Napočil je čas za zimske športe, ki jih boste lahko na TV Slovenija, Valu 202 in MMC-ju spremljali vse tja do konca marca. Foto: BoBo
Napočil je čas za zimske športe, ki jih boste lahko na TV Slovenija, Valu 202 in MMC-ju spremljali vse tja do konca marca. Foto: BoBo

nom, nordijci pa bodo na prve tekme počakali še dober mesec.

Poročevalci s tekem v klasičnem smučanju in biatlonu so se v tem tednu že 36. zbrali na svojem Forumu Nordicumu na Poljskem.

Szklarska Poreba se je spremljevalcem tekaškega dela programa v nordijskem smučanju predstavila pred tremi leti, ko so tu pripravili prvo tekmo za točke svetovnega pokala. Že tedaj so prireditelji iz Spodnje Šlezije presenetili s tem, da je tu doma poljski tek na smučeh, saj smo vse nordijske discipline največkrat povezali z Zakopanami. V deželi, ki ima take skakalne ase, kot sta Adam Malysz ali Kamil Stoch, pa nas je v Szklarski Porebi tudi tokrat vse pričakalo v znamenju teka na smučeh. Takoj nas je spomin ponesel v zadnjo olimpijsko zimo, ko je Vesna Fabjan prav tu morala potrditi olimpijsko vozovnico. V razmerah, ki so na progi ponujale več peska kot snega, je na srečo Besničanki tudi uspelo in slaba dva tedna pozneje je bila pod Kavkazom bronasta.

Druženje poročevalcev iz nordijskih smučarskih disciplin in biatlona se je začelo v osemdesetih prejšnjega stoletja pod Dachsteinom. Ramsau je doslej tudi največkrat gostil nekakšen debatni krožek, ki pa se najmanj že dve, tri leta srečuje z drugačnimi pogledi na svet, kot so bili v časih nastanka. Lani, denimo, se je kot rešitev po odpovedi Dobbiaca v zadnjem trenutku našel Willingen, Szklarska Poreba pa je navkljub izjemnim dosežkom poljskih zimskih športnikov šele tokrat kot prvo poljsko prizorišče organiziralo to druženje. Država s kar 40 milijoni prebivalcev in posledično nekaj manj TV gledalcev, je ob Nemčiji najbolj pomemben kazalnik spremljanja zimskih športnih dogodkov na televizijskih zaslonih.

Za nameček so tokrat prihod odpovedali predstavniki Mednarodne biatlonske zveze, ki po daljšem obdobju pred zimo niso predstavili svojih pogledov na razvoj discipline, ki pred zaslone privabi največ gledalcev med vsemi. Skoki so prehiteli alpsko smučanje, so nam hiteli pripovedovati najodgovornejši za skakalni šport pri Mednarodni smučarski zvezi, ki je bila na jugovzhodu Poljske z vsemi močmi, na čelu z neutrudnim predsednikom Gian-Francom Kasperjem. Morda bodo naslednji petek na alpskem forumu iz torb potegnili druge podatke. Vse je namreč podrejeno prodaji TV-pravic in zelo kmalu se javne televizije lahko znajdejo v precej neugodnem položaju v boju za športne dogodke s komercialnimi postajami. Predvsem pa v ospredje silijo plačljive televizije in družbena omrežja.

Ob vsem je zanimivo, da je Szklarska Poreba izgubila svoji tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku. In to čeprav v smučini še naprej vztraja Justina Kowalczyk. Poljaki niso sledili navodilom šefov iz Švice. Oba šprinta bosta zdaj na novih progah pri nas v Planici. Prireditelji pa bodo tako le kakšen teden po odprtju nordijskega centra Pod Poncami že opravljali sprejemni izpit. Brez dobrega, da ne rečem izjemnega delovanja naših športnih zanesenjakov v tekaškem delu programa v sezoni, tudi velikih možnosti za svetovno prvenstvo v Planici ne bo. Znova se bo odločalo že junija v Cancunu, radi pa rečemo, da v tretje gre rado. Nasproti bosta Oberstdorf in Trondheim.