Najboljši trije od leve proti desni - Roman Rabl, Takeši Suzuki in Philipp Bonadimann. Foto: EPA
Najboljši trije od leve proti desni - Roman Rabl, Takeši Suzuki in Philipp Bonadimann. Foto: EPA
Zimske paraolimpijske igre, Soči 2014, povzetek dneva
Jakič v slalomu brez uvrstitve

Jakiča, ki je imel tako, kot vsi z visokimi številkami, veliko težav na težki progi, nov nastop čaka v soboto, ko bo na sporedu še veleslalom. "S tekmo ne morem biti v celoti zadovoljen. Nastopil sem s številko 107 in poznale so se visoke temperature. Bilo je zares veliko lukenj in tudi naša taktika s konzervativnim zgornjim delom ni bila uspešna. Vstopil sem v bolj luknjast teren in po desetih vratcih je sledil odstop. Slalom je specifična disciplina in pri sedeči kategoriji je precej manj vožnje po robnikih in več oddrsavanja, kar se takoj pozna na progi," je povedal Jakič.

"V drugi vožnji so bile razmere samo še slabše. V sedeči kategoriji je končalo samo 15 od 41 na startu, to je vzorec, ki se kar naprej ponavlja. V najboljšem primeru je manj kot 50 odstotkov tistih, ki pridejo do cilja. Snežne razmere in konfiguracije prog kažejo, da vztrajanje na progah olimpijskega moškega smuka in slaloma ni bila najboljša odločitev prirediteljev,"je še dodal Jakič.

Najhitrejši Japonec Suzuki
Zlato kolajno je osvojil Japonec Takeši Suzuki. Po prvi vožnji je najbolje kazalo Dinu Sokoloviću, ki je imel pred Suzukijem na drugem mestu 1,61 prednosti, a je Hrvaški paraolimpijec v drugi vožnji odstopil. Do srebra je prismučal Avstrijec Philipp Bonadimann, do brona pa njegov rojak Roman Rabl.

Edini slovenski udeleženec iger je na paraolimpijskih igrah tekmovalni prvenec doživel v Vancouvru 2010, ko je bil 29. v slalomu, v veleslalomu pa je odstopil. Leta 2006 je bil sicer tudi že na igrah v Torinu, a je ostal brez aktivnega nastopa. Ko je že bil na prizorišču, je namreč Mednarodni paraolimpijski komite (IPC) ugotovil, da nima dovolj točk za nastop, zato je dobil priložnost le kot predtekmovalec.

Zimske paraolimpijske igre, Soči 2014, povzetek dneva
Jakič v slalomu brez uvrstitve