Do svetovnega prvenstva v ZDA čaka smučarke še pet tekem. Foto: EPA
Do svetovnega prvenstva v ZDA čaka smučarke še pet tekem. Foto: EPA
Tini uspeh prinesla hladna glava in hitre noge
Mazejeva zadovoljna z 2. mestom v Flachauu
Finalni vožnji Mazejeve in Hansdotterjeve

"Imela sem vse pod kontrolo, nisem preveč tvegala, res sem uživala. Frida je bila enostavno boljša, zadovoljna sem z drugim mestom. Pristop je bil pravi, tako kot ob zmagi v Leviju," je bila zadovoljna Mazejeva.
Odličen izid izstopa še toliko bolj, saj je dosežen praktično le z dnevom treninga. Medtem ko so se specialistke za slalom v miru pripravljale na tekmo na smučišču Hermanna Maierja, je bila Črnjanka na smučeh za hitre discipline, ki pa so v Bad Kleinkircheimu zaradi slabega vremene odpadle.

Trener Valerio Ghirardi je bil ob stalnem menjavanju smuči na Tininih nogah kar malo v skrbeh. Le en dan na slalomskih smučeh je tokrat zadostoval, tudi smučišče je bilo drugačno kot nazadnje v Zagrebu, kjer je Mazejeva za zmagovalko Mikaelo Shiffrin zaostala za tri sekunde in pol. "Snežna površina je bila drugačna kot v Zagrebu. Ni bilo tako ledeno, čeprav so vbrizgavali vodo, a jim ni uspelo najbolje. Vsaka tekma je zgodba zase, zato sem vesel, da se je Tina znašla tudi v teh razmerah. Smo na pravi poti do naslednjih preizkušenj. Spet je ujela prave slalomske zavoje, v seštevku discipline je tretja, kar je izredno pomembno. Srečen sem zase, še bolj pa za ekipo in Tino, ki je ponovno dokazala, kako močna je," je za Val 202 povedal Ghirardi.

Ob stalnem menjavanju smuči se je ves čas treba prilagajati. Izkušena Mazejeva je ena redkih v karavani, ki to tudi zmore: "Tina je edina, ki po treningu smuka vozi tudi slalom. Tekma je bila težka. Podlaga ni bila homogena. Naredila je velik korak naprej, ker je sprejela to podlago. Smučala je tako, kot je bilo treba, tudi če zavoji niso bili idealni, ker podlaga tega ni dovoljevala. Obe vožnji sta bili dobri. Glede na to da smo imeli le dan treninga je bil rezultat odličen," je bil prezadovoljen tudi vodja ekipe Andrea Massi.

Ob tem je bil navdušen nad Tinino preobrazbo iz smukačice v slalomistko: "Pred tekmo smo prakticirali nekaj drugačnega kot po navadi. To se je obrestovalo. Tina je imela hitre, šprinterske noge, ki jih potrebuje po hitrih disciplinah, kjer vlakno v mišici zaspi. Neverjetno je, kako se ta gospodična pri 31 letih spremeni iz dolgoprogašev v šprinterja."

Mazejeva je že v Cortini, kjer smučarke konec tedna čakajo tri tekme. V četrtek bo tam že edini trening, v petek in soboto dve smukaški preizkušnji, v nedeljo pa še super-G. "Zdaj se osredotočamo na dve domači tekmi, kot jim pravimo. Cortina zato, ker smo v ekipi sami Italijani in St. Moritz zaradi švicarskega proizvajalca smuči. Pred nami so torej tri domače tekme, saj sledi februarja Maribor, kjer bo največje veselje. Spet bo treba takoj narediti spremembo, saj imamo na voljo le četrtkov trening. Tako pač je," je ob napornem ritmu povedal Massi.

Mazejeva ima v skupnem seštevku pred Anno Fenniger že 370 točk prednosti. Spodaj si lahko ogledate graf in primerjavo doseženih točk Tine Maze glede na prejšnje sezone.

Tini uspeh prinesla hladna glava in hitre noge
Mazejeva zadovoljna z 2. mestom v Flachauu
Finalni vožnji Mazejeve in Hansdotterjeve