Simon Kočevar, Jakov Fak in Janez Marič v novih reprezentančnih dresih. Foto: MMC RTV SLO
Simon Kočevar, Jakov Fak in Janez Marič v novih reprezentančnih dresih. Foto: MMC RTV SLO
Martin Fourcade
V lanski sezoni svetovnega pokala je bil pri moških najboljši Francoz Martin Fourcade, Jakov Fak pa je končal na 17. mestu. V ženski konkurenci je veliki globus osvojila Nemka Magdalena Neuner, Teja Gregorin je bila 15. Foto: EPA
Andreja Mali in Teja Gregorin
Teja Gregorin (na fotografiji z Andrejo Mali) bo posebej motivirana na tekmah svetovnega pokala na Pokljuki in seveda na SP-ju na Češkem. Foto: MMC RTV SLO
Velepec, Bauer in Gregorinova pred začetkom sezone

Prihodnji konec tedna bodo v Östersundu tudi biatlonci začeli sezono svetovnega pokala, ki bo karavano čez manj kot en mesec (13.-16. december) že pripeljala na Pokljuko. Vrhunec sezone bo svetovno prvenstvo v Novem Mestu na Češkem med 7. in 17. februarjem, sezona svetovnega pokala pa se bo končala v Hanti Manjsisku 17. marca.

Bolje pripravljeni kot lani
Slovenski biatlonci so se predstavili novinarjem, še prej pa so na Pokljuki v živo rumenih dresih na snežni zaplati pred streliščem pozirali fotografom. Zadnje priprave so pokazale, da je slovenska ekipa trenutno bolje pripravljena kot lani. Predvsem strelsko so vsi napredovali. Pritisk bo letos po odličnih lanskih rezultatih še večji.

O novi rokavici Fak noče govoriti
Jakov Fak, ki je marca v Ruhpoldingu postal svetovni prvak na 20 km, meni, da je forma že na visoki ravni. Več poudarka bo dal tekmam svetovnega pokala. "Lani me je malo ustavila poškodba roke, dobro se je izšlo s tehnološko rokavico, zdaj imam novo rešitev, a o tem ne bi govoril."

Svetovni vrh je ostal nespremenjen
V ženski ekipi gre največ pričakovati od Teje Gregorin: "Mislim, da bo s konkurenco tako kot lani. Favoritinje bodo verjetno pretežno iste, me pa se bomo trudile, da posežemo med njih. Letos ciljam na dve tekmi, na Pokljuko in Novo Mesto; na teh tekmah želim pokazati vrhunsko formo, ki jo kažem na treningih."

V sredo proti severu Evrope
Reprezentanca, ki se v sredo odpravlja na prizorišče prve tekme na Švedsko, je imela tudi letos dobre razmere na Pokljuki, le snega je manjkalo. "Mislim, da je lahko vsak trener in športnik optimist; če le ni poškodb in bolezni, je razlogov za optimizem veliko. Letos smo oddelali vse po seznamu, tako da je bilo na koncu že dolgčas," je povedal glavni trener Uroš Velepec.

Velepec: Fak sodi med svetovno elito
"Komaj čakamo, da vidimo, kam smo prišli. Skušamo se prebiti po lestvici navzgor, ampak takšnih je še 30 reprezentanc. Nobenih skrivnosti ni. Vsekakor sodi Fak v najboljšo peterico; če bo le zdrav, če bo dobro streljal in bodo tudi smuči dobre, se bo boj za vrh bil med njim, Fourcadom in Svendsnom."

Kočevar s harmoniko
Lansko sezono svetovnega pokala je Fak končal na 17. mestu, Klemen Bauer na 30., Vasja Rupnik, ki je letos končal športno pot, na 75., Janez Marič pa je bil 80. Za moško ekipo bosta kandidirala še Peter Dokl in Simon Kočevar, ki je na novinarski konferenci družbo zabaval s "frajtonarico". V ženski ekipi je seveda nepogrešljiva Andreja Mali, ki je bila na letošnjem SP-ju del četverice, ki je v mešani štafeti osvojila srebro.

Velepec, Bauer in Gregorinova pred začetkom sezone