Drugič v desetih dneh je Peter Prevc veliki uspeh na avstrijskih tleh slavil z množico slovenskih navijačev. Po osvojeni novoletni turneji v Bischofshofnu je na Kulmu postal še svetovni prvak. Foto: EPA
Drugič v desetih dneh je Peter Prevc veliki uspeh na avstrijskih tleh slavil z množico slovenskih navijačev. Po osvojeni novoletni turneji v Bischofshofnu je na Kulmu postal še svetovni prvak. Foto: EPA
Peter Prevc
Pogled ob poletu Prevca na 25.000 navijačev, med katerimi je bilo tudi nekaj tisoč Slovencev. Foto: Reuters
Janus zelo zadovoljen z nastopi na Kulmu
Avstrijski navijači in "Goldi" navdušeni nad Prevcem

Kulmska velikanka je sicer že predtem prinesla slovenskim skokom kar nekaj uspehov. Tudi Urban Franc je leta 1996 do brona na svetovnem prvenstvu v poletih prišel pod hribom Kulmkogel, kjer je bil sicer doslej trikrat popravljen svetovni rekord, a nazadnje pred 30 leti (Andreas Felder 191 m). Sicer je bil na Kulmu postavljen ženski svetovni rekord, ko je leta 2003 Daniela Iraschko Stolz kot edina skakalka doslej zmogla 200 m. Primož Peterka je na Kulmu leta 1997 kot prvi Slovenec preletel tedaj magično mejo 200 m (203 m) in takrat tu slavil ter zasedel še tretje mesto. Kar dvakrat se je na najvišjo stopničko svetovnega pokala tukaj zavihtel Robert Kranjec, ki je bil enkrat tudi drugi.

Peter Prevc tudi rekorder Kulma
Drugi je bil pred dvema letoma na Kulmu Prevc, naslednji dan pa je nato slavil svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Lani je tretje mesto na novi letalnici zasedel Jurij Tepeš. Na prenovljeni velikanki je najprej Tepeš popravil rekord stare (220 m) zatem je meter dlje zmogel še Kranjec (221 m), a najdaljši je bil na koncu Severin Freund (237,5 m). Nemec je bil rekorder do letošnjega svetovnega prvenstva, ko ga je najprej z 240,5 m preskočil zimzeleni Noriaki Kasai, ki so ga tudi tu – kot na vseh prizoriščih tekem najvišjega skakalnega ranga – navijači z enakim navdušenjem pozdravljali in spodbujali kot domače ljubljence, za njim pa je dvakrat rekord do zdajšnjih 244 m popravil še Prevc.

Tekmi skupaj spremljalo 57.000 obiskovalcev
Na Kulmu so petič gostili svetovno prvenstvo v poletih, prvič na lani popolnoma prenovljeni velikanki, ki se zdaj z dolžino poletov lahko primerja z največjima letalnicama v Vikersundu in Planici. Če na Norveškem razpoloženje ni primerljivo z zibelko slovenskih poletov, pa je v Avstriji ozračje podobno planiškemu, čeprav je planiški spektakel res nekaj posebnega, saj gre vendarle za finale svetovnega pokala in konec sezone. Poleti na kulmski velikanki so eden izmed vrhuncev sezone pri severnih sosedih, kjer vsakoletnih odmevnih dogodkov v zimskih športih ne manjka. Tri oziroma štiri dni je ob samem tekmovanju dobro poskrbljeno tudi za zabavo.

Obisk svetovnega prvenstva je bil kljub obilnemu sneženju in nizkim temperaturam odličen. Med pobeljenima vasicama Tauplitz in Bad Mitterndorf na severozahodu avstrijske Štajerske se je v petek, ko sta bili na sporedu prvi dve seriji posamičnih tekem, zbralo 11.000 gledalcev, na sobotnem vrhuncu kar 25.000 skakalnih navdušencev, ki so v izteku lahko pozdravili novega letalnega kralja Petra Prevca, v nedeljo pa je moštveno preizkušnjo gledalo 21.000 ljubiteljev skokov.

V soboto ogromno slovenskih navijačev
Avstrijski navijači vsako leto na Kulmu ustvarijo odlično razpoloženje. Tudi letos je bilo morje rdeče-belih zastav, med katerimi so prednjačile tiste z napisom avstrijskega pivovarskega mogotca, med njimi pa – predvsem v soboto – je bilo tudi ogromno slovenskih. Nekaj tisoč slovenskih navijačev je bilo izjemno glasnih, z navdušenjem so pozdravili vse slovenske skakalce in glasno proslavili Prevčevo zmago, piko na i odlični spodbudi pa so postavili z glasnim petjem himne, ko je Peter dejal, da "ga je ob tem kar zmrazilo in da so mu šle vse kocine pokonci".

Velikokrat se govori, koliko alkohola se popije v dolini pod Poncami, kjer poteka vsakoletna največja športna prireditev v Sloveniji. Res je, da dogajanje v Planici vsako leto spremlja bučna zabava in marsikatero soboto nekateri označijo za največje pijančevanje v državi. Res je, da na planiško soboto za marsikoga skoki niso v ospredju, in dekleta, ki merijo stopnjo alkohola, na prostoru, kjer poteka spremljevalna zabava, malokrat namerijo 0,0. Toda zdi se, da je kulmska prireditev glede na videno še hujša.

Manj tujcev kot v Planici
Številni – mnogi se pripeljejo z vlakom, ki obiskovalce pusti le nekaj minut hoje od prizorišča – se hitro po koncu tekme preselijo v bližnje leseno poslopje, kjer je šank in igra glasna glasba, sicer pa prostor najbolj spominja na kmetijski objekt. Vsak večer je živahno tudi v bližnjih krajih. Številno obiskovalci omagajo že pred prvimi poleti, bodisi zaradi napornega prejšnjega večera oziroma noči bodisi zaradi prezgodnjega začetka rajanja. Najvztrajnejši pa ob koncu tekmovanja, ko že pade mrak, bolj kot na navdušene športne navijače spominjajo na prizore iz filmov o zombijih.

Planica tudi v tujini veliko velja in pod Ponce pride ogromno tujih navijačev. Štafeto so nekoč ob uspehih Adama Malyzsa nosili Poljaki, zelo razigrani pa so vsako leto tudi Norvežani, ki imajo slovensko letalnico celo raje od svoje. Letos so bili na Kulmu zelo glasni in živahni Slovenci, ki so slavili Prevca, sicer pa ni bilo opaziti toliko tujcev kot pod Poncami in je to bolj vseavstrijska veselica. Že v Bischofshofnu si Avstrijci na koncu novoletne turneje z zabavo dajo duška, vse pa se stopnjuje na Kulmu, kjer omejitev ni. Tako pri zabavi, razgrajanju in tudi pri alkoholu.

Nesrečni padec Lukasa Müllerja
Samo tekmovanje je bilo izvrstno, ima pa žal letošnji Kulm tudi nesrečno zgodbo. Avstrijski skakalec Lukas Müller, ki je padel na preizkusu letalnice v sredo, ima poškodovano hrbtenico. Operacijo je sicer dobro prestal, brez zapletov, a je ohromljen in ne čuti nog. Za zdaj popolne prognoze zdravniki še ne morejo dati, bo pa nesrečni Müller ostal na oskrbi v bolnišnici v Gradcu.

S Kulma

Janus zelo zadovoljen z nastopi na Kulmu
Avstrijski navijači in "Goldi" navdušeni nad Prevcem