Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 27 glasov Ocenite to novico!
Ilka Štuhec
Za Ilko Štuhec veliko oddiha ne bo. Že prihodnji konec tedna se vrača v Švico, kjer bodo tri tekme v Crans Montani. Sledi pot v Južno Korejo in nato na finale sezone v ZDA. Foto: Reuters
VIDEO
Štuhčeva zelo zadovoljna...
VIDEO
Zlata Ilkina vožnja na sm...
VIDEO
Slalomski nastop Ilke Štuhec
VIDEO
Štuhčeva in Vonnova med r...

Dodaj v

Ilki Štuhec se je odvalila gora od srca

Intervju Aleša Smrekarja s slovensko junakinjo St. Moritza
17. februar 2017 ob 11:08
St. Moritz - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Ilka Štuhec je po napornem svetovnem prvenstvu in osvojeni zlati medalji zbrala misli ter uprla pogled v nadaljevanju sezone. "Zdaj bi imela rada malce miru," je povedala pred vrnitvijo domov.

Z njo se je po čustvenem vrtiljaku, ki je najboljšo Slovenko spremljal od uvodnega superveleslaloma prek odstopa v kombinaciji in velikega trenutka v smuku, pogovarjal novinar Vala 202 Aleš Smrekar.

Sprejem za Ilko Štuhec bo v nedeljo ob 17. uri na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.


Svetovno prvenstvo je končano. Za vas seveda najuspešneje v karieri. V tretje gre rado, na tretjem svetovnem prvenstvu, v tretji disciplini do zlate kolajne in to v kraljevski disciplini. Ko ste prihajali sem, kakšno je bilo vaše notranje občutje in kakšno je zdaj, ko se z dragocenim tovorom vračate v Slovenijo?

Moj cilj je bil, da sem pripravljena odsmučati kot znam, odpeljati najbolje možno. Ko se zdaj vračam domov z medaljo, so občutki še boljši. V prvih dveh disciplinah se je zgodilo, kar se je zgodilo. Napake se dogajajo, bog pomagaj. Z medaljo je vse skupaj dobilo težo. Dejstvo je, da sem vedela, da sem to sposobna narediti in me zelo veseli, da to tudi sem.

Ste pa verjetno spoznali, da ko pridete na veliko tekmovanje v vlogi prve favoritinje, je vse skupaj popolnoma drugače, kot če pridete, kot ste prihajali do zdaj?
Ja, je drugače. Sama sem se skušala pripravljati kot na vsako drugo tekmo, vendar na koncu sem si priznala, to je bilo tik pred smukom, da je res drugače. Tekma je drugačna, organizacija ... Res je na koncu najvažneje, kdo je prvi v cilju, vse dogajanje okoli pa da neko posebno težo. Ni bilo lahko.

Če ste z zmagami v tej izjemni sezoni naredili univerzo alpskega smučanja, je ta zlata medalja v St. Moritzu doktorat?
Ne bi vedela. Imamo še nekaj odprtih front do konca sezone. Daleč od tega, da bi rekla, zdaj je to to. Že naslednji konec tedna gre dalje in čakajo me zelo naporni štirje tedni z lepim krogom okrog sveta. Končni račun bomo delali v Aspnu, takrat bomo videli, ali je bil to doktorat ali ne.

Ko vrtite film v St. Moritzu nazaj, kdaj je bilo najtežje?
Po superveleslalomu. Tam sem pričakovala več. Napaka, ki sem jo naredila, me je stala veliko časa. Po tem sem se morala pobrati, sestaviti in na novo pripraviti. Smuk za kombinacijo sicer ni bil idealen, a je bila dobra lekcija, da vidim, katere stvari moram še popraviti. Slalom kot slalom ... Na štartu smuka ni bilo najlažje, ampak po njem se mi je od srca odvalila gora, ne le kamen.

Koliko časa pri vas traja, da predelate razočaranje? Recimo, če je bilo najtežje po superveleslalomu, kdaj ste potem prišli na zeleno vejo?
Čim prej to storiš, tem boljše. Malo je odvisno, koliko tega je šlo narobe. Ali je šlo samo za napako, pa je bilo vse ostalo v redu ali je bilo čisto vse zanič. V tistem dnevu je fino, da zadevo predelaš in poskušaš najti nekaj pozitivnega. Pogledaš video, zapreš računalnik in rečeš hvala lepa, jutri je nov dan in vse gre znova.

Kaj vam takrat najbolj pomaga, pogovor ali da predelate vse v sebi?
Največ je res na meni. Kaj se dogaja, kaj si jaz predstavljam, kaj sem si sploh zamislila. Pomaga tudi pogovor s psihologinjo. Sem zelo čustvena oseba in se tudi zjočem. Na progi sem sama in na koncu moram to sama premleti.

Je bilo po zlati medalji veliko solz?
O, ja, ogromno, ampak hvala bogu veselih.

Je bilo tisto, kar ste čutili po tej zlati kolajni, po tej vožnji, ko se vam je odvalil Everest od srca, to, česar še nikoli v življenju niste čutili?
Bili so kar primerljivi z občutki prve zmage v Lake Louisu, ker je bilo nekaj novega, nekaj velikega. Dobro, tisto je bilo malo večje presenečenje kot zmaga v St. Moritzu. To tukaj je bila češnja na vrhu smetane.

Ste v položaju, da kot prvi v zgodovini slovenskega smučanja na koncu sezone osvojite mali kristalni v smuku. Zanima pa me nekaj drugega. Kako si boste dali duška v teh parih prostih dnevih oziroma urah, ki vas čakajo v naslednjih dneh? Kaj vas bo najbolj sprostilo?
Mislim, da se bom doma notri zaprla in se družila z nečakinjo. To bo to. (smeh) Ostala bom v ritmu priprav za tekmovanja. Vseeno se bom skušala čim bolj spočiti, tudi kaka prijateljica bo prišla na obisk. Ne bom se pretirano izpostavljala, ker bi rada imela malo miru.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
designprologo
# 17.02.2017 ob 11:35
Ilka ni Iljka, je pa Štajerka in članica SK Branik!

Oooo, Ljubljančani, kakšna vzvišenost.
Sicer pa odpeljite se v Mb...saj je slaba ura vožnje po AC....
Če ste takšni navijači kot pišete, to ne bo problem.
stewie
# 17.02.2017 ob 11:49
Palpatine
# 17.02.2017 ob 11:26
Moram okrcati Iljko Štuhec, ker se ni odločila za sprejem Prestolnici.


Jaz pa tvoje poznavanje pravopisa.
krosnjar
# 17.02.2017 ob 12:18
Zakaj bi sploh dajala v dobrodelne namene? Ko sta se z mamo komaj prebijali finančno, ko je mama že skoraj hišo prodala, da je Ilka lahko smucala, ko je šla skozi kalvarijo poškodb, ki so nastale ob trenerjih SZS jo nihče ni povohal. Sedaj, ko bo dolgove lahko pokrila pa naj daje dobrodelnim organizacijam? Rdečemu križu najbrž. Musarjeva? Država mora skrbeti za reveže. Saj nam pobere dovolj davkov.
designprologo
# 17.02.2017 ob 11:16
Sprejem za svetovno prvakinjo v smuku bo na Trgu Leona Štuklja, v nedeljo 19.2. ob 17h!

Čestitke!
Celjan27
# 17.02.2017 ob 11:51
Slovenija je tako majhna, da je čisto vseeno kje bo sprejem.

Pravi navijači bodo prišli tudi iz KP ali NM do MB, ne vem zakaj slaba volja.

Rokometaši so imeli sprejem v LJ, ker je Zoki organiziral...za Ilko pa (verjetno) Branik. Kaj je s tem narobe?
joy
# 17.02.2017 ob 11:38
Ze po branju intervjuja- besedah vidis, obcutis preprostost dekleta. Ilka, ostani taka kot si. Res upam, da je pred njo se ogromno uspehov.
Nadja92
# 17.02.2017 ob 11:16
Mi gre še vedno kar malo na jok in z veseljem bom spremljala preostanek te sezone.
vaza
# 17.02.2017 ob 12:08
Super, ekipa RTV!
Ilka na zgornjem posnetku pakira, nosi težke torbe in smučke, kup dedcev pa stoji okrog nje in jo gleda.
davide
# 17.02.2017 ob 11:41
Spočij se Ilka, prihodnji vikend pa po kombinacijski globus!
fanica28
# 17.02.2017 ob 11:37
Ilka, fajn sem vesela da si zdržala vse te pritiske s strani novinarjev in pokazala kaka carica si
Že nekajkrat sem si pogledali posnetek tvojega smuka in jokala poleg od veselja
Ti se lepo odpocij, potem pa po nove stopničke, ostani zdrava!
Srecno!
passionfruit
# 17.02.2017 ob 12:42
Se strinjam s krosnjarjem!
Drugače pa Celjan27, zakaj je potrebno poljuvati po drugi smučarki? S tem dobrodelnost Ilke ni nič večja kot sicer, le svoji pojavi škodiš s tem. Ti res misliš, da Tina ni dala centa v času svoje kariere v dobrodelne namene? Motiš se. Sicer je pa Ilka na Zlati lisici donirala 1000€ društvu UP-orniki, denar je dobila od nekega podjetja. Mimogrede, do 31.1. je zaslužila v sezoni 2017 253.364,00 CHF. Pošteno zasluženo, z njenim delom in verjamem, da bo še po naslovu prvakinje in z MKG poplačano vse za nazaj in za naprej.
jakosol
# 17.02.2017 ob 13:26
Dajmo, novinarji! Do konca jo izcuzat s tem vašimi neumnimi vprašanji o občutkih. Punca ima še en mesec sezone, kjer lahko nabere še nekaj kristala. Bo po koncu sezone dovolj časa za vaše ''občutke''.
samy joe
# 17.02.2017 ob 13:28
Luštna, prijetna punca. Ji privoščim.
as_kgarnett
# 17.02.2017 ob 13:24
Ilka si je zaslužila ZLATO v smuku in upam, da bo še imela priložnosti za zmage v prihodnjih sezonah, da ne bo kje muha enodnevnica, jaz jo obožujem,ker je vedno nasmejana in pozitivna oseba, za dober zaključek sezone ji manjka samo še mali globus v smuku in top3 skupno.
miki331
# 17.02.2017 ob 16:53
Jp vse super športnike naši senzionalistični novinarji razdrgajo Tina se jim ni pustila in so iz nje naredili avšo. Ilka sedaj spoznava kaj to pomeni in tudi sama se bo morala postaviti zase.
DvcHD
# 17.02.2017 ob 12:43
Ona bi rada imela mir , vi ji boste pa spet težil z butastim sprejemom.Sprejemi so na konc sezone , marca.
borut-blas
# 17.02.2017 ob 16:02
upam da se nikoli več ne poškoduje, naj ne pretirava ....
drugače pa moram priznati. da nikoli nisem verjel da je sposobna skocentrirano odpeljati eno vožnjo, kaj šele celo sezono
počasi je dpzorela in upam in privoščim iz vsega srca da ji uspeva tako še naprej
outsid3
# 17.02.2017 ob 12:33
V Ljubljani bi jo gledališki navijači prišli nemo gledat. Župan Balkanovič bi ji podal roko in se poslikal češ...kako sem zaslužen za njen uspeh. Po 10 minutah bi se odšlo proti domu. Zato se je verjetno odločila za sprejem v Mariboru.
luckyss
# 17.02.2017 ob 16:26
Verjamem, da ji je sedaj precej lažje, saj se zaveda slovenceljstva pri navijačih...
Če ne bi bilo medalje, bi bila najbolj popljuvana smučarka takoj za Tino Maze...
Težko je biti športnik v Sloveniji, je pa politikom toliko lažje, tam slovenske ovce navijajo brezpogojno in ne glede na rezultate...
noprou
# 17.02.2017 ob 12:38
carica
Lesinar
# 17.02.2017 ob 11:21
Ilka, kakšni so občutki? P.B.
Damoklej
# 17.02.2017 ob 19:16
Ali boste prenašali Ilkin sprejem v Mariboru?
erny1
# 17.02.2017 ob 13:20
@DVcHD ....Sprejem mora bit in je ok. Ampak kaj so delal lani po sezoni in še umes z Prevcem, pa ni bilo humano. Verjetno je med vrsticami mislila take vrste mir.
vinkljkugla
# 17.02.2017 ob 11:28
ena in edina slovenska snežna kraljica zadnjega obdobja.
Celjan27
# 17.02.2017 ob 11:52
Pa kapo dol Ilki, če je res namenila del denarja v dobrodelne namene...

...kakšna karakterna razlike od neke naše druge snežne kraljice oz. bankomata na smučeh.
cricka
# 17.02.2017 ob 11:24
Mislim, da bi morali sprejem narediti na Kongresnem ali pa Prešernovem trgu. Prestolnica je le prestolnica.
Palpatine
# 17.02.2017 ob 11:26
Moram okrcati Iljko Štuhec, ker se ni odločila za sprejem Prestolnici. Nenazadnje ima v Ljubljani večjo bazo privržencev, tudi organizacijske in logistične razmere so neprimerno boljše kot v MB.
Svetovno prvenstvo v alpskem s ...
link
Hiter tempo življenja hitro menja tudi športne junake
44
17. marec 2017 ob 10:29 Življenje piše številne zgodbe, žalostne, pestre, polne padcev in obratov. Ko na karieri Tine Maze in Ilke Štuhec pogledamo skozi prizmo številk, dobimo zelo podobni zgodbi.
Več novic ...
Kazalo