Najmočnejše slovensko orožje bo svetovni prvak v poletih Robert Kranjec. Foto: BoBo
Najmočnejše slovensko orožje bo svetovni prvak v poletih Robert Kranjec. Foto: BoBo
Planica
Organizatorji so med zimo pripravili trikrat več snega, kot je potrebno, zato jim toplo vreme ne more "do živega". Foto: BoBo
Planica
Ker je za konec tedna napovedano lepo vreme, se pod Poncami spet obeta pravi športni praznik. Foto: BoBo
Planica
Najdaljši poleti naj bi bili med 230 in 240 metri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Planica
Prireditelji pričakujejo približno 60.000 gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
"Navodila" za obisk Planice
V torek na planiški letalnici delalo 80 delavcev

"Naredili smo vse, da bodo v Planici tudi letos tri čudovite tekme. Letalnica je zelo dobro pripravljena, tako da bo omogočala dolge in varne polete. Rad bi poudaril predvsem dve stvari; tudi letos poteka akcija Planica brez alkohola in naša želja je, da bi šlo res za pravi športni praznik, poleg tega pa je četrtek namenjen otrokom, saj želimo ljubezen do športa prenesti na najmlajše, tako da bomo skupaj z Zavarovalnico Triglav pod Ponce pripeljali več tisoč otrok," je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik organizacijskega odbora (00) Drago Bahun.

V sredo ob 18.30 ste na TVS 2 in MMC-ju vabljeni k ogledu posebne skakalne oddaje, ki bo posvečena poletom pod Poncami in finalu svetovnega pokala.
Preberite še:
Kako in kdaj v Planico?
Spremljajte Planico 2012 tudi na Facebooku!
Velikanka pripravljena za polete med 230 in 240 m
13 slovenskih orlov, ki bodo letali nad Planico

"Test" za svetovno prvenstvo leta 2017
Letošnja izvedba tekmovanja bo še posebej pod drobnogledom, saj Planica kandidira za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva leta 2017. Protikandidati so Oberstdorf, Lahti in Zakopane. Odločitev o prireditelju tekmovanja bo padla konec maja. Vse dni planiškega praznika bosta v Planici tudi ambasadorja SP-ja 2017 Petra Majdič in Franci Petek.

Proračun prireditve 1,9 milijona evrov
Proračun prireditve je letos 1,9 milijona evrov, je razkril generalni sekretar OO-ja Primož Finžgar: "Zadnja leta smo planiško prireditev vselej tudi s finančnega vidika izpeljali uspešno, tako da je za nas ključno, da vsak dan tekmovanja izpeljemo vsaj eno serijo. Če nam bo to uspelo, bomo tudi letos tekmovanje končali s pozitivnim rezultatom."

Toplo vreme ne ogroža tekmovanja
Vodja tekmovanja Jelko Gros je zagotovil, da je velikanka bratov Gorišek dobro pripravljena, saj so se priprave na finale začele že s prvim mrazom. Izdelali so namreč trikrat več snega, kot ga potrebujejo, tako da jih toplo vreme ne moti preveč. "Letos imamo novo pridobitev: na doskočišču imamo nov snežni teptalnik, opremljen z navigacijskim sistemom, ki ima natančno dodelan model skakalnice. Nekaj težav sicer še imamo, ki jih do obnove letalnice pač ne moremo odpraviti - gre za slabo zgrajen zalet. Vsaka odjuga ga premakne, tako da ga moramo ves čas popravljati," je pojasnil Gros in dodal, da s projektanti že delajo zasnovo za povečanje letalnice.

Spomladi 2013 začetek prenove letalnice
"Spomladi leta 2013 začnemo obnavljati letalnico, tako da bo že svetovni pokal 2014 na večji napravi. Projektantska skupina se je po našem nasvetu obrnila na Janeza Goriška, ki bo na podlagi izkušenj, ki jih je vlil tudi v za zdaj največjo letalnico na svetu v Vikersundu, izoblikoval krivuljo," je še dejal Gros, ki pa že letos pričakuje dolge polete: "Takšno vreme, ki je napovedano za konec tedna, je idealno za ustvarjanje termike. Tako da sam pričakujem kar nekaj poletov, dolgih med 230 in 240 metri."

Preizkus letalnice bo v sredo med 10. in 11. uro. Po naletni smučini se bo prvi spustil Jaka Rus.

SPORED FINALA V PLANICI
Sreda:
10.00 uradni preizkus letalnice

Četrtek:
9.00 uradni trening
10.00 uradni trening
11.00 kvalifikacije

Petek:
14.15 poskusna serija
15.15 posamična tekma

Sobota:
9.00 poskusna serija
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
9.00 poskusna serija
10.00 posamična tekma

"Navodila" za obisk Planice
V torek na planiški letalnici delalo 80 delavcev