Sladko slavje ob uspehu kariere z izjemnimi navijači. Foto: EPA
Sladko slavje ob uspehu kariere z izjemnimi navijači. Foto: EPA
Veliko rajanje Slovencev v Bischofshofnu
Nepozabno slavje Prevca v Bischofshofnu
Slovenski navijači zmagi Prevca dali poseben pečat

Na nekoliko prenovljenem stadionu Seppa Bradla, poimenovanem po nekdanjem skakalcu, ki je prvi v Planici preletel tedaj magičnih 100 metrov, se je zbralo okoli pet tisoč Slovencev, ki so pripravili izjemno vzdušje. Bischofshofen je bil tokrat popolnoma slovenski, slovenskih zastav je bilo malo morje in verjetno celo več kot avstrijski, vzdušje pa skoraj primerljivo s tistim najboljšim, ki ga lahko da le dolina pod Poncami. Z izvrstnim nastopom pa je Prevc tudi navijačem pripravil najlepše povabilo na svetovno prvenstvo v poletih, ki bo na kulmski velikanki prihodnji konec tedna.

Navijači začutili Petrov zmagovalni utrip
"Po novem je Bischofshofen postal podružnica Planice. Odkar sem trener - in sem že dolgo tu na novoletni turneji -, česa takega še nisem videl. Ko gledaš s trenerske tribune v iztek in vidiš toliko zastav, zares misliš, da si doma. Vsi so začutili ta Petrov zmagovalni utrip in mislim, da so se mu prišli poklonit," je bil nad izjemno podporo navdušen glavni trener in najzaslužnejši za preporod slovenske reprezentance Goran Janus.

Slovenski navijači, če morda niso bili najštevilnejši, so bili pa nedvomno najglasnejši. Že v poskusni seriji je bilo izjemno glasno, ko pa je Prevc že v prvem sredinem skoku v Bischofshofnu pristal pri 138 m, je množica eksplodirala. Napetost je prek prve serije, ko je uradni napovedovalec v angleškem jeziku pozval slovenske navijače, naj "pozdravijo najboljšega skakalca na svetu" in novega sijajnega skoka Petra (139 m), le še rasla, ko pa je v finalni seriji pri osmem skoku na novoletni turneji najboljši slovenski športnik zadnjih let suvereno pristal pri 142,5 m in "zalepil" še telemark, se je začela prava slovenska veselica.

Po podelitvi najprej zahvala navijačem
V izteku slovite skakalnice so se Petru takoj pridružili kolegi iz reprezentance in odet v slovensko zastavo je na ramenih Roberta Kranjca ter Anžeta Laniška lahko visoko dvignil Elanove smuči in slavil z navijači, ki so prižgali tudi nekaj bakel, nekateri pa so kar preskočili ograjo in se izmuznili mimo varnostnikov, da so nekoliko bližje videli slavnostno podelitev. Ko se je po podelitvi, med katero je dvakrat zadonela Zdravljica, ki jo je spremljalo tudi glasno petje slovenskih skakalnih navdušencev, in ognjemetu Prevcu na odru za zmagovalce pridružil uradni napovedovalec ter ga povprašal po prvih vtisih, je šampion iz Dolenje vasi najprej nagovori navijače: "Hvala, da ste prišli."

Tudi preostali slovenski skakalci so bili navdušeni nad veliko podporo "Res je veliko slovenskih navijačev. Mislim, da jih je celo več kot avstrijskih. Se pa ne čudim temu, saj je Bischofshofen blizu," je dejal drugi mož slovenske reprezentance Domen Prevc, ki je uspeh dopolnil s šestim mestom, o bratu pa je le dejal: "Zelo sem vesel. Vesel sem zanj. Upam, da bom kdaj ponovil tak uspeh in bom tako dober kot on."

Peter je vse povedal na skakalnici
V finalu sta nastopila še dva. Lanišek, ki je ponosno s Kranjcem nosil na ramenih Petra, je bil 20. "O Petru ni treba izgubljati besed. Skače odlično, v glavi ima vse "poštimano" in vsa čast mu," je dejal Lanišek in dodal: "Presenečen sem, da je toliko slovenskih navijačev prišlo v Bischofshofen. Po drugi strani pa hvalabogu. Peter je najboljši na turneji, bil je suveren, zasluženo je zmagal in zasluži si tako podporo. Prejšnja leta so bili samo Avstrijci v ospredju. Super, da so zdaj Slovenci."

Po slabših nastopih na turneji je vmes na trening v Planico skočil Jurij Tepeš, ki je v Bischofshofnu že pokazal napredek, kar je izjemno pomembno, saj so zdaj na vrsti večje naprave, ki mu bolj ustrezajo, bliža pa se še en vrhunec sezone, saj je že čez dober teden na sporedu svetovno prvenstvo v poletih na Kulmu. "Vzdušje je neverjetno. Toliko Slovencev je prišlo podpirat Petra. Odlično navijajo in lepo je videti, da tako majhna država tako podpira neki šport. Vesel sem in počaščen, da sem del tega," je bil nasmejan Jurij, ki je o Petru na kratko dodal: "Nimam kaj reči. Peter je na skakalnici vse povedal (smeh)."

Iz Bischofshofna

Veliko rajanje Slovencev v Bischofshofnu
Nepozabno slavje Prevca v Bischofshofnu
Slovenski navijači zmagi Prevca dali poseben pečat