Jakov Fak se v sezono podaja z visokimi cilji. Skrita želja so celo stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak se v sezono podaja z visokimi cilji. Skrita želja so celo stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala. Foto: www.alesfevzer.com
Teja Gregorin
Slovenska mešana štafeta je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu osvojila srebro. Foto: SZS/Tomaž Šušteršič

a Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak, ki so že preizkusili prizorišče.

"Prave primerjave še nimamo. Fantje so sicer tekmovali s Švedi, tam smo se lahko primerjali s Fredrikom Lindströmom, ki je predtem dobil švedske tekaške izločilne boje, pri dekletih pa Švedinje niso tako močne in formo je težko ocenjevati. Res je tudi, da so tekmovalci nastopili s smučmi za trening, kjer se ene malo boljše, druge malo slabše. Najpomembneje je, da so vsi zdravi. Sezona je dolga, to je le prva postaja, a tukaj bomo postavili izhodišče, na katerem bomo gradili naprej. Moramo ostati potrpežljivi vse do Pokljuke in nato do svetovnega prvenstva," je pred nedeljskim uvodom povedal Uroš Velepec.

Fak in Bauer izstopata v moški ekipi
Na prvi tekmi bo Slovenija nastopila v doslej preizkušeni najmočnejši postavi. "Razlike med tekmovalkami se sicer manjšajo, a v prvi predaji potrebujemo izkušeno Andrejo Mali," je dodal Velepec, ki ima v tem trenutku v moški konkurenci celo manjšo izbiro, saj je razlika med Fakom in Bauerjem ter drugimi vsaj za zdaj še prevelika.

Tri dni pred tekmo tudi napetost med tekmovalci še ni neznansko velika: "Kar zaznavam, sta precejšnja mirnost in samozavest glede na zadnje tekme. A vsak sam ve, kako se je počutil na tekmi, kako je zdržal, kako je lahko dodajal. Zdaj pa prihaja tekma, prva je običajno nervozna, ker nihče izmed tekmovalcev ne ve, kje je. Razpoloženje je nato seveda odvisno od izidov. Upam, da bomo začeli solidno in to nato lahko stopnjevali." Tudi Velepec pravi, da je mešana štafeta pravi preizkus za uvod, saj gre za sorazmerno kratke nastope: "A konkurenca je ostra, z majhno napako si lahko 12. ali 13., pa čeprav bi se morda lahko boril tudi za stopničke. Fino je, da je tekma malo krajša, in odločitev, da se sezona začne z mešano štafeto, je kar prava."

Ekipe so okvirno znane
Slovenci so snežne treninge opravili v kakšne tri ure vožnje oddaljenem Idreju. "Tudi letos je bila želja, da bi trenirali na Pokljuki, da bi bili pogoji solidni, a trenirali smo v težkih pogojih, v dežju. K sreči nihče ni zbolel, nato pa smo se odločili za Idre in priprave v Skandinaviji. Tam smo imeli kratek krog, dolg 1,2 kilometra, in za tekače bi bilo to težko, mi pa smo krožili in streljali, zato je nekaj lažje. Na koncu je vendarle padel sneg, zadnje tri dni je bil na voljo tudi 30-kilometrski krog, če si ga hotel," je o zadnjem delu priprav dejal Velepec.

V Östersundu je snega manj, na progi je veliko kamenja, vseeno pa je narava prizorišče svetovnega pokala vendarle pobelila za lepšo kuliso. Na Švedskem upajo, da bo kakšna snežinka padla še do sredine prihodnjega tedna, ko bo šlo nato zares tudi v posamičnih disciplinah. Ekipe so okvirno znane, Velepec pa dodaja, da bi si mesto v ekipi še vedno lahko priboril tudi kateri izmed tekmovalcev, ki bodo konec tedna nastopili na pokalu IBU v Beitostoelnu, če bo kdo z dosežki res izstopal.