Peter Prevc je po prvem dolgem poletu, ko je pristal pri 228 m, navdušeno pozdravil navijače. V drugi seriji je bil še boljši, ko mu je uspel sijajen polet 238 m. Obakrat je dobil visoke ocene za slog, saj je naredil tudi lep telemark. Foto: Reuters
Peter Prevc je po prvem dolgem poletu, ko je pristal pri 228 m, navdušeno pozdravil navijače. V drugi seriji je bil še boljši, ko mu je uspel sijajen polet 238 m. Obakrat je dobil visoke ocene za slog, saj je naredil tudi lep telemark. Foto: Reuters
Robert Kranjec
Robert Kranjec je bil s svojimi poleti na Kulmu zelo zadovoljen. Tudi na ekipni tekmi je dobro opravil nalogo in škoda, da se mu v prvi seriji posamične tekme ni izšlo in je zaostal preveč, sicer bi se lahko boril za še boljšo uvrstitev od desetega mesta. Foto: EPA
Lanišek: Takega pritiska še nisem sposoben zdržati
Avstrijski navijači in "Goldi" navdušeni nad Prevcem
Kranjec tolažil Tepeša in Laniška: Do poroke bo vse dobro
Prevc v drugi seriji pristal pri 238 metrih
Izjemen polet Prevca v prvi seriji

Slovenska pričakovanja so bila visoka. Goran Janus je pred svetovnim prvenstvom kot cilja postavil dve medalji in enega je izpolnil Peter Prevc, ko je na posamični tekmi potrdil svojo letošnjo prevlado in postal svetovni prvak. Tudi drugi so dobro leteli na avstrijski velikanki in bili vsi med najboljšimi 12. Glede na prikazano je bila kolajna realna, če bi vsi malce dodali, bi bil mogoč celo boj za zlato, a le dva sta svoje delo opravila, kot je treba.

Norvežani prepričljivo najboljši
Zlati Norvežani so pokazali, kako se zmagujejo moštvene preizkušnje. Vseh osem poletov je bilo daljših od 200 metrov. Tudi Nemci na drugem mestu niso naredili veliko napak, četudi so imeli v ekipi dva nekoliko slabša tekmovalca, bronasti Avstrijci pa so imeli dva odlična, dva pa sta si privoščila napaki, a slovenski orli so jih naredili še več. Blestel je Prevc, ki je bil z naskokom najboljši posameznik tekme, a tudi to ni bilo dovolj za šesto ekipno medaljo na velikih tekmovanjih (dve - svetovno prvenstvo, ena - svetovno prvenstvo v poletih, dve - olimpijske igre, ena še pod Jugoslavijo).

"Na svetovnih prvenstvih v poletih potrebuješ osem odličnih poletov, mi pa smo naredili štiri. Štirih žal ne. So majhne razlike, ki te lahko odpeljejo," je povedal Janus. Ko je leta 2011 prevzel reprezentanco, je prerodil slovenske skakalce, ki so pod njegovim vodstvom na posamičnih tekmah zmagali 20-krat, predtem pa vsega 30-krat. Pod Janusovo taktirko so slovenski orli dosegli tudi vseh osem ekipnih zmag v svetovnem pokalu.

Nova izkušnja, iz katere se je treba učiti
Velika tekmovanja, kjer je Robert Kranjec postal svetovni prvak v poletih, Prevc pa je osvojil po dve medalji na svetovnem prvenstvu, svetovnem prvenstvu v poletih in olimpijskih igrah, pa so, kar se tiče ekipnih preizkušenj, kar nekoliko zakleta. Slovenija je bila v tem obdobju izvrstnih dosežkov, ki je najuspešnejše za slovensko skakanje, do zdaj le tretja na poletih v Vikersundu leta 2012, preostala velika tekmovanja v zadnjih letih, ko tako dobro nastopa na moštvenih preizkušnjah svetovnega pokala, pa je zapustila razočarana. "Medalja je bila cilj. Želje so bile, a žal se ni izšlo in smo bili četrti. To je nova izkušnja in treba se je iz nje kaj naučiti. Moramo zbirati te izkušnje in skakati, kot je treba. Ekipa šteje štiri člane in vsi morajo opraviti svoje delo," je dodal Janus.

Glavni slovenski trener se je ozrl tudi naprej v sezono. Zdaj so na sporedu Zakopane, kjer se bo kulmski peterici - na treningih je nastopil tudi Andraž Pograjc - pridružil Domen Prevc, drugi slovenski skakalec letošnje zime, ki pa je še premlad za letalnico. V enaki zasedbi bodo orli odpotovali v Saporo. Po dveh vrhuncih sezone, ki ju je z zlato kljukico odkljukal Prevc, je zdaj Janus postavil še dva cilja - varno pripeljati rumeno majico v Planico in "šprintati" v pokalu narodov.

Prevc najboljši, odličen tudi Kranjec
Prevc je na ekipni tekmi pokazal, da je zasluženo novi svetovni prvak v poletih. Naredil je dva izvrstna poleta, letel zelo daleč, obakrat tudi z mojstrskim telemarkom in bil najboljši posameznik tekme. "Bil se je boj za medalje, a Slovenci smo žal potegnili kratko. Potrebuješ osem dobrih skokov, na letalnici pa te ena napaka lahko stane 50 metrov. Žal se nam je to pripetilo. Mislim, da bo to šola za vse nas," je dejal trenutno najboljši skakalec na svetu, ki pa umirja žogico in za naprej le pravi, da gre korak za korakom, saj je pred nami še več kot polovica sezone.

Svoje delo je dobro opravil tudi Kranjec, ki je bil s celotnim koncem tedna zadovoljen in upa, da bo to prava popotnica za nadaljevanje sezone, v kateri je imel zaradi poškodbe med pripravami obilo smole in težav: "S poletoma sem zadovoljen. V tistem trenutku sem naredil dobra poleta. Kar sem sposoben, sem iztisnil, kot celota pa se nam ni poklopilo. Mogoče je bil nalet prenizek, saj so bile razmere zahtevne. Bilo je veliko ponesrečenih skokov. Sicer je to prvi konec tedna, ki se mi je po poškodbi poklopil, kot si želim. Ni bilo večjih napak in ponavljal sem skoke, ki sem jih sposoben. To mi največ pomeni in grem z veseljem naprej na tekme."

Brez Tepeševega komentarja
Ostala dva, Lanišek in Tepeš, pa sta ga polomila. Najmlajši v reprezentanci, ki je v petek in soboto tako užival v poletih, ko je po lanski Planici šele drugič nastopil na velikanki, v prvo niti ni nastopil slabo, v drugo pa se v zahtevnih razmerah ni znašel. Dan je, ko se je zdelo, da zaradi razočaranja komaj zadržuje solze, opisal za nočno moro ter po kratkem premoru pristavil: "Skoka nista bila na želeni ravni, a na napakah se učimo. Prvenstev je še veliko pred nami in treba je z dvignjeno glavo naprej. Štirje so v ekipi in štirje morajo narediti svoje delo, če želiš medaljo, kaj šele zlato. Peter je odlično opravil, tudi Robi je naredil svoje, jaz pa nisem."

Veliko se je na ekipni tekmi pričakovalo od drugega najboljšega Slovenca na posamični tekmi, Tepeša, ki je bil tako kot Prevc do zdaj zraven pri vseh osmih slovenskih zmagah na moštvenih preizkušnjah. Ljubljančan, ki je izraziti letalec, je dvakrat v neugodnih razmerah, ki mu niso pisane na kožo, zamočil. Pogoji niso bili lahki, a takoj za njim je norveški letalec Johann Andre Forfang obakrat letel prek 200 m. Tepeš, ki je po koncu moral še na doping kontrolo, je bil po obeh nastopih zelo razočaran in je za hrbtom slovenskih novinarjev brez komentarja odhitel iz izteka.

S Kulma

Lanišek: Takega pritiska še nisem sposoben zdržati
Avstrijski navijači in "Goldi" navdušeni nad Prevcem
Kranjec tolažil Tepeša in Laniška: Do poroke bo vse dobro
Prevc v drugi seriji pristal pri 238 metrih
Izjemen polet Prevca v prvi seriji