Jakov Fak je letos že dvakrat zmagal na tekmah za svetovni pokal. Foto: BoBo
Jakov Fak je letos že dvakrat zmagal na tekmah za svetovni pokal. Foto: BoBo
Teja Gregorin
Teja Gregorin v svetovnem pokalu še ni opazila tako spremenljivih vremenskih pogojev, kot jim je bila Pokljuka priča zadnjih štirih dneh. "Nisem še videla takšnih vremenskih sprememb, imeli smo vse, od sonca, snega, preko dežja do megle." Danes je po slabšem sprinterskem nastopu na petkovem sprintu dosegla drugo najboljšo uvrstitev v tej sezoni. "Sprint je bil zame preveč nervozen, nisem se znašla, to je botrovalo slabemu rezultatu. Po sprintu je bilo spet vse normalno, sproščeno, stopnjevala sem tempo. Šla sem iz tekme v tekmo, škoda da ni bila tukaj še ena tekma, da bi še enkrat prepolovila uvrstitev." Foto: MMC RTV SLO
Pod Pokljuko za letos potegnili črto
Fak na Pokljuki znova na stopničkah

Nemec je bil edini biatlonec, ki je podrl vseh 20 tarč, Fak je zgrešil dva strela, oba v stoječem položaju. V prvem poskusu stoje je zgrešil enkrat, prav tako tudi v drugem. A je imel ob tem tudi nekaj sreče, kar je znal izkoristiti. V megli, ki se je pred koncem spustila na prizorišče, so slabše merili tudi tekmeci in vsi po vrsti so zavijali v kazenski krog.

Po zadnjem strelskem nastopu se je v zadnji krog podal v družbi z Američanom Timom Burkom in njegov odpor zlomil v zadnjem vzponu.

"Bistvo je, da se naučim razmišljati"
"Če ni uspelo včeraj, je danes. Sami lahko vidite, kako se biatlon spreminja iz dneva v dan. Poskušam se čim hitreje naučiti iz svojih napak in mislim, da sem za zdaj dober učenec. Taktika je bila danes takšna, kot sem načrtoval, če vse poteka po načrtih, je v redu. Če bi se zgodilo kaj nepričakovanega, potem se lahko veliko spremeni. Bistvo je, da se naučim med tekmo razmišljati in hitro odreagirati. Še vedno se učim, med mano in Birnbacherjem je na primer šest let razlike, upam pa, da ko bom toliko star kot on, da bom na tej ravni," je razmišljal Fak, trener Uroš Velepec pa je dodal.

Velepec: Dokaz, da je in bo vrhunski biatlonec
"Jakov je danes dirko nadzoroval, opravil perfektno glede na včeraj, kar je le dokaz, da ni šlo za kakšen padec v formi. Dokazal je, da je in da še bo vrhunski biatlonec. Danes je odtekel dobro, vedno ujel skupino, tudi če je zaostajal, držal tempo. Imel je perfektne smuči, s temi skoki je znal zmeraj priključiti, če je malo zaostal. Naredil je vse, kot mora, malo pa mu je šlo na roko tudi dejstvo, da tudi drugi niso bili perfektni, da so grešili in to je znal izkoristiti v svojo korist."

Slavje Bergerjeve, Gregorinova solidna šesta
Na ženski tekmi je slavila norveška biatlonka Tora Berger, drugo mesto je osvojila Nemka Miriam Gössner (+35,5/4), tretja pa je bila Čehinja Gabriela Soukalova (+1:02,1/2). Med najboljšo trideseterico je za Slovenijo nastopila Gregorinova in tekmo končala na šestem mestu (+1:32,5/4). Tekmo je začela brezhibno. V prvem streljanju je pokrila vseh pet tarč in napredovala na deveto mesto. Nato pa se je nad strelišče na Rudnem polju spustila megla in vsem tekmovalkam prekrižala načrte. Druga za drugo so se vrtele v kazenskem krogu, tudi večina favoritinj je morala opraviti dodatnih 150 metrov.

Tudi druge delale napake, Gregorinova to izkoristila
32-letna Slovenka je zaradi napak tekmic še naprej pridobivala in to kljub dejstvu, da je na drugem streljanju zgrešila trikrat. Vendar se ni predala. "Vedela sem, da bodo zaradi slabe vidljivosti tudi ostale delale napake. Zaradi tega nisem obupala, ko mi ni šlo in sem vztrajala. Za nami je sicer spet ena težka tekma kot že prejšnja dva dneva. Res nismo imeli sreče z vremenskimi pogoji. Trije zgrešeni streli so me za kratek trenutek pomaknili v zlato sredino, nato sem se zbrala in tista ničla na koncu me je popeljala do šestega mesta," je dejala Gregorinova.

Biatlonce čaka novoletni premor
Slovenski vrhunec pokljuških tekem je bil v četrtek, ko je Fak dobil šprintersko preizkušnjo. Biatlonce čaka novoletni premor, nato pa jih v prvem tednu januarja čaka tekma v Oberhofu. Pokljuka bo svetovni pokal gostila tudi v sezoni 2013/14, najverjetneje marca.

Biatlon, svetovni pokal, Pokljuka
Skupinski štart, 15 km (M): *
1. A. BIRNBACHER NEM 35:39,4 (0)
2. J. FAK SLO +17,7 (2)
3. T. BURKE ZDA 22,6 (2)
4. M. FOURCADE FRA 25,9 (2)
5. B. FERRY ŠVE 26,6 (2)
6. E. H. SVENDSEN NOR 26,7 (2)
7. J. USTJUGOV RUS 43,6 (3)
8. J. GARANIČEV RUS 47,9 (3)
9. H. L'ABEE LUND NOR 51,7 (2)
10. F. GRAF NEM 51,8 (2)
* - zgrešeni streli/kazenski krogi

Skupinski štart, 12,5 km (Ž)        * 
1. T. BERGER NOR 35:53,8 (2)
2. M. GÖSSNER NEM +35,5 (4)
3. G. SOUKALOVA ČEŠ 1:02,1 (2)
4. O. ZAJCEVA RUS 1:20,3 (3)
5. E. JURLOVA RUS 1:23,4 (2)
6. T. GREGORIN SLO 1:32,5 (4)
7. K. PALKA POL 1:41,1 (4)
8. O. VILUKHINA RUS 1:41,2 (3)
9. M. DORIN HABERT FRA 1:53,0 (5)
10. A. BESCOND FRA 2:00,4 (5)

* - zgrešeni streli/kazenski krogi
Skupni vrstni red               
Moški (8/26):

1. M. FOURCADE FRA 392
2. E. H. SVENDSEN NOR 307
3. A. BIRNBACHER NEM 293
4. J. USTJUGOV RUS 286
5. J. FAK SLO 250
...
46. K. BAUER SLO 45

Ženske (8/26):
1. T. BERGER NOR 388
2. G. SOUKALOVA ČEŠ 305
3. M. GÖSSNER NEM 286
4. A. HENKEL NEM 272
5. D. DOMRAČEVA BLR 264
9. T. GREGORIN SLO 227

Pod Pokljuko za letos potegnili črto
Fak na Pokljuki znova na stopničkah