Ivica in Janica vsak s svojo medaljo s svetovnega prvenstva v Sankt Moritzu leta 2003. Foto: EPA
Ivica in Janica vsak s svojo medaljo s svetovnega prvenstva v Sankt Moritzu leta 2003. Foto: EPA
Brat in sestra sta si izredno blizu - tudi po Janičini upokojitvi ona brata spremlja na vsaki postaji svetovnega pokala. Foto: EPA
Kostelića veljata v svetovnem pokalu za svojevrsten fenomen. Foto: EPA

centru Branimir so sinoči premierno prikazali dokumentarni film Gnothi Seauton o "čudežnih" bratu in sestri Kostelić, ki ga je režiser Bruno Kovačević snemal kar 23 let.

Ker Ivica in Janica Kostelić na Hrvaškem že leta uživata zvezdniški status, ni presenetljivo, da je bila dvorana polna zvenečih imen in pomembnežev s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem na čelu, film pa si je ogledalo 500 povabljencev.

Na premiero je Ivico spremljala soproga Elin, s katero sta se oktobra lani razveselila naraščaja, Janica pa je bila tokrat v malce bolj izzivalni in oprijeti obleki, kot smo je vajeni.

Med gosti sta bila tudi direktor hrvaške smučarske reprezentance Vedran Pavlek in Severina, sodeč po pisanju v hrvaških medijih pa je vse dame zasenčila plavolasa spremljevalka režiserja Kovačevića s svojim dih jemajočim dekoltejem, postavljenim na ogled v prvi vrsti balkona. Kovačević, sicer dolgoletni športni novinar in urednik, se je od soproge Zrinke ločil leta 2010.

Spoznaj samega sebe
Naslov filma Gnothi Seauton je povzet po izreku, zapisanem v Apolonovem hramu v Delfih, ki v prevodu pomeni "Spoznaj samega sebe", krilatico pa je Ante Kostelić, oče obeh smučarskih šampionov in njun neusmiljeni trener, večkrat ponavljal svojima otrokoma. Film popisuje trnovo pot, ki jo je družina Kostelić prehodila (ali, bolje rečeno, presmučala) na poti do velikih uspehov in svetovne slave.

Prve kadre je Kovačević posnel, ko je bilo Janici komaj osem let, zadnje pa po zimskih olimpijskih igrah v Sočiju lani, ko je Ivica še četrtič osvojil olimpijsko srebro, skupno pa je pospremil vseh deset olimpijskih medalj družine Kostelić, osem medalj s svetovnih prvenstev, štiri velike kristalne globuse in 56 zmag v svetovnem pokalu.

Vse seveda ni bilo samo med in mleko - trd trening je terjal svoje in tako brata kot sestro je pestilo veliko poškodb, skupaj naštejeta kar 27 operacij, (predvsem) zaradi slabega zdravstvenega stanja se je Janica, ki velja za eno najboljših smučark vseh časov, upokojila pri komaj 25 letih, medtem ko je 35-letni Ivo kljub nenehnim bolečinam napovedal, da bo prihodnjo sezono še smučal.

"Gips (Ante Kostelić, op. a.) je bil naš trener v Medveščaku, kjer sem smučal. Ko sem prišel na televizijo, me je predstavil otrokoma in mi rekel, da si želi razvijati njuno kariero in kako si predstavlja njuno kariero v naslednjih 12 letih. Ujel sem se na vabo in malo po malo je minilo 23 let," je povedal Kovačević za HRT.

Naslednja postaja: svet
Po hrvaški premieri se 93 minut dolg film odpravlja na filmske festivale po vsem svetu, Hrvati pa upajo, da bodo prihodnje leto z njim tudi konkurirali za oskarja v kategoriji najboljših dokumentarnih filmov.

Gnothi Seauton sicer ni prvi dokumentarni film o družini Kostelić, ki velja za najuspešnejšo hrvaško športno družino - leta 2002 je prav tako Kovačević posnel Dnevnik pobjednika (Dnevnik zmagovalcev), ki ga je snemal osem let, film pa je bil na Hrvaškem eden najbolj gledanih sploh.