÄKÄRÄINEN    FIN     25,4 (4)
 8. R. CRAWFORD      KAN     36,3 (1)
 9. O. VILUHINA      RUS     37,6 (1)
10. A. BESCOND       FRA     38,6 (3)
...                                  
14. T. BERGER        NOR   1:19,8 (5)
30. A. MALI          SLO   5:40,6 (7)
                                     
  * - zgrešeni streli/kazenski krogi 
                                     
Skupni vrstni red (M) (22/22)         
 1. M. FOURCADE      FRA      928 točk
 2. E. H. SVENDSEN   NOR      636     
 3. J.-T. BOE        NOR      631     
 4. D. LANDERTINGER  AVT      611     
 5. S. EDER          AVT      578     
 6. O.-E. BJÖRNDALEN NOR      556     
 7. A. PEIFFER       NEM      547     
12. J. FAK           SLO      492     
33. K. BAUER         SLO      244     
81. J. MARIČ         SLO       18     
                                      
Skupni vrstni red (Ž) (22/22)         
 1. K. MÄKÄRÄINEN    FIN      860 točk
 2. T. BERGER        NOR      856     
 3. D. DOMRAČEVA     BLR      793     
 4. G. SOUKALOVA     ČEŠ      613     
 5. O. VILUHINA      ČEŠ      612     
13. T. GREGORIN      SLO      437     
45. A. MALI          SLO      132     
                                      
Gregorinova druga, Fak tretji v Oslu
Gregorinova na stopničkah končala sezono
Podelitev najboljšim biatloncem po zadnji tekmi sezone
Fak s sijajnim zaključkom do tretjega mesta
Izjemen Tejin tek za drugo mesto v Oslu