Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 18 glasov Ocenite to novico!
Boštjan Kline
Boštjan Kline se je v lanski zimi prebil v svetovni smukaški vrh in med drugim dobil tudi smuk za svetovni pokal v Kvitfjellu. Foto: Reuters
Boštjan Kline
Kline je z reprezentanco za hitre discipline ta teden na kondicijskem treningu v Gorici, naslednji treningi na snegu bodo v Stelviu in na ledeniku Kaunertal. Foto: BoBo

Dodaj v

Kline popravil veleslalom, v smuku pa je že zelo hiter

Najboljši slovenski smukač poleti odlično treniral
6. oktober 2017 ob 13:07
Ljubljana - MMC RTV SLO

"V tej sezoni bom poskusil več dodati že na treningih pred smukaškimi tekmami, da me ne bodo potem presenetili večja hitrost in daljši skoki," Boštjan Kline razkriva eno od skrivnosti, ki morda vodijo tudi do olimpijske medalje.

26-letni Kline je s slovensko reprezentanco za hitre discipline avgusta zelo dobro treniral v La Parvi v Čilu, kjer so bile vremenske razmere odlične. Predvsem je dobro natreniral skoke in je prepričan, da je tehnično napredoval. Videlo se je že, da je hiter: "Imeli smo nekaj primerjav, tam so bili Američani, Francozi, Nemci in Italijani in bil sem med najhitrejšimi."

Z reprezentančnimi kolegi so odlična ekipa, o smučanju si povedo vse, tudi napake: "Vemo, da lahko to vpliva na ego. A če si odprt in znaš spustiti ego, lahko s takšnimi kritikami marsikaj pridobiš, saj tekmovalci dobro vidijo in čutijo." Poleti je spet precej treniral na kolesu za spust in z motokrosom. Večje podobnosti s tistim, kar občuti na primer v Kitzbühelu, pa vendarle ni: "Nikjer ni takega adrenalina, ker niti ne znaš tako dobro voziti s kolesom oziroma motorjem. Je pa tako, da v vsaki stvari iščem, kako premagati tremo in kako biti čim boljši."

S Filipom Flisarjem, ki je na gorskem kolesu odličen v štirikrosu, še ni treniral: "Rad bi šel kdaj z njim, dobro zna voziti. Upal bi si držati njegov ritem."

V pripravljalnem obdobju je dal Kline večji poudarek tudi veleslalomu, kar utegne biti dobra naložba za še boljše smučanje v hitrih disciplinah: "Veliko smo se trudili, smučali na prosto, tako da sem popravil tehniko."

Olimpijska zmaga in smukaški globus sta največji želji vsakega smukača in tudi Boštjan Kline ni izjema. A Pjongčang je trenutno še predaleč, da bi preveč razmišljal o tem. Zaveda se le, da so mnogi že pogoreli zaradi prevelikih pričakovanj: "Pomembno je, da 'olympic mode' vklopiš, ko je čas za to, in izklopiš, ko je mimo, sicer pa poskušaš iti na olimpijske igre tako kot na vsako drugo tekmo."

Lani februarja je Mariborčan olimpijsko generalko opravil solidno, tako na smuku kot na superveleslalomu svetovnega pokala je bil enajsti. Predvsem je spoznal progo, ki jo doma pogosto vizualizira: "Poznam vse grbine in skoke, bo pa verjetno zdaj postavljeno malce drugače. Da poznam teren, je zelo dobrodošlo."

Na predstavitvi smučarskih reprezentanc na Pokljuki je bil Kline pravzaprav edini, ki je na glas govoril o medalji. V lanski sezoni je prvič zmagal v svetovnem pokalu, zato mora meriti visoko. Nihče ga ne šteje za prvega favorita, a na takšnih tekmovanjih se pogosto zgodi, da glavni favoriti pogorijo. Smuči, s katerimi je zmagal v Kvitfjellu, so še vedno vozne.

"Še jih bom kdaj uporabil, seveda če bo primeren sneg in vlaga. Sicer pa smo preizkusili nekaj novih modelov smuči in jih zvozili, da jih je serviser lahko namazal. Najhitrejše bomo potem izbrali pred sezono." Stoecklijeva ekipa vedno poskrbi za to, da Kline dobi najboljše smuči: "Imajo dobro testno ekipo, ki zjutraj ali dan pred tekmo preizkusi več parov in izberejo tistega, ki bo najhitrejši na določeni snežni podlagi."

Mimogrede, Stoeckliju z izkušnjami pomaga Tina Maze, ki je sodelovala tudi pri razvoju smučke za rekreativne smučarke.

Reprezentanca za hitre discipline je te dni na kondicijskih pripravah v Gorici, sledi enotedenski počitek, nato gredo fantje na sneg v Stelvio in Kaunertal. Pred odhodom v Kanado (sredi novembra) bodo v Evropi trenirali še na ledeniku Pitztal. Prve tekme v hitrih disciplinah bodo v Lake Louisu 25. novembra (smuk) in 26. novembra (superveleslalom).

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
Voly
# 06.10.2017 ob 13:31
Boštjan je izredno pameten in preudaren smučar in imam občutek, da bo prej ali slej v samem vrhu svetovnega smuka. Ima vse pogoje za to! Od tehnike in moči, do korajže in predvsem glavo ima na pravem mestu, pri 26 letih pa prihaja v najboljša smukaška leta.
Se že veselim njegovih letošnjih nastopov.
Jerica
# 06.10.2017 ob 13:30
Palomin logotip v obliki damskega vložka na kapi je tudi svojega d'narja vreden :D :D

Drugače pa- kot vsako leto- komaj čakam otvoritev belega cirkusa!!!!!
pingo69
# 06.10.2017 ob 13:46
Imam občutek, da bodo letošnjo sezono razturali kot že dolgo ne
samy joe
# 06.10.2017 ob 14:09
Všeč mi ja tale fant. Držim pesti zanj in ostale naše.
FolkloraS
# 06.10.2017 ob 13:56
Gremo fantje in dekleta, novim zmagam nasproti.
cartekmedo
# 06.10.2017 ob 15:22
Verjamem v tega našega Klineta in verjamem,da bo še dosegel kar nekaj zmag v hitrih disciplinah.
Želim mu medaljo na olimpijskih igrah kot si je sam zaželel.
Enako upam in želim ostalim našim alpskim smučarjem v novi sezoni.
as_kgarnett
# 06.10.2017 ob 20:41
Klinetu želim uspešno sezono, da bi jo kronal z olimpijsko medaljo, potencial ima
malidelnicar
# 07.10.2017 ob 13:44
Klinetu mali globus letos ne uide!
tulumba
# 06.10.2017 ob 18:46
Slovenske ski formule se obetajo torej....mljask, mljask!
sramotko
# 06.10.2017 ob 18:01
Tale mantra z olimpijskimi igrami in sp-ji in tempiranjem forme je čist mim!!!
Ce bos med sezono zmagoval ne bo sveta, ce na eninin edini tekmi "pogrnes@. Ce pa je cela sezona slaba in ko zgolj ta tekma lahko resi (čudeži pa so redki) potem si zgubil leto!!!!
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo