Vesna Fabjan in Katja Višnar bosta danes slovenski adutinji šprinta v Düsseldorfu. Foto: EPA
Vesna Fabjan in Katja Višnar bosta danes slovenski adutinji šprinta v Düsseldorfu. Foto: EPA
Sebastian Vettel
Na pokritem stadionu Fortune bo nocoj dirkaški spektakel s Sebastianom Vettlom in Michaelom Schumacherjem v glavni vlogi. Foto: Reuters

Nekdanji nemški tekaški as Johann Behle je pred dobrim desetletjem nemški smučarski zvezi ponudil idejo o tekmi v Düsseldorfu, ki se je takoj prijela. S tem se je smučarski tek začel vračati v večja mesta, saj se dobro spomnimo, kje je šprint gostoval v povojih te discipline. Denimo v Milanu, kamor se bo vrnil v tej zimi, ali pa v Münchnu, kjer se je pred leti ponovitev v okviru novoletne turneje končala precej klavrno. Letos sledi tudi tekma v Moskvi, ki bo nadomestila Rybinsk, vsekakor pa se ta konec tedna v Porenju nadaljuje tradicija.

V najboljših izvedbah, ko so bili tudi domači aduti zelo močni, se je ob progi zbralo kar 300 tisoč gledalcev. Za danes in tudi za jutri pa prirediteljem preti zares slaba vremenska napoved, saj naj bi tekmovalce pralo kot za stavo, kar bo odgnalo precej gledalcev.

Düsseldorf je v desetletju tekmovanj že prinesel nekaj izjemnih dosežkov v slovenski tabor. Petra Majdič je tu požela eno izmed svojih zmag, in to v njeni najboljši sezoni svetovnega pokala pred tremi leti. Za stopničke je naslednji dve leti skrbela Vesna Fabjan, ki je bila dvakrat tretja. Današnja sobota je prav za Besničanko dan, ki ga je na začetku sezone najbolj težko čakala. Poleg nje bo tudi Katja Višnar, osmoljenka zadnjega ekipnega sprinta ob Renu, ko je v zadnjih nekaj metrih zapravila uvrstitev na zmagovalni oder. Vsekakor je pričakovanj na pretek tudi tokrat.

Nocoj tudi dirkaški spektakel
Düsseldorf pa ob tekaškem spektaklu danes še mnogo bolj pretresa Dirka šampionov, ki bo zvečer na stadionu drugoligaša Fortune. Nogometna zelenica je že spremenjena v dirkališče. Nekaj asov volana smo videli že v petek na treningu, danes naj bi bili v ospredju domača matadorja Michael Schumacher in prvak formule ena zadnjih dveh sezon Sebastian Vettel. Poleg naj bi bil tudi osemkratni šampion v reliju Sebastian Loeb.

Ob vsem tem tekaška srenja še prebiva v izjemnem hotelu, ki je sestavni del južne tribune stadiona, in ne bom pretirano zgrešil, da so mnogi med tekači ob pripravi na svojo tekmo že razmišljali, kakšna paša za oči jih čaka zvečer. Ni pa malo takih, ki so že vprašali, kako bi prišli poleg, da vsaj poskusijo sesti v dirkalnik.

Seveda ne bo šlo, spektakel je razprodan, prireditelji pa vremenske napovedi niso niti pogledali. Stadion Fortune ima namreč streho. Sicer pa - zakaj bi bili presenečeni, saj smo vendar v Nemčiji.

S prizorišča: Dare Rupar, Val 202