Srečo Barbič je dobil nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Srečo Barbič je dobil nezaupnico. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik zbora za biatlon Barbič dobil nezaupnico

Barbič je že napovedal pritožbo na po njegovem mnenju nezakonite sklepe. Člani so na seji predsedniku SZS-ja predlagali še, da funkcijo vršilca dolžnosti do izvolitve novega predsednika zbora za biatlon opravlja Marko Dolenc iz SK-ja Brdo, ki je bil med glavnimi pobudniki za menjavo.

Slovenski biatlonski klubi so zahtevali odstop zbora za biatlon, ki so mu očitali, da v letu dni ni izpolnil načrtovanih in obljubljenih ciljev in da panoge ne vodi v skladu z lastnim programom, ki ga je predstavil ob izvolitvi.

Klubi so svoje očitke predstavili na šestih straneh, glavni pa je bil očitek za slabo stanje v reprezentanci A, kjer je večina tekmovalcev po lanskem sporu in nezaupnici trenerju Urošu Velepcu trenirala po lastnem programu, tekmovalci, ki so trenirali pod vodstvom glavnega trenerja, pa so rezultatsko nazadovali. Vodstvu panoge so pobudniki menjave očitali, da so pri tem zavestno zavajali javnost o dejanskem stanju v reprezentanci. Obenem so izpostavili, da vodstvo trenutno nima načrta, da se stanje spremeni.

Pod gradivo se je podpisal nekdanji tekač in biatlonec Marko Dolenc iz Smučarskega kluba Brdo, sklic izredne skupščine pa so podprli še smučarski klubi Ihan, Loška dolina, Bled, Bohinj, Gorje, Mali svet in Pokljuka.

Barbič zanikal vse očitke
Barbič je predlagateljem odvrnil, da nobena izmed točk, ki so podlaga za menjavo, ni obrazložena in da v poročilu ni dejstev in argumentov, ampak da gre za pavšalne obtožbe. Obenem jim je očital, da predlagatelji ne ločijo pristojnosti predsednika, vodje panoge, reprezentanc, zbora in drugih organov, določenih s pravilniki Smučarske zveze Slovenije. Večino očitkov je zanikal, že pred izredno sejo je opozoril tudi, da ta ni bila sklicana v skladu s pravilnikom.

Dolenca je na seji podprl tudi nekdanji sotekmovalec iz reprezentance Tomas Globočnik in poudaril, da je sam zaradi stanja v reprezentanci A kot predsednik strokovnega sveta odstopil že lani, ter dodal, da je zgodba v ekipi precej drugačna, kot se predstavlja v javnosti: "Zadeva je od lani enaka ali še slabša. Odnosi in razmerja se vlečejo in za spremembo niste naredili nič."

Mnenje Barbiča, da se je dogovarjal s tekmovalci in da je stanje po njegovem mnenju sprejemljivo, je Globočnik zavrnil z lastnimi izkušnjami: "Tukaj smo vsaj štirje tekmovalci in vemo, kako je, če stvari delujejo in če ekipa deluje kot eden, zato smo se odločili za to potezo." Obenem je izpostavil tudi, da zamenjavo vodstva panoge zagovarjajo prav klubi z najboljšimi tekmovalci, vodstvo pa nima pripravljenega načrta priprav, in poudaril, da je Uroš Velepec le delček celotne zgodbe.

Vodja panoge Tomaž Šušteršič je predstavil vse ukrepe, ki jih je vodstvo predstavilo, da bi se stanje izboljšalo in spremenilo, posebej je predstavil korespondenco s svetovnim prvakom Jakovom Fakom, na katero pa ni dobil odgovora. Od pobudnikov menjave je le dobil odgovor, da je to jasen znak.

Predsednik zbora za biatlon Barbič dobil nezaupnico