Falun bo februarja prihodnje leto svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah gostil četrtič. Foto: Reuters
Falun bo februarja prihodnje leto svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah gostil četrtič. Foto: Reuters

Mnogi menijo, da je od zadnjega druženja minilo preveč let, toda še bolj sloviti Holmenkollen, je nazadnje čakal še sedem let več. Pred tremi leti pa smo na vzpetini nad norveškim glavnim mestom zares doživeli čarobno športno tekmovanje. Že zdaj se bojim, da Falun vsega tistega kar je pričaral Holmenkollen, nikakor ne more ponoviti.

Še dobro, da me ne slišijo Švedi, ki svoje prizorišče in središče nordijskega smučanja na vsakem koraku enačijo s Holmenkollnom. Res je, da so manj kot leto dni pred začetkom svetovnega prvenstva povsem pripravljeni na začetek največjega tekmovanja v naslednji poolimpijski zimi, ampak tu bo vsaj po videnem v teh dneh povsem v ospredju tekaški del programa. Drži tudi, da je največ končnih odločitev na tekaškem stadionu in so ga Švedi v ta namen dodobra prenovili. Na novo so tudi potegnili vse trase prog, ki jih za tako tekmovanje potrebuješ. Navkljub presenetljivemu pomanjkanju snežne odeje so zares kakovostno poskrbeli za podlago na vsakem koraku, ki je bil namenjen šestemu zaporednemu zaključku tekaške sezone.

Prenovljeni skakalnici od daleč delujeta izjemno lepo in mikavno, toda ko prideš ob iztek se marsikaj hitro zgubi. Denimo ženska tekma v soboto za točke svetovnega prvenstva je dajal vtis, kot da gre za kašno regijsko prvenstvo pri nas. Gledalcev ni bilo več kot 50, pa še ti smo bili v največji meri akreditirani in vsak s svojimi obveznostmi. Precej bolje ni bilo niti, ko so bili takoj po Sočiju tu tudi fantje.

Prireditelji, ki bodo precej zasolili cene namestitev, kar za Skandinavijo ni nič čudnega, pravijo, da računajo predvsem na Norvežane, ki so od tu oddaljeni slabih 500 km in Nemce. Poročevalci iz Nemčije pa so v en glas povedali, da so ti kraji tudi za njihov precej globok žep enostavno predragi. Švedi dobesedni nimajo tekmovalca med kombinatorci, skakalci, niti med skakalkami. Za nameček lahko Falun ponudi le tri hotele, čeprav je center pokrajine Dalarna. Večji del poročevalcev bo tako obsojen na bivanje v Borlaengeju, kakih 30 km od tod. Bodo pa v skandinavski navadi tu vsem omogočili zimsko taborjenje in tega je bilo veliko tudi v teh dneh in potem so Švedi zares povsem podobni Norvežanom in ne morejo skriti sorodstvenih skandinavskih vezi.

Je pa Falun tudi lepa primerjava za Planico, ki bo na zeleno luč za prvenstvo čakala najmanj še do junija. Ob pripravah glava pri nas boli tekače in kombinatorce in če bi obe prizorišči lahko združili, bi že imeli osnove za idealno tekmovanje. Najbrž pa še vedno daleč od tistega, kar lahko doživiš le na Holmmenkollnu.