Poirot? General Maister? Ne, to so brki 24-letnega mariborskega tekmovalca v smučarskem krosu Filipa Flisarja. Prebrisana poteza, s katero je povečal prepoznavnost in prebudil tudi zanimanje pokroviteljev. Foto: MMC RTV SLO
Poirot? General Maister? Ne, to so brki 24-letnega mariborskega tekmovalca v smučarskem krosu Filipa Flisarja. Prebrisana poteza, s katero je povečal prepoznavnost in prebudil tudi zanimanje pokroviteljev. Foto: MMC RTV SLO

Mislil sem, da bom "raztural", a sem bil na prvi tekmi 70., na drugi 75. Opa, sem si rekel, to pa ni tako enostavno. Vse skupaj se mi je še bolj 'dopadlo', dobil sem motiv in si rekel: tu moram nekoč zmagati.

Filip Flisar
Flisar je bil najprej obetaven alpski smučar. Na svetovnem mladinskem prvenstvu leta 2007 je bil šesti na smukaški tekmi in osmi na superveleslalomski. Obakrat je zmagal Švicar Beat Feuz, ki je letos postal kralj smuka v Wengnu. Foto: BoBo
Filip Flisar
Največji cilj so olimpijske igre 2014 v Sočiju. Flisar ne skriva želje, da osvoji medaljo, potem ko je bil v Vancouvru osmi. Foto: MMC RTV SLO
V Mariboru pripravili sprejem za Flisarja
Flisarjev prvenec, slovenski mejnik

Flisar je bil prejšnji teden nepremagljiv na tekmi svetovnega pokala v Alpe d'Huezu in je uresničil veliko željo, ki jo je v sebi nosil vse od svojega prvega nastopa v krosu marca 2008, ko je bil le 53. Mariborčan je bil sicer z 8. mestom med slovenskimi presenečenji olimpijskih iger v Vancouvru, a večjo prepoznavnost so mu prinesli šele nedavna zmaga in znameniti brki, s katerimi je osvojil srca navijačev.


Se spomnite, kdaj je slovenskim alpskim smučanjem uspelo prvič zmagati v svetovnem pokalu in kdo je bil ta junak?
Ne vem najbolje, verjetno Bojan Križaj, nekje v osemdesetih.

Res je, leta 1980, sedem let pred vašim rojstvom. Tudi vi ste začeli v alpskem smučanju in se potem preusmerili v kros. Kakšna je bila ta zgodba?
Kot vsi tekmovalci v smučarskem krosu sem začel v alpskem smučanju. Razlog, da sem zamenjal disciplino, ni bil ta, da ne bi bil dovolj dober, navsezadnje sem na mladinskem svetovnem prvenstvu v smuku in superveleslalomu osvojil 6. in 8. mesto. Bil sem v reprezentanci za hitre discipline, vendar mi način dela Smučarske zveze ni ustrezal. Zdelo se mi je, da lahko iztržim več v krosu. To je bila tvegana poteza, s katero sem šokiral smučarsko zvezo, ampak vse kaže, da sem se pametno odločil.

Kdaj ste prvič tekmovali v krosu?

Ob koncu sezone 2007/08. Najprej sem se še iskal, tekmoval v snežnem žlebu, bil državni prvak v slope stylu, nato pa sem šel prvič na tekmo v krosu. Mislil sem, da bom "raztural", a sem bil na prvi tekmi 70., na drugi 75. (v resnici je bil 53. in 64., op. a.). Opa, sem si rekel, to pa ni tako enostavno. Vse skupaj se mi je še bolj 'dopadlo', dobil sem motiv in si rekel: tu moram nekoč zmagati.

Po zmagi v Alpe d'Huezu ste zelo pohvalili svojega serviserja. Kakšno vlogo igrajo smuči oziroma serviser?
Veliko! Ko se prebiješ v izločilne boje, te čakajo štiri vožnje. Dovoljena sta le dva para smuči. Moj serviser Slavo Mulej mora biti ves čas na štartu in urejati smuči. Eno vožnjo imaš en par, naslednjo vožnjo drugega.

Ob spremljanju tekme v Alpe d'Huezu smo dobili občutek, da je to izjemno nevaren šport, saj je ob vsaki vožnji kdo obležal poškodovan ...
Res je, ljudje se pri tem športu 'lomijo'. Na tej tekmi smo imeli zlomljena vretenca, rebra, križne vezi ... Ko so na progi štirje, se lahko s kom zapleteš. Na skoku ni pravega nadzora, lahko te katapultira. Če nočeš biti poškodovan, moraš biti pač najhitrejši na štartu in potem prvi na progi. Naj se drugi lomijo.

Kako trenirate poleti, kadar niste na snegu?
S kolesom 4-cross, vsako leto grem v Osijek na Panonian Challenge. Ukvarjam se z dirt jumpom, to so skoki s kolesom, izvajanje trikov ... Preizkusil sem se tudi v motokrosu, včasih dirkamo s prijatelji. Svojega motorja sicer nimam.

Se v cilju tekmovalci kdaj sporečete in drug drugemu očitate, kako je smučal?
Načeloma ne delamo med sabo svinjarij. Če kdo kaj naredi narobe, se opraviči. Vsi rečemo: "Whaterever happens on the mountains, stays on the mountains" (kar se zgodi v gorah, tam tudi ostane).

Kakšno denarno nagrado ste dobili za zmago?
3.600 evrov. Ni prav veliko.

Že nekajkrat ste opozorili, da vam Smučarska zveza Slovenije ne omogoča dobrih razmer za trening. Se bo zdaj kaj spremenilo?
Upam, da bo več razumevanja. Nočem se več razburjati, zdi se mi neumno, da se delam norca sam iz sebe. Ne mislim opravljati Sizifovega dela. Najbolj se dokažem, če zmagujem. Še dobro, da imam svoje pokrovitelje, poleg tega sem zaposlen v športni enoti Slovenske vojske.

Pozornost vzbujate tudi s svojimi brki. Kako ste dobili to idejo?
To je bila spet taktično zrela odločitev (smeh). Lani smo si brke za šalo pustili rasti. Potem je nastala prava revolucija brkov in so mi nekako prirasli k duši, tako da si jih nočem odstraniti. Ljudem 'se dopade', saj je to nekaj novega. S seboj imam vosek, glavnik in imam vedno svoj stil. Gre za prave priprave, kar se tiče striženja, miljenja, sušenja. Veliko dela imam s tem, ampak nimam nobenega frizerja. Sam sem največji strokovnjak!

To bi bila lahko tudi tržna niša, ki bi pritegnila nove pokrovitelje. Če bi v Sočiju osvojili olimpijsko medaljo, bi bili zelo zanimivi za medije. Ste razmišljali o tem?

Tudi to imamo v mislih, vendar ne smemo prehitevati. Sem pa že dobil sponzorski vosek, iz Amerike. Naročil sem še enega za kolega iz Avstralije, ki tudi tekmuje v krosu. Zdi se, da bo nastala prava epidemija.

V ponedeljek ste imeli sprejem v Mariboru. Kako je bilo?

Super. Zbralo se je veliko prijateljev. Lepo je videti, da se ljudje veselijo s tabo. Imeli smo se 'fajn', pojedli veliko torto in popili nekaj vina.

Mislil sem, da bom "raztural", a sem bil na prvi tekmi 70., na drugi 75. Opa, sem si rekel, to pa ni tako enostavno. Vse skupaj se mi je še bolj 'dopadlo', dobil sem motiv in si rekel: tu moram nekoč zmagati.

V Mariboru pripravili sprejem za Flisarja
Flisarjev prvenec, slovenski mejnik