Akrobacije Bodeja Millerja. Z novimi smučmi bo reševanje iz podobnih situacij bolj ali manj nemogoče. Foto: EPA
Akrobacije Bodeja Millerja. Z novimi smučmi bo reševanje iz podobnih situacij bolj ali manj nemogoče. Foto: EPA
Ligety se je na svojem blogu na dolgo in široko razpisal o novih pravilih in tiraniji FIS-a. Foto: MMC RTV SLO/Screenshot Tedligety.com
Bomo dobili alternativno mednarodno smučarsko zvezo, ki ji bodo vladali smučarji sami? Foto: EPA
Svindal in Ligety se strinjata: stvari se morajo spremeniti. Foto: EPA
Odziv na Ligetyjevo pisanje je bil po družabnih omrežjih izjemen. Foto: MMC RTV SLO/Screenshot Facebook
Nova pravila glede višine in radija smuči tekmovalcem povzročajo velike skrbi. Tudi Didier Cuche je med podpisniki peticije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ligety je daleč najuspešnejši veleslalomist zadnjih let. Nova pravila bi njega močno prizadela. Foto: EPA
V zadnjih letih smo bili priča kar nekaj hudim padcem. Na sliki Daniel Albrecht, ki se je hudo poškodoval v Kitzbühelu. Foto: EPA

Ameriški smučarski šampion vodi ofenzivo proti vsemogočni Mednarodni smučarski zvezi, ki je s svojimi novimi pravili poskrbela za vihar med alpskimi smučarji. Peščica smučarjev z dolgojezičnim Bodejem Millerjem na čelu že vrsto let kritizira FIS in malodane zahteva njegovo ukinitev ali pa alternativo le-temu.
A zdaj je prekipelo tudi drugim. Kar 80 odstotkov smučarjev (vključno z našo Tino Maze) je namreč že podpisalo peticijo proti novim pravilom, ki jih je Mednarodna smučarska organizacija predstavila julija letos in jih bo uvedla po koncu sezone 2011/12. Glavna sprememba se nanaša na (predvsem veleslalomske) smuči, ki bi morale biti po novih pravilih daljše (veleslalomske moške kar za 10 centimetrov) in z zmanjšanjem poudarjenega stranskega loka (za 8 metrov).


"FIS z novimi pravili uničuje naš šport. Prihodnje leto bo lahko vsak rekreativec v trgovini kupil smuči, ki bodo veliko boljše od tistih, ki jih bodo imeli tekmovalci v svetovnem pokalu,"
je povedal 34-letni Miller tik pred oktobrskim ledeniškim uvodom v Söldnu in napovedal konec kariere, če bodo res sprejeli nova pravila.
Vrtenje kazalcev nazaj
Njegov rojak Ligety, trikratni dobitnik malega veleslalomskega globusa, ki so mu uspehe prinesli prav njegovi ekstremni zavoji, ki jih lahko izvaja s pomočjo poudarjenega stranskega loka, pa: "FIS bo kazalce smučarske ure zavrtel nazaj. Kdo pa si želi videti veleslalom brez popolnih zavojev? Gre za velike spremembe! Govorice so resnične, (Michael) von Grünigen in (Alberto) Tomba se ob novih pravilih pripravljata na vrnitev v svetovni pokal. Morda pa mi bo (Rainer) Salzgeber posodil kakšen par smuči, dolgih vsaj kakšnih 196 cm, te bodo gotovo imele primeren lok."

SPREMEMBE SMUČARSKIH PRAVIL
Sezona 2011/12Sezona 2012/13
Dolžina smuči (smuk)min: 210 (ž), 215 (m)min: 210 (ž), 218 (m)
Dolžina smuči (SVSL)min: 200 (ž), 205 (m)min: 205 (ž), 210 (m)
Dolžina smuči (VSL)min: 180 (ž), 185 (m)min: 188 (ž), 195 (m)
Dolžina smuči (SL)min: 155 (ž), 165 (m)min: 155 (ž), 156 (m)
Radij (smuk)min: 45 (ž), 45 (m)min: 50 (ž), 50 (m)
Radij (SVSL)min: 33 (ž), 33 (m)min: 40 (ž), 45 (m)
Radij (VSL)min: 23 (ž), 27 (m)min: 30 (ž), 35 (m)

Z Ligetyjem se strinja večina tekmovalcev, zato se ob tem poraja vprašanje, kaj se dogaja v zakulisju največjega smučarskega telesa, ki trdi, da ga skrbi le za varnost tekmovalcev. Toda oni se s tem ne strinjajo in v zadnjih mesecih po svojih blogih, Facebooku in Twitterju jasno in glasno izražajo ogorčenje in nasprotovanje novim pravilom in odnosu FIS-a. "Tekmovalci smo popolnoma nemočni v svojih prizadevanjih, da bi ustvarili pozitivne spremembe v našem športu ali se postavili po robu pravilom, ki jih vsiljuje FIS," piše Ligety v svojem javnem protestu, naslovljenem "Tiranija FIS-a", ki ga je objavil v svojem blogu.

Teorije zarot
Miller je na tiskovni konferenci v Söldnu pripomnil, da gre pri vsem skupaj za pritisk proizvajalcev smuči. "Atomic ima Avstrijce v primežu," je dejal. Avstrijci (natančneje: Hannes Reichelt in Benjamin Raich ter Atomic in Salomon) so tudi edini, ki so predlagane spremembe podprli. Morda gre za teorijo zarote, a dejstvo je, da bi si avstrijski Atomic, nekdaj vodilni proizvajalec smuči, na vsak način rad povrnil staro slavo, avstrijska izbrana vrsta pa vse bolj izgublja primat.

Zlasti veleslalomski rezultati v zadnjih sezonah jim belijo lase. V zadnjih desetih letih so na moški strani mali veleslalomski globus osvojili sami Neavstrijci, z izjemo Raicha, ki mu je to uspelo v sezonah 2005 in 2006. Američani so odnesli kar štiri globuse.

Poleg tega je FIS do novih pravil prišel s pomočjo izsledkov univerze iz Salzburga, ki ji kritiki iz smučarskih vrst očitajo pristranskost. Raziskavo je namreč v veliki meri finančno podpiral Atomic, na čelu skupine, ki si prizadeva za večjo varnost, pa je nekdanji vodja avstrijske moške reprezentance Toni Giger, ki so ga odnesli zlasti nezadovoljivi (veleslalomski) rezultati.

Rušenje športa
Ligety meni, da bodo nova pravila uničila smučanje, raziskavo varnosti pa zavrača, saj je vzela pod drobnogled število poškodb v zadnjih petih letih, ni pa uporabila iste sistematičnosti pri pregledu poškodb v 80. letih, da bi tako izpeljala kakšne kredibilne ugotovitve. Raziskavi res manjka določena mera ... kompleksnosti in postavljanja v kontekst. Ko ugotavljajo, da je bilo 36 smučarjev "resno" poškodovanih v smuku, 9 v superveleslalomu, 16 v veleslalomu in 11 v slalomu, tako ne upoštevajo, da je veleslalom najbolj smučana disciplina, ki jo trenirajo tako smukači kot slalomisti.

Poleg tega sta v nasprotju s smukom tu dva teka. "Brez kakšne višje matematike je očitno, da je poškodb na tek pri veleslalomu precej manj kot pri smuku. Ob tem se poraja logično vprašanje, na katerega ne dobimo odgovora: zakaj so za tarčo vzeli veleslalom?," se sprašuje Ligety.

"FIS je pokazal, da ne ceni tekmovalcev, kar je jasno razvidno iz njihovega popolnega neupoštevanja naših mnenj," nadaljuje 27-letni Američan. Dejstvo je, da zadnja generacija tekmovalcev v svetovnem pokalu ni nikdar smučala na smučeh brez poudarjenega loka, zato bodo te nove smuči zanje popolnoma tuje, manj jih bodo lahko nadzorovali, in zdrava pamet govori, da zanje ne bodo pomenile večje varnosti. Ali, kot pravi Ligety: "Do poškodb pride, ko športnike vzamemo iz njihove cone udobja, in s temi novimi smučmi ne bomo v naših conah udobja."

Z njim se strinja tudi norveški kolega Aksel Lund Svindal, dobitnik veleslalomskega kristalnega globusa leta 2007: "Tako radikalne spremembe niso koristne, predvsem pa ne izkoreninjajo težav, ki naj bi jih. Sam sem, denimo, preizkusil nove smuči in bil za približno dve sekundi počasnejši. Mar je res vredno vrnitvi šport tako daleč nazaj za ceno dveh sekund?"
Kazen zaradi velikost loga
Nova pravila pa se ne nanašajo zgolj na obliko smuči, ampak posegajo še dlje, na območje, ki z varnostjo nima več nič skupnega. Tako FIS zdaj določa tudi velikost sponzorskih nalepk na čeladah in logo na smučarskih očalih. Pravilo, da logo ne sme zavzemati več kot 15 kvadratnih centimetrov, sicer velja že dalj časa, vendar ga do zdaj skoraj nihče ni upošteval, saj pri 100 kilometrih na uro pač nihče ne more prebrati premajhnega napisa/znaka.
Stvari se bodo zdaj spremenile: za prvi prekršek dobi tekmovalec opozorilo, za drugega že ne bo več smel štartati. Ker smučanje za (večino) ni ravno dobičkonosen posel, so sponzorji zanje bistvenega pomena - če ti odidejo, bodo morali tekmovalci poseči v lasten žep, kar jih zna zatreti.
Proti kritikam s cenzuro
Ni čudnega, da tekmovalci, ki FIS že leta neuspešno moledujejo, naj izboljša varnost tako, da se bolj posveti pripravam prog in podlag ter razrahlja natrpan in naporen urnik tekmovanj, napovedujejo bojkot. A FIS se je zdaj, namesto da bi tekmovalcem prisluhnila, odločila za represijo in cenzuro. Na zasedanju v Schladmingu je organizacija namreč sprejela poseben kodeks "neprimernega obnašanja v javnosti", kot je na primer "blatenje na socialnih omrežjih, ki šport spravlja na slab glas".

Ameriški tekmovalci, zlasti Ligety in Miller, pa tudi Ivica Kostelić, so na lastni koži v preteklosti že občutili disciplinske ukrepe FIS-a. Ligety je dobil opozorilo, ko je pred leti na čeladi nosil napis "FIS SUCKS" (FIS je beden). Millerja so kaznovali zaradi nespoštovanja prisotnosti pri žrebu, zaradi česar je izrekel nekaj krepkih na račun FIS-a, Kostelič pa je prah dvigoval lani, ko je okrcal FIS-a zaradi varnosti na smukih. Zdaj je pod udarom švedski tekmovalec Jon Olsson, proti kateremu bo FIS morda celo vložil tožbo zaradi njegovih komentarjev na blogu.

"Kdo bi si mislil, da s statusom smučarskega tekmovalca izgubiš svojo pravico svobode govora," piše Ligety. In končuje v slogu: "Morda je čas, da tekmovalce združimo v sindikat ali pa začnemo alternativno turnejo. To naj služi kot opozorilo za športe kot prosto smučanje in deskanje: ne pustite, da FIS monopolizira vaš šport. FIS bo v vašem športu popolnoma uničil tisto, kar ga je delalo tako posebnega."
Velikanski odziv
Ligetyjeve besede so po spletu in socialnih omrežjih naletele na posluh in v trenutku, ko je priljubljeni Američan na Facebooku in Twitterju objavil svoja razmišljanja z bloga, so mu v en (neavstrijski) glas pritegnili tudi drugi tekmovalci.

Julia Mancuso se je Tedu zahvalila za razmišljanje, Jake Zamansky je zapisal, da je čas, da se FIS postavi na svoje mesto, da se tekmovalci in smučarski opremljevalci postavijo po robu in ustavijo njegovo ustrahovanje ("FIS je predolgo držal oblast v svojih rokah!"), Warner Nickerson pa se je Tedu zahvalil, da si je upal izreči tisto, kar se jih večina ne bi upala.

"Osebno mislim, da bi moral FIS razmisliti, kako tržiti šport bolje, ne pa, da kaznuje tekmovalce, ker imajo svoj logo za 0,2 kvadratna milimetra prevelik," je dodal Killian Albrecht, nekdanji avstrijski reprezentant, ki se nikdar ni najbolje ujel z vsemi pravili v taboru rdeče-belo-rdečih.

Deli in vladaj
Britanski športni fotograf Mitch Gunn, ki redno spremlja smučarske tekme, je zapisal: "Videti je, da FIS sledi Fifini samodestruktivni poti. Obožujem smučarski šport in ne bi rad videl, da ga uničijo."
"Ni treba posebej pioudarjati, da se s Tedom strinjam," je zapisal na svojem Facebooku Kjetil Jansrud, Ligetyjev nekdanji šef, Phil McNichol, pa: "Zelo ponosen na Teda, ta šport krvavo potrebuje vodstvo tekmovalcev. Če ste kdaj brali Sun-tzujevo Umetnost vojskovanja: koncept 'deli in vladaj' je močna metoda nadziranja. Žalostno je, da individualni poslovni interesi delijo smučarje in jih delajo nemočne."

Zdi se, da FIS s svojimi zadnjimi ukrepi nedvomno sledi tej Sun-tzujevi mantri, vprašanje je le, ali si bo še želel vladati le peščici (avstrijskih) tekmovalcev, ko bo drugim dokončno prekipelo.