Filip Flisar je bil v lanski sezoni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskem krosu. Foto: BoBo
Filip Flisar je bil v lanski sezoni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskem krosu. Foto: BoBo
Flisar končuje kondicijske priprave

Najboljši smučar prostega sloga, nasmejan kot vedno, je preproste lesene konstrukcije spremenil v trening poligon in se posvečal predvsem ravnotežju in treningu štarta. Takšne priprave ga še bolj motivirajo pred snežnimi pripravami. S trenerjem Aljošo Planteujem se bosta avgusta na sneg prvič podala na južno poloblo.


Ujeli smo vas na kondicijskem treningu. Na kateri stopnji priprav ste trenutno in zakaj so vaje, ki jih trenutno izvajate, koristne za vašo disciplino?
V bistvu sem zdaj v neki srednji fazi kondicijskih priprav, veliko delam na takšnih koordinacijskih, ravnotežnih zadevah. Zdi se mi, da mi to potem v razgibani disciplini, kot je kros in te večkrat vrže iz ravnotežja, koristi. Nisem tisti tip, ki bil šel v fitnes in dvigoval samo "kvifte". Naš šport je razgiban, moram imeti ravnotežje, vsak trk ali skok me ne smeta vreči iz tira.

Veliko se posvečate tudi štartu, kajne?
Štart je izjemno pomemben. Če sem na štartu prvi, je lahko biti lokomotiva, če se pošalim. Imamo specialne treninge samo za štart, skozi različne vaje poskušamo trenirati to prvino.

Kako se boste lotili snežnih treningov?
Če bi bile zdaj idealne snežne razmere, bi veliko delal za tehniko smučanja, oz. izvajal vso tisto osnovno šolo smučanja - pluženje in podobne zadeve, kar se sicer sliši smešno, toda meni za vadbo tehnike zelo koristijo. Ampak letos bomo začeli drugače. Na začetku se bom bolj posvečal hitrim disciplinam, da se privadim na hitrost, kar mi bo prav prišlo v poznejšem obdobju s kombinacijo treninga tehnike, potem pa gremo na Novo Zelandijo in začnemo tiste prave treninge s postavljeno progo za smučarski kros.

Veleslalom je pri alpskem smučanju osnovna disciplina. Zakaj pri vas v tem času ni več poudarka na tej disciplini in bi šele potem začeli trenirati superveleslalom?
Ravno zaradi tega, ker superveleslalom združuje tako hitrost kot tehniko in nekako velja, da če ti uspe potegniti lep zaključni zavoj pri superveleslalomu, ga boš dobro izpeljal tudi v veleslalomu. Veleslalom je bolj disciplina alpincev in oni ji gotovo v tem obdobju dajejo več poudarka. Seveda tudi meni zelo pomaga, ampak superveleslalom je še vseeno tista bolj precizna disciplina, bolj podobna zavojem, ki jih izvajamo pri krosu.

Flisar končuje kondicijske priprave