Simon Eder in Lisa Hauser sta dobila tekmo mešanih dvojic. Foto: Reuters
Simon Eder in Lisa Hauser sta dobila tekmo mešanih dvojic. Foto: Reuters

Slovenijo sta zastopala Teja Gregorin in Klemen Bauer. Na štartu je bilo 25 reprezentanc. Tekmo so odprla dekleta. Gregorinova je začela hitro in se do prvega strelskega postanka pomaknila v prvo polovico, nato pa je nekoliko zaostala in nadaljevala na 15. mestu, 23,9 sekunde za Kazahstanko Galino Višnjevsko.

Gregorinova se je izognila kazenskemu krogu
Na tem mestu je tudi predala, Bauer pa je na pot krenil 24,1 sekunde za kazahstansko reprezentanco, ki je bila poravnana z nemško. V nadaljevanju je na prvi strelski postanek zopet prišla velika skupina reprezentanc. Najhitreje je s streliščem opravil Američan Lowell Bailey. Bauer je nadaljeval z eno popravo, zdaj na 12. mestu, 21,7 sekunde za Američani. Po polovici tekme so vodilo Avstrijci pred Kazahstanci in Čehi. Bauer je stoje popravljal dvakrat in predal na 11. mestu, 30,7 sekunde za tem, ko je na pot krenila Avstrijka Lisa Theresa Hauser iz Avstrije, ki si je po prvem streljanju nabrala slabih 15 sekund naskoka pred tekmicami. Gregorinova je odlično tudi drugič opravila svojo nalogo leže in Slovenijo pomaknila na 9. mesto, 35,9 za vodilno reprezentanco. Hauserjeva je stoje sicer dvakrat popravljala, a reprezentančnemu kolegu kljub temu predala na prvem mestu. Gregorinovi v drugo stoje ni uspelo ponoviti dosežka izpred nekaj minut, saj je drugi in tretji strel zgrešila, vendar se s tremi popravami k sreči izognila kazenskemu krogu.

Bauerju ni uspelo uloviti in prehiteti tekmecev
Bauer je predala na 14. mestu. Ta je na pot krenil 1:04,3 za Avstrijcem Simonom Ederjem, ki je tekel sam v ospredju in po streljanju leže nadaljeval brez poprave. Preostale reprezentance so zaostajale že več kot 20 sekund. Na drugo se je prebila Francija. Slovenija je nazadovala, saj je Bauer drugi, tretji in četrti strel poslal mimo, vendar se je tudi on izognil kazenskemu krogu. Nadaljeval je na 15. mesto, zdaj 1:29,2 minute za Avstrijo. Eder je rutinirano opravil svoje delo tudi stoje in tekmo odločil še pred ciljem. Zato pa se je obetal ogorčen boj za preostali dve mesti na odru za zmagovalce. Bauer je moral stoje popravljati še dvakrat in nadaljeval na 18. mestu, a do 15. mesta so ga ločile zgolj tri sekunde. Za drugo mesto sta se na ciljni ravnini na koncu udarili Bailey in Nemec Roman Rees. Več moči je imel Američan.

Četrti so bili Francozi (Jean-Guillaume Beatrix/Anaïs Chevalier), Slovenija pa je končala na 18. mestu, 1:57,2 minute za severno sosedo. Bauerju na koncu na žalost ni uspelo poloviti in prehiteti nekaterih tekmecev pred njim.

Zmaga Francozov na mešani štafeti
Za slovo od Kontiolahtija so se biatlonci pomerili še v mešanih štafetah. Zmagali so bili Francozi Marie Dorin-Habert, Anais Bescond, Simon Desthieux in Quentin Fillon Maitlet, ki so za 11 sekund prehiteli Nemce in za 27 Ukrajince. Anja Eržen, Urška Poje, Miha Dovžan in Rok Tršan so bili 17.

Francozi so vodili od štarta do cilja, pa čeprav je v zadnji predaji Fillon Maillet ponudil Benediktu Dollu priložnost za prvo mesto, saj je na prvem streljanju popravljal en strel, na drugem pa dva in imel še težavo pri polnjenju dodatnih nabojev. A Nemec je za njim ponavljal vse, do težav pri polnjenju, zato je razliko sicer zmanjšal, prvo mesto pa je zanj ostalo nedosegljivo.

Dva kazenska kroga za Dovžana
V slovenski vrsti sta dobro začeli Anja Eržen in mladinka Urška Poje, ki sta predali na 13. oziroma 12. mestu, možnosti za boj ekipe okrog 10. mesta pa je nato zapravil Miha Dovžan, ki je po dveh kazenskih krogih nazadoval na 17. mesto, ki ga po solidni predstavi in kljub 10 zadetim tarčam v 10 poskusih Rok Tršan ni izboljšal.

Gledalci na Finskem so sicer videli dvojni program. Prvo tekmo mešanih parov sta dobila Avstrijca Lisa Theresa Hauser in Simon Eder pred Američanoma in Nemcema. Slovenija s Tejo Gregorin in Klemnom Bauerjem je bila skromna 18.

Konec sezone naslednji teden
Biatlonci bodo sezono 2016/17 sklenili prihodnji teden v Oslu, junaka sezone pa sta že znana, saj je po šesti zmagi Francoza Martina Fourcada v skupnem seštevku svetovnega pokala znana tudi zmagovalka svetovnega pokala v ženski. Naziv si je v soboto priborila Nemka Laura Dahlmeier.

Biatlon, Kontiolahti

Mešana ekipna tekma (6 + 7,5 km):  *   
 1. AVSTRIJA             31:35,1 (0+5) 
    Hauser/Eder                        
 2. ZDA                    +32,8 (0+5) 
    Dunklee/Bailey                     
 3. NEMČIJA                 33,3 (0+6) 
    Dahlmeier/Rees                     
 4. FRANCIJA                36,5 (0+8) 
 5. KAZAHSTAN               47,8 (0+7) 
 6. ČEŠKA                   51,1 (0+8) 
...                                    
18. SLOVENIJA             1:57,2 (0+12)
    Gregorin/Bauer                     
                                       
      * - zgrešeni streli+poprave

Mešana štafeta, 2x6 + 2x7,5 km:    *   
 1. FRANCIJA           1:11:34,5 (0+9) 
 Dorin H./Bescond/Desthieux/Fillon M.  
 2. NEMČIJA                +11,0 (0+10)
 Horchler/Hammerschmidt/Doll/Peiffer   
 3. UKRAJINA                27,1 (0+6) 
 Varvinec/Abramova/Semenov/Pidručni    
 4. RUSIJA                  47,8 (0+10)
 5. NORVEŠKA              1:15,0 (3+8) 
 6. ČEŠKA                 1:22,4 (2+13)
...                                    
17. SLOVENIJA             4:12,0 (2+7) 
    Eržen/Poje/Dovžan/Tršan            
                                       
      * - zgrešeni streli+poprave