Jakovu Faku je priprave na novo sezono že drugo leto zapored pokvarila bolezen. Foto: BoBo
Jakovu Faku je priprave na novo sezono že drugo leto zapored pokvarila bolezen. Foto: BoBo
Fak po bolezni večino časa samo teče in počiva

Zaradi vnetja želodčne sluznice skoraj ves oktober ni treniral. Čeprav je spomladi telesu privoščil dovolj počitka in poleti treniral po načrtu glavnega trenerja, se je pred začetkom nove sezone pojavila mora iz prejšnje.

"Ne vem, ali je povezano. Dejansko do bolezni pride, ko imunski sistem pade. Lahko pade zaradi fizičnega ali psihičnega stresa. Če ni dovolj časa za počitek, telo ne kompenzira vsega, ampak je bila bolj težava na fizični ravni," je pojasnil Fak.

Večino časa teče in počiva
Zbolel je konec septembra, ponovno pa začel trenirati šele prejšnji teden. A ne med reprezentančnimi kolegi na Pokljuki. V ljubljanskem fitnesu so mu družbo delali in občasno priskočili na pomoč odbojkarji ACH-ja. "Telo je treba počasi pripeljati v neki ritem. Večino časa samo tečem in počivam. Fitnes pride na vrsto vsak drugi dan, da se malo povrne tonus mišic in to je to."

Tekme na Pokljuki med 9. in 11. decembrom
In tokrat v nasprotju z lansko sezono ne namerava prehitevati časa. Če ne bo vrhunsko pripravljen, bo izpustil kakšno tekmo v Östersundu, morda pa celo na Pokljuki: "Videl bom, kako se bom odzival po treningu. Če je to cena, da bo zdravje čisto v redu, bom naredil tudi to." Pokljuške tekme letos pridejo na vrsto prej kot po navadi, že med devetim in 11. decembrom.

Fak po bolezni večino časa samo teče in počiva