Domen Prevc, tretji skakalec letošnje sezone svetovnega pokala, se bo skupaj z Goranom Janusom šele v Willingenu odločil, ali bo tekmoval na tekmi svetovnega pokala v poletih v Oberstdorfu 4. in 5. februarja. Foto: BoBo
Domen Prevc, tretji skakalec letošnje sezone svetovnega pokala, se bo skupaj z Goranom Janusom šele v Willingenu odločil, ali bo tekmoval na tekmi svetovnega pokala v poletih v Oberstdorfu 4. in 5. februarja. Foto: BoBo
Domen Prevc se veseli velike skakalnice v Willingenu
Janus, Domen in Peter Prevc po nedeljski tekmi v Zakopanah

Vse bo odvisno od tega, kako se bo počutil na tekmi svetovnega pokala konec tega tedna v Willingenu, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal glavni trener reprezentance Goran Janus: "Počakali bomo do konca Willingena. Če bo potek dober, gre Domen v Obersdorf na polete, če ne, kar bomo ocenili zadnji dan, pa bo imel en konec tedna prosto in bo svetovni pokal nadaljeval v Saporu."

Najmlajši izmed bratov Prevc po nepisanem pravilu, da (pre)mladi skakalci ne nastopajo na letalnicah, že lani ni tekmoval na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu, prav tako ga ni bilo v Planici, tako da bi bil njegov nastop 4. in 5. februarja v Oberstdorfu njegov krstni na letalnicah.

Janus se ukvarja tudi z vprašanjem, ali na naslednjo tekmo poslati Jurija Tepeša, ki je bolan in je z virozo nastopil že na sobotni ekipni tekmi. Odločitev bo padla v sredo. Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič v soboto potujeta na mladinsko svetovno prvenstvo v ZDA, namesto njiju bosta v Willingenu slovenske barve zastopala Anže Semenič in Anže Lanišek. V Nemčijo bodo potovali še bratje Domen, Peter in Cene Prevc ter Jernej Damjan.

Domen ima še rezerve v zaletni hitrosti
Na nedeljski posamični tekmi v Zakopanah je bil Domen Prevc z 9. mestom najboljši Slovenec. Rezerva je predvsem v zaletni hitrosti, ki je nižja od nekaterih tekmecev: "Če pogledamo statistike, so moje hitrosti na zaletu 1,2 kilometra na uro manjše od Daniela Andrea Tandeja in to je precejšnja razlika. Imam še rezerve v počepu in prepričan sem, da bo to šlo počasi na bolje."

Peter Prevc se je po dveh tekmah premora v Zakopanah spet vrnil v svetovni pokal in bil najboljši posameznik sobotne ekipne tekme, kjer je bila Slovenija tretja, nato pa je bil kar razočaran po 13. mestu na posamični tekmi naslednji dan.

"Konec tedna v Zakopanah je bil zame spremenljiv; če bi zamenjal včerajšnje in petkove skoke, bi bili vsi zelo zadovoljni. Vesel pa sem, da mi je 'zrak' ponovno ustrezal, da me je neslo in sem skakal daleč, kar si lahko samo želiš. Tekme bodo prinesle napredek, glava mora biti umirjena in sproščena, drugače se hitro zgodi, kar se je včeraj."

Jernej Damjan spet uživa v skokih
Jernej Damjan se je po operaciji kolena uspešno vrnil v skakalno karavano in je stalni dobitnik točk. "Nisem računal, da se bom po vseh zdravstvenih težavah vrnil tako hitro in s stabilno formo. Sem se že spraševal, ali bom lahko sploh še tekmoval. Ta konec tedna pa sem bil znova na zmagovalnih stopničkah in moji sobotni ekipni skoki so bili na visoki ravni."

Damjan je ocenil tudi svoj nedeljski nastop: "Delal sem napake, malo so 'krivi' Poljaki, ki so 'popravili' skakalnico tako, da mi ne ustreza več najbolje. V prvi seriji sem naredil tudi veliko napako, a vseeno tekmoval v finalu, kar je zelo dobra informacija. Ko si v skokih dalj časa, natančno veš, da je tanka meja med tem, ali si v točkah ali ne, ker je to ogromen preskok. Zdaj v skokih znova uživam, kar je najpomembneje."

Goran Janus je ocenil, da dajeta dve uvrstitvi na zmagovalne stopničke po novoletni turneji v Wisli in Zakopanah ekipi dodaten zagon. "V posameznih serijah niso bili skoki dovolj dobri, a še vedno je bilo to dovolj za uvrščanje med najboljših 30. Zdaj so na programu večje skakalnice v Nemčiji, v Willingenu in letalnica v Oberstdorfu, kjer si želimo tudi dobrih uvrstitev na posamični tekmi, na ekipni pa bomo šli v boj za prva tri mesta."

Domen Prevc se veseli velike skakalnice v Willingenu
Janus, Domen in Peter Prevc po nedeljski tekmi v Zakopanah